Sluta röka

Att sluta röka är, som känt, väldigt svårt. Idag finns det dock många olika hjälpmedel för att bli av med röksug och beroende, men det betyder inte att det blir lätt att sluta med cigaretterna.

Trots att det är svårt så är det aldrig försent att sluta röka och du kommer nästan omgående att märka skillnaden då din kropp återhämtar sig snabbt efter ett rökstopp.

Det finns inget viktigare än vilja och bestämdhet när det kommer till att sluta röka, så ha med det i tankarna och var med på att du kommer att få lita mycket på dig själv och din viljestyrka när du bestämmer dig för att sluta.

Tillgängliga behandlingar

Bäst i test av alla online apotek – jämfört av ApotekSvea.

Sluta röka med champix
Se alla tillgängliga sluta röka behandlingar

Om tobaksberoende

Nikotin är starkt beroendeframkallande och det påverkar hjärnan på ett sådant sätt så att man får ett ”sug”. Man påverkas både psykiskt och fysiskt och många gånger handlar det om att man är van vid att röka en cigarett vid särskilda tider på dygnet, vid särskilda tillfällen och så vidare. Om man inte får sin vanliga rök-rutin en dag så kan det ställa till sig ordentligt.

Alla som röker eller har rökt vet hur jobbig en dag utan cigaretter blir, även om det kanske bara är så att man glömt köpa ett paket och är tvungen att vänta tills efter det att man lämnar hemmet på morgonen. Vi är ju vanemänniskor så det är inte konstigt att det blir jobbigt de dagar då vi av en eller annan anledning röker mindre.

Man delar in tobaksberoende i fyra olika slags beroenden och dessa är följande:

 • Fysiologiskt beroende: Nikotinbristen ger ett ”sug” och du får abstinensbesvär
 • Psykologiskt beroende: Din identitet som rökare gör att du känner en saknad när du inte har en cigarett i handen
 • Vaneberoende: Du behöver röka när du mår på ett visst sätt, eller i särskilda sammanhang, så som exempelvis vid stress och efter frukost
 • Socialt beroende: Du behöver röka i särskilda sociala sammanhang, så som vid fest eller under pauser på jobbet

Det är inte svårt att veta när man är beroende, utan det märker man när man tar sig en titt på sitt beteende. Enligt WHO är man beroende av tobak om tre eller fler av följande passar in:

 • Du känner ett starkt sug/tvång efter tobak
 • Du kan inte konsumera på en låg nivå
 • Du får abstinensbesvär när du slutar använda tobak och blir irriterad, hungrig eller får koncentrationssvårigheter
 • Du konsumerar alltmer allt eftersom tiden går (toleransutveckling)
 • Nikotinet blir viktigare än annat som borde prioriteras
 • Trots att du vet att det är farligt att röka så fortsätter du

Motivation

Först och främst är det viktigt att du kommer fram till hur du vill sluta, varför du vill sluta och när du vill sluta. Motivationen kan ju kännas på topp den ena dagen och helt i botten dagen efter, så man vet aldrig hur det kommer att kännas när man vaknar upp på morgonen.

Om man har bra motivation så kan man klara av ett rökstopp betydligt lättare än om man inte har det. Vad som gör en person motiverad är olika från en individ till en annan och det handlar om att hitta sin motivation och hålla fast i den om man vill sluta röka.

Man kan hitta motivation i små saker, precis som med inspiration, så det är smart att vara öppen för sådant som kan påverka dig i rätt riktning. Du kommer att känna av vad som funkar för dig och efter att du tagit reda på det så är det egentligen bara att tuta och köra!

Kom ihåg att det är du och din rökning det handlar om. Jämför inte med andra och lyssna inte på personer i din närhet som kommer med negativitet. Lär dig att stänga ute trista kommentarer och lyssna bara på dem som peppar dig och som ser dina framsteg, hur små de än kan tänkas vara.

Om man lyckas med att vänja sig av med exempelvis sin lunch-cigarett så är ju det ett framsteg som man ska vara glad över istället för att bara tänka att man nu också ska göra sig av med frukost-cigaretten. Låt det ta den tid det tar, för det är så att varje cigarett som inte tänds på grund av din viljestyrka är en vinst!

Tips för att sluta röka

Det finns mycket man kan säga om att sluta röka och det finns väldigt många tips man kan ge till personer som känner att det är dags att sluta med cigaretter. Då alla har olika förutsättningar är det dock så att vissa tips passar bättre för vissa medan det är helt andra tips som biter på andra.

Bra tips och hur du ska göra finns hos 1177 och där ger de följande tips på frågor man först och främst bör besvara och dessa frågor är följande:

 • Vill du sluta snart eller vill du sluta längre fram i framtiden?
 • Vill du avbryta all rökning direkt eller vill du minska antalet cigaretter mer långsamt?
 • Vilka förberedelser känner du dig motiverad att göra? kan du tänka dig att öva på att exempelvis göra vissa situationer och platser rökfria?

Efter att man besvarat dessa frågor är det dags att sätta igång och även här har 1177 bra tips, så gör såhär:

 • Bestäm datum för när du vill sluta röka
 • Stärk motivationen att sluta genom att exempelvis göra en lista över anledningar till att sluta
 • Testa röksuget genom att anteckna varje gång du röker en cigarett och vad du gör just då. Efter det kan du börja sätta betyg på hur viktiga de cigaretter du röker vare dag är och då kan du lättare se om de cigaretter du röker varje dag är nödvändiga, eller om det var en onödig cigarett
 • Se över om du har rökt extra mycket vissa dagar och se över anledningarna till det. På så sätt kan du se orsakerna och då kan du också lättare välja ut cigaretter som du kan börja ta bort varje dag
 • Skapa rökfria zoner genom att sluta röka på platser där du vistas mycket, så som jobbet/skolan eller hemmet

Läkemedel mot rökning

Det finns både läkemedel med nikotin och utan nikotin som använda vid rökavvänjning. Vanliga nikotinläkemedel som säljs exempelvis apotek kan man köpa receptfritt och de sedan finns det även andra läkemedel som inte innehåller nikotin som man kan få utskrivna på recept.

Man börjar med läkemedel med nikotin och det är om dessa inte hjälper som man sätter in de receptbelagda läkemedlen som är receptbelagda.

Man kan köpa nikotinläkemedel i följande form:

 • tuggummi
 • plåster
 • inhalator
 • tablett (resoriblett)
 • sugtablett
 • munhålepulver i portionspåse
 • munhålesprej

Med hjälp av dessa läkemedel så ersätts nikotinförlusten och man får i sig nikotin på ett annat sätt. Det är mindre skadligt med dessa varianter än vad det är med cigaretter och det är därför de är godkända för försäljning. Man brukar uppskatta att det tar mellan 2-3 månader för en behandling av nikotinläkemedel att ge effekt och sedan kan man minska dosen för att tillslut sluta helt och hållet.

Du slipper abstinensbesvär som exempelvis koncentrationssvårigheter och oro. Det är dock viktigt att komma ihåg att ta rätt dos, för det är vanligt att man tar för lite och då blir man sugen på att röka ändå, vilket inte är särskilt bra.

Om man ska använda sig av läkemedel utan nikotin som man får utskrivet på recept från en läkare så är det antingen Vareniklin eller Bupropion man får.

Stöd för dig som vill sluta röka

Man kan exempelvis vända sig till Sluta-röka-linjen om man vill ha hjälp med att sluta röka. Där får man hjälp, stöd och råd av erfarna tobaksavvänjare alla vardagar under dagtid och även under vissa kvällar. Man kan ringa dem och man kan också titta förbi deras hemsida.

Det finns även diplomerade avvänjare man kan vända sig till och detta är ofta rekommenderat om man använder sig av de receptbelagda läkemedlen som finns mot nikotinsug.

Abstinensbesvär – nikotin

Det är ganska svåra abstinensbesvär man drabbas av när man inte får i sig tillräckligt mycket nikotin. Det är obehagligt och väldigt jobbigt, vilket är anledningen till att det är så många som börjar röka igen efter det att de försökt sluta.

Exempel på abstinensbesvär som du kan uppleva när du slutar röka är följande:

 • oro och ängslan
 • koncentrationssvårigheter
 • nedstämdhet
 • rastlöshet
 • sömnsvårigheter
 • irritation
 • ökad aptit

Vad händer i kroppen?

Det händer massor i kroppen vid ett rökstopp och alla som har testat att sluta röka, eller som har lyckats att bli helt rökfria vet att det börjar kännas direkt. Många talar om att ”flåset” blir bättre nästan omgående och sedan finns det en hel del annat som händer som är positivt för din hälsa!

Bland annat så kan du räkna med att ditt blodtryck och din puls går ner, kolmonoxidhalten i blodet minskar, du känner dig mindre trött inom 8 timmar och risken för hjärtinfarkt minskar redan efter ett dygn!

Om man ser till vad som händer inom ett halvår så är det så att dina lungor och din blodcirkulation börjar fungera mycket bättre och även din hud får en naturlig färg, Andningen blir snabbt lättare, men hosta och slem kan finnas kvar längre.

Efter ett år så har immunförsvaret blivit bättre och risken att få allergi eller luftrörskatarr har minskat avsevärt. Risken för hjärtinfarkt har också minskat,så det är mycket man gör för sin kropp när man slutar röka.

Betygsätt informationen på den här sidan:
[Totalt: 2 Snitt: 5]