Receptförnyelse online

Välj apotek

Vill du förnya ditt recept? Det kan du göra enkelt och snabbt online. Om du har vill förnya ett recept kan du antingen ringa upp 117 (läs mer nedanför steg för steg guide) eller så kan du bara besöka ett Svenskt nätapotek. Väl inloggad så behöver du ett e-leg som tex BankID för att verifiera dig och förnya receptet. 

Om du inte har ett recept men behöver receptbelagd medicin så har du 2 alternativ.

Antingen besöker du en läkare och får ett recept utskrivet eller så beställer du via ett nätapotek inom EU som levererar medicin med ett giltigt recept på köpet.

Behöver du beställa receptbelagd medicin? 

1Beställ via EU apotek och få receptet på köpet
2Förnya ditt recept online hos Meds
3Konsultera med en läkare online
4Förnya ditt recept via 117 (Läs mer nedanför)

Olika medicin – olika regler

Trots att det är smidigt att beställa medicin på nätet så är det inte alla mediciner som inkluderas i denna tjänst. Att det inte alltid behövs att man bokar tid hos läkare är ett sätt att effektivisera saker och ting, men det gäller inte alla läkemedel.

Vid receptförnyelse online så går det bra när det kommer till den typen av medicin som skrivs ut till personer som använder en medicin som inte är beroendeframkallande, eller på annat sätt är olämplig för förnyelse på nätet.

Det finns alltså olika regler för olika mediciner, så man kan inte räkna med att det går att förnya sin egen medicin, utan det får man kolla upp först.

Om det skulle vara så att det inte går bra att förnya just din medicin så är det inte hela världen, men visst är det lite tråkigt när man inte kan ta del av den moderna tidens lösningar, det är ingen tvekan om den saken.

Är det så att du äter ett flertal olika mediciner så kan det dock vara så att du kan beställa kanske alla utom en på nätet och då kan man ta vara på tjänsten för de mediciner som man kan.

Har man exempelvis sömntabletter så kan man inte räkna med att man ska kunna förnya receptet online, eftersom de hamnar under ”beroendeframkallande” mediciner.

Om man har ett flertal olika mediciner + sömntabletter så kan det alltså blir på så vis att man kan beställa alla utom en (sömntabletterna) på en gång på nätet och sedan får man beställa sin sömnmedicin separat på vanligt sätt.

Förnya recept på nätet – en effektiv lösning

Att det idag erbjuds elektroniska tjänster som effektiviserar vår vardag är ingen nyhet och alla nya varianter tas tacksamt emot. Idag kan man både sköta läkarbesök och receptförnyelse online, vilket innebär att man kan klara sig länge utan att behöva gå på läkarbesök.

Vissa upplever att det är lite obekvämt med läkarbesök och blir oroliga eller nervösa och för dessa personer är ovan lösningar perfekta. Det enda man behöver är, som nämnt, en e-legitimation och sedan är det bara att ta vara på både läkare och receptförnyelse på nätet.

Det är till för alla så alla kan känna sig välkomna att vara del av det nya och moderna, men om man inte känner sig bekväm med dessa lösningar så kan man naturligtvis gå till läkaren som vanligt samt förnya sina recept som vanligt.

Idag är det många som är stressade i sin vardag och detta ligger mycket till grund för att saker och ting blir mer och snabba och mer och mer krävande vad gäller datorvana och att man är familjär med att använda sig av internet.

Vissa säger att alla dessa nya lösningar stänger ute de äldre generationerna och det är sant på många sätt, men samtidigt så bjuder dessa lösningar in alla ungdomar, så det går på jämnt ut.

Det är trevligt att vi idag kan välja hur vi vill göra med vår vård och med vår receptbelagda medicin. Jämför man med hur det var förr så fanns det inga val så, så man fick snällt ta ledigt från jobbet, stå i kö och förnya sina recept när man kunde. Idag kan man kontakta läkare mitt i natten plus förnya recept mitt i natten, så det är en stor skillnad.

Receptförnyelse 1177

Om du vill förnya recept via 1177 så loggar du in på 1177.se med din e-legitimation. Du förnyar receptet genom att följa de instruktioner som du får vi 1177 och sedan skickas receptet till ett apotek.

Så fort receptet är inne på ett apotek så kan du gå och hämta ut det direkt. De gånger det inte går att förnya sina recept på det här viset så är det bara att ringa för att få sitt recept, eller sina recept, inskickade till ett apotek.

Såhär går det till:

  • Sök upp din mottagning på 1177.se
  • Välj mottagningen i listan
  • Under rubriken E-tjänster ser du vilka e-tjänster som mottagningen erbjuder. Klicka på ”Förnya recept”
  • Logga in för att komma till formuläret
  • Fyll i formuläret

Läkaren gör en bedömning om det är ok att förnya ditt recept såhär på en gång eller om det krävs ett nytt möte innan dess. Om det går bra med en förnyelse utan ett möte så har du ditt recept utskrivet och klart på elektroniks väg på apoteket direkt efteråt.

Du kommer att få ett meddelande om att receptet är förnyat och att du kan hämta ut det på ett apotek.

Beställ medicin online

På samma sätt som man kan förnya recept online så kan man beställa sin medicin på apotek online (Endast säkra EU apotek som godkännts av Get up buddy).

Det är bara att logga in med hjälp av sin e-legitimation och välja ut den medicin, eller de mediciner som man önskar hämta ut, eller då hemskickade.

Det står klart och tydligt om det är så att man kan hämta ut medicinen, för i vissa fall är det så att man kanske vill vara lite förberedd och hämta ut medicin innan den är slut.

Om det är möjligt så går det naturligtvis bra, för har man mycket medicin kan det vara skönt att ha det mesta hemma på lager istället för att springa och hämta medicin på apotek eller hos postombud hela tiden.

Logga in, följ instruktionerna, välj ut vad du vill ha för medicin och sedan är det klart!

Vanliga frågor med svar

Kan jag förnya mitt recept online?

Ja, det kan du göra antingen via ett apotek som tillåter det som tex Meds, genom att kontakta 117 och/eller genom att konsultera med en online läkare.

Kan jag köpa receptbelagda mediciner utan recept?

Inte hos de Svenska apoteken. Däremot kan du beställa receptbelagda mediciner från Eu apotek och få ett recept på köpet men du måste genomgå en kort konsultation (frågeformulär) innan.

Kostar en receptförnyelse något?

Nej att ansöka om att få förnya sitt recept är helt gratis men vissa kliniker kan ta en avgift för att skriva ut receptet åt dig. Du bör därför för att vara på den säkra sidan förnya ditt recept via 117.

Behöver man förnya sitt recept hos ett Eu apotek?

Första gången man går igenom frågeformuläret och får sitt recept så gäller det ända tills du byter dos eller medicin. Tills dess gäller ditt recpt och du kan beställa samma medicin hur länge du vill.