Minipiller

Minipiller är ett preventivmedel i form av tabletter som äts dagligen. Dessa piller är tillräckliga vad gäller att skydda sig mot eventuella graviditeter, men tillskillnad från p-piller innehåller minipiller endast hormonet gestagen. Då de endast innehåller gestagen kallas de ibland för östrogenfria p-piller.

Pillren fungerar som så att de gör slidsekretet i livmoderhalsen segt, vilket försvårar för spermierna att komma in. Slemhinnan inne i livmodern blir också tunn av minipiller, vilket leder till att den inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Läs mer & se alla behandlingar

Hur används minipiller?

Minipiller kommer i kartor om 28 piller och man ska äta dem dagligen utan stopp. Man ska ta pillret samma tid varje dag, eller ungefär samma tid varje dag. Det beror på vilken variant du väljer att använda dig av.

Oavsett vilket så ska man äta sina minipiller dagligen, så det måste man ta med i beräkningen innan man bestämmer sig för om man vill använda minipiller eller ej.

Om man är lite glömsk och ovan vid att äta medicin regelbundet kan det komma att bli så att man missar några dagar i veckan och det är naturligtvis inte bra. Idag kan man dock använda sig av särskilda alarm på sin telefon, eller så kan man ladda ner appar för minipiller.

Minipiller vs ppiller

Vi är alla olika, vilket innebär att vi alla använder minipiller på olika sätt vad gäller när man tar dem och hur man tar dem. Kanske väljer man att ta dem i samband med morgonkaffet, eller så kanske man väljer att ta sitt minipiller när man borstar tänderna på kvällen.

Vilken tid på dygnet man tar dem spelar ingen roll. Det är alltid bra att ta pillren vid en tidpunkt då man ändå gör annat som är återkommande dagligen.

Om det är så att du är gravid så kan du ändå äta minipiller och det är också så att det passar extra bra om man är överviktig, har högt blodtryck etcetera. Är det så att du är ”virrig” och ofta glömmer saker så är minipiller inte den bästa idén, för det kommer att bli struligt om du glömmer av att äta dem.

Det är inte heller att rekommendera minipiller om det är så att du vill ha regelbunden menstruation. Med minipiller är det ofta så att det blir oregelbunden mens, eller att den uteblir.

Om olyckan är framme och man glömmer att ta sitt minipiller så ska man direkt när man kommer på att man glömt det ta det. Detta innebär att det då och då kommer att bli så att man tar två piller på en och samma dag.

Beroende av vilka minipiller du äter (exempelvis Exlutena, Mini-Pe, Cerazette, Azalia eller Gestrina) så kan man gå mer eller mindre lång tid mellan två tabletter. Om man överstiger tidsmarginalerna så är man inte skyddad mot graviditet, så det är av yttersta vikt att ha 110 % koll på vad som gäller för den sort man själv använder.

Om det är så att man glömmer ta ett minipiller mer än tillåten tid så tar det 7 dagar med minipiller innan man är skyddad på nytt.

Vart vänder jag mig?

Det är inga svårigheter att få hjälp med att få minipiller, utan det får man på recept via en barnmorska eller via en läkare. För recept samt rådgivning kontaktar man bara antingen ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning, Sesammottagning, eller vårdcentral.

Innan man får ett recept utskrivet så får man svara på lite allmänna frågor om hälsa, menstruation, familjehistorik vad gäller blodpropp samt mätning av blodtryck. Vägning och mätning ingår inte sällan, så även det får man vara förberedd på när man besöker barnmorskan/läkaren första gången.

Receptet skickas sedan elektroniskt och du kan gå till valfritt apotek för att hämta ut dina piller. I början får man ofta ett recept som endast räcker till 3 månader och efter det är det tid för ett återbesök. Efter att detta gjort så får man ofta ett recept som täcker in förbrukning för 12 månader (utan besök mellan).

Vad gör jag om jag kräkts upp ett minipiller?

Om du drabbas av magsjuka, upprepade kraftiga diarréer eller kräks upp ett minipiller av någon annan anledning så är det viktigt att ta en ny tablett för att vara säker på att vara skyddad. Anledningen till detta är att det helt enkelt inte är säkert att tabletten hunnit få effekt innan den kommer ut ur kroppen igen.

För att det inte ska blir struligt är det viktigt att du tar det extra pillret från en annan karta än den du använder för tillfället. Det ska inte saknas någon tablett på den nuvarande kartan, trots att det är under tiden för den kartan man haft magsjuka, eller liknande.

Ett bra tips är att ha en karta som extra/reserv för då har man alltid en karta att ta av om det händer något så att man glömmer, eller kräks upp ett minipiller.

Sluta med minipiller?

När man äter minipiller så kan man själv sluta med dem när man vill. Det krävs inte att man kontaktar barnmorska eller läkare, utan det är bara att sluta när man känner för det. Naturligtvis krävs det att man börjar använda en annan typ av preventivmedel om man slutar, eftersom man inte längre är skyddad mot graviditet om man slutar ta sina minipiller.

Efter det att man slutar med minipiller så kommer mensen igång igen, men det är väldigt individuellt hur lång tid det tar innan mensen kommer igång. För vissa kommer en regelbunden mens igång direkt medan det för andra kan ta upp till flera månader innan kroppen kommer igång.

Fördelar och nackdelar

  • Ett mycket bra och säkert skydd mot graviditet
  • Saknar hormonet östrogen
  • Kan användas av ammande personer (påverkar inte bröstmjölken)
  • Passar om du är överviktig, har högt blodtryck eller om du tillhör riskgruppen för att få blodpropp
  • Finns flera olika sorter att testa
  • Skyddar inte mot könssjukdomar
  • Kan vara svårt att komma ihåg att ta sina minipiller dagligen
  • Kan ge jobbiga biverkningar (minskad sexlust, huvudvärk, humörförändringar etc)
  • Kan göra att mensen krånglar efter det att man slutar med minipiller (oregelbundenhet)

Kom ihåg att använda kondom för skydd mot könssjukdomar!