Handsprit

Bli av med finnar snabbt & på rätt sätt

finnar

akneFinnar / Akne (Acne vulgaris)

Finnar är ett vanligt förekommande hudtillstånd och det är betydligt vanligare att man har haft det någon gång i livet än att man inte har haft det.

Det finns mer eller mindre svåra utbrott och hur svår akne man drabbas av beror helt enkelt på hur stor inflammationen i talgkörtlarna är samt hur bra huden är på att förnya hudceller.

Det är ett ofarligt hudtillstånd, men man ska inte gå med det utan behandling. Ju fortare man får bukt med det, desto snabbare kan man se till så att huden hamnar i balans igen.

Tillgängliga behandlingar

Tillgängliga behandlingar hos online apotek som rekommenderas av ApotekSvea.

akne medicin
Läs mer om akne & se alla tillgängliga behandlingar

Vad är finnar?

Finnar är egentligen många olika hudtillstånd som brukar samlas under ett och samma begrepp. De olika varianterna ser annorlunda ut och de är också mer eller mindre svåra att behandla.

Exempel på olika finnar är bland annat akne, pormaskar, cystor, papler, pustler. Oavsett vilken, eller vilka, av dessa man har så har de orsakats av en obalans i hudens egen talgproduktion.

Finnar uppstår nämligen när huden producerar för mycket talg, eftersom en ökad talgproduktion leder till igentäppta porer. Detta skapar sedan finnar av ett eller annat slag.

Det finns många olika sätt att ta hand om finnar och det är av yttersta vikt att man gör det på rätt sätt. Du hittar mer information om detta nedan.

Akne – klassificering

Som nämnt ovan är det på det viset att det finns olika typer av akne och de olika klassificeringarna ser ut såhär:

  • Acne conglobata – den mest allvarliga formen av akne som har stora och inflammerade cystor med fet hy. Här är ärrbildning ytterst vanligt och det är stora områden av huden som är drabbade
  • Acne nodulocystica – även detta är en allvarlig form av akne där det är knölar i huden
  • Acne vulgaris – den ”vanliga” formen av akne, alltså steget värre än vanliga finnar. När det gäller denna form av akne så är det oftast fet hy samt pormaskar i huden också
  • Acne papulopostulosa – papler och pustler som är inflammerade, vanliga ”finnar”
  • Acne comedonica – ytterst liten inflammation (nästintill ingen alls), pormaskar

Hormoner, stress, kost med mera

Finnar får man av olika anledningar, vilket de flesta redan vet. När det kommer till de första tonårsfinnarna så handlar det om hormonförändringar i kroppen och detsamma gäller för så kallade ”mens-finnar” som de flesta kvinnor i fertil ålder har åtminstone en gång i månaden. Även gravida kvinnor kan uppleva finnig hy, vilket även det handlar om hormonförändringar i kroppen.

Även stress är en sådan sak som kan ge finnig hy. Det brukar vara så att finnar runt munnen, på hakan och på kinderna handlar om stress, men självfallet är det så att en ”mens-finne” kan dyka upp på hakan också.

Man kan se skillnad på stressfinnar och ”mens-finnar”, för de finnar som dyker upp under mens-perioden är ofta lite mer ilskna och större. Stressfinnar är mindre aggressiva, men ofta fler samlade nära varandra. Detta är inte allmänt gällande, men det är vanligt att det är på det viset.

När det kommer till kosten så är det inte bara så att finnar uppstår, utan det är även så att kropp och hy överlag mår sämre av dålig kost. Om man äter onyttig mat, så som halvfabrikat och friterat så kan man inte räkna med att huden kommer att stråla, direkt. Ofta får man finnar på näsan och i pannan om man äter dåligt, så se efter vart dina finnar uppkommer för att ta reda på vad du gör för fel-

Några saker som brukar rekommenderas att man slutar äta, eller drar ner på om man vill ha en friskare hy är socker, halvfabrikat, mejeriprodukter, skaldjur, nötter med mera. Istället ska man fylla på med gurka, linser, päron, hallon, sallad med mera.

Hur ta hand om finnar?

Det finns många olika sätt att ta hand om finnar och ofta är det tyvärr så att finnar behandlas på fel sätt. Som vi nämnde ovan så uppstår finnar inte endast på grund av ökad talgbildning, utan det handlar även om förnyelse av hudceller. När det kommer till att förnya hudceller så är peeling svaret på problemet.

Med en bra peeling (som man inte överanvänder!) så hjälper man huden att ta bort gamla hudceller för peeling drar igång cellförnyelsen på ett bra och skonsamt sätt. Det finns mängder av olika peeling-produkter och det finns sådana som inte är skonsamma mot huden, så det är viktigt att man väljer en variant som är både effektiv och skonsam.

En bra peeling kostar ofta lite mer, men det är värt varenda krona. tar man bra hand om sin hud varje dag så kommer man lättare att få bort olika typer av finnar i sin hud.

Utöver en bra peeling så är det även viktigt att komma ihåg att använda sig av ett ansiktsvatten som INTE torkar ut huden! Man kan använda uttorkande produkter för punktbehandling i ansiktet (och på kroppen), men man ska absolut inte inte göra det i hela ansiktet!

Ett av de största missförstånden när det kommer till finnar och behandling av desamma är att många tror att de ska ha så uttorkande produkter som möjligt för att påskynda processen och bli av med hudproblemet. Detta är het fel och istället ska man ge huden massor av fukt, för om man är yttorr så kommer huden att bilda en talgpropp, eftersom den inte kan nå upp till hudytan.

Vad innebär det att vara yttorr?

Att vara yttorr innebär att det yttersta lagret av huden är uttorkat. Detta är väldigt vanligt förekommande och ett enkelt sätt att ta reda på om man är yttorr är att klämma en pormask på exempelvis näsan (man bör egentligen inte klämma själv hemma, men man kan göra det som ett litet test). Om man ser att det är en tydlig pormask som är svart och relativt stor och den inte går att klämma så har man troligtvis en yttorr hud som behöver behandling.

Yttorrhet kan beskrivas som att huden bildar ett skydd/pansar och detta hindrar talget från att komma upp på hudytan. Då det är när en por täpps igen som aknebakterien trivs som bäst så kommer finnarna både att bli många och svåra att bli av med.

Om man tvättar sitt ansikte för mycket, eller använder för starka produkter som torkar ut huden så kan huden reagera genom att öka talgproduktionen på grund av att den är torr och obalanserad.

Vad ska man då göra om man när yttorr och har finnar? Man ska återfukta, återfukta och återfukta! Många som lider av finnig hy är livrädda för att använda produkter som glider in i huden, eftersom man är rädd för att det ska skapa fler finnar. Fuktgivande produkter kan dock aldrig bli fel för någon typ av hudtillstånd, så investera i bra fuktgivare så kan du vara säker på att huden kommer att balanseras och bli mer följsam.

Det allra bästa är att använda sig av en ansiktsmask som bidrar med just fukt. Använd den på natten under en tid så kommer du att märka stor skillnad redan efter någon vecka. Det finns fuktmasker i många olika konsistens.

Man kan välja mellan både krämigare och mer lätta masker i gel-form. Ofta vet man vilket man föredrar, så det behöver inte bli ett särskilt stort bekymmer att välja vilken typ av mask man ska använda.

kvinna klämmer finne

Viktigt med en bra hudvårdsrutin

Vi har redan talat om peeling och yttorrhet, men det finns annat som även det är viktigt när det kommer till vad man själv kan göra för att bli av med redan existerande finnar samt förebygga att nya uppstår.

Den heliga treenigheten för sund och frisk hy är:

  • Rengöring – Peeling – Återfuktning

Det finns en anledning till att det finns olika produkter för tvätt av ansikte, kropp och hår. Om man exempelvis tvättar sitt ansikte med samma tvål som man använder till händerna, eller till kroppen, så kommer huden att reagera genom att bli uttorkad.

Man måste hitta den rätta rengöringen för att man ska få balan i huden och här är det viktigt att rengöringen man väljer absolut inte torkar ut huden! Välj en från ett något mer dyrt märke, för ofta är det inte bara snyggare förpackningar man får, utan det brukar även vara så att innehållet är bättre.

Att införskaffa en bra peeling är, som ni säkert förstått redan, en av de viktigaste sakerna för en välmående hy. Man ska inte peela för ofta, utan det räcker med 2-3 gånger i veckan. Det beror på hur känslig hud man har.

Ofta är det så att personer som har problem med akne tror att de inte har känslig hud, utan de köper ”tuffare” produkter som är till för en tålig hud. Det är då allting går fel, för med en tuffare produkt så torkas en känslig aknehud ut och då är nästa station yttorrhet och det är inte så lätt att råda bot på. Om man väl blivit yttorr så kommer, som sagt, talgproduktionen att öka och då blir det obalans i huden och det kan ta lång tid innan man får rätsida på det.

Vad man ska vara noga med är alltså att köpa produkter som INTE torkar ut huden, utan det ska vara produkter som kombinerar att ta hand om akne och känslig hy i ett.

När det kommer till peeling så finns det massor av olika sorter. Även här är det viktigt att inte bara ta första bästa, utan man ska välja en som är ”snäll” mot huden, men som ändå gör jobbet. Peeling är inte endast den klassiska typen med små korn, utan det finns så många fler sorter än så. Den klassiska med små korn passar personer som inte har känslig hy, så köp inte en sådan om huden är känslig.

Det finns även enzympeeling där man får frukt-enzymer istället för korn som peelar och denna typ av peeling passar en känslig hud. Sedan finns det syrapeeling som passar alla hudtyper och sedan finns det vissa som kombinerar olika teknologier.

Återfuktning är inte alls så lätt som det låter, för det är inte det lättaste att hitta exakt rätt typ av fuktkräm som passar ens hud. Det ska ju vara en kräm som känns precis lagom när det kommer till fukt. Beroende av hur torr man är så kan man behöva flera lager av en fuktkräm, men köper man en bättre variant som har mycket fukt, men som oftast kostar lite mer, så får man rätt fuktbalans direkt efter första insmörjningen.

Tycker du inte om när det känns för krämigt i ansiktet kan du välja en fuktkräm i gelform. De glider skönt på huden utan att kännas kladdiga.

Finnar på kroppen

Det är inte endast ansiktet som drabbas av finnar, utan det kan man få överallt på kroppen. Vissa har mer finnar än vad andra har, så för vissa är det vardagsmat att ta hand om finnig hy, medan det för andra är något som händer då och då.

Ofta är det så att om man är van vid finnar på kroppen så har man ganska många. Oftast är det på rygg, bröst, axlar och nacke som finnar uppkommer, men det är även vanligt att man får finnar på armar, ben, lår, rumpa och i armhålan.

Det finns många olika produkter man kan använda för att bli av med sina finnar på kroppen och här kan man vara lite mer djärv med aningen starkare produkter än i ansiktet. Kom ihåg att finnig hy bli bättre av lite sol, så utsätt gärna de drabbade områdena för sol i lagom dos, så ska du se att det blir bättre efter ett tag.

Tänk också på att tvätta kroppen lika noga som ansiktet. Även kroppen behöver både peeling och återfuktning, precis som ansiktet. Peela med bra produkter och använd peelingvantar och efter det så är det en bra fuktkräm anpassad för kroppen som gäller.

Pormaskar

När man tittar noga på sin hud så ser man ofta antingen vita eller svarta små ”pluttar” och dessa är pormaskar (comedon/komedon). De bildas när det blir en igentäppning och svullnad i huden.

De vita pormaskarna är slutna och de svarta är öppna. Att vissa av dem är svarta misstolkas ibland och många tror att en person med svarta pormaskar är ohygienisk, men så är inte fallet. Antalet pormaskar har ingenting med det att göra.

De svarta pormaskarna är svarta på grund av att pigment (melanin) aktiverats av UV-ljuset och sedan oxiderat med syre. Det är alltså, som ni kan se, inte så att de är svarta på grund av dålig skötsel av hygien!

Det är svårt att inte klämma sina egna pormaskar, men det är tusen gånger bättre att gå till en hudterapeut och låta dem klämma istället. De klämmer på ett annat sätt och de behandlar också huden på ett sätt både före och efter som göra så att det inte blir en infektion.

Om man klämmer själv hemma så tänker man kanske att man är tillräckligt ren om fingrarna efter att man tvättat av sig med vanlig tvål, men vad man då glömmer är att det samlas mycket bakterier under naglarna. När man klämmer med fingrarna så kan man därför nästan räkna med att man kommer att få en röd och kanske till och med värre finne där.

Ofta kan det bli så att om man klämmer på en liten pormask så kan man få en stor infekterad finne där dagen efter. Detta beror på att man inte varit tillräckligt ren om fingrarna när man klämde.

En ”vanlig” finne är den typen som är röd och som ofta ömmar samt har gulvitt var inuti. Dessa kan man klämma, men då ska man gärna ha antingen ett papper, eller en handduk som är speciellt utvecklad för hudvård istället för att endast använda sina fingrar.

The big no-no’s inom finnar

  • KLÄM INTE!

Det är svårt att inte klämma när en finne börjar bli gul, en pormask är svart och lite större i omkrets, eller liknande. Så är det för de allra flesta, det är ingenting konstigt med att man känner så. Det är dock inte bra att pilla och klämma, eftersom man kan förvärra problemet.

När man har en mogen finne som kommer att ”poppa” så fort man vidrör den så kan man klämma den, trots att det rekommenderas att ALDRIG klämma finnar, oavsett vilken typ av finnar det är.

Det är ytterst sällsynt att man går iväg till jobbet eller skolan med en illgul finne i pannan, så var inte orolig för att du ska förstöra din hud, eller förvärra problemet om det är en finne som befinner sig i ett stadie där man kan vidröra den utan att bidra till att skapa en värre infektion.

Var försiktig och kläm endast de finnar som är ”redo”, på så sätt är det mindre risk att du kommer göra det värre.

  • TORKA INTE UT HUDEN FÖR MYCKET!

Som ni har kunnat läsa under ”Viktigt med en bra hudvårdsrutin” så är det viktigt att man vet vilka produkter man ska använda för att ta hand om sin hud. Använd inte för starka produkter för det kan göra att det bara blir värre.

Kom också ihåg att läkemedel absolut inte alltid är den bästa lösningen, det finns produkter som kan vara betydligt mer lämpade, trots att de kommer från ett skönhetsmärke. Det finns mängder av bra hudvårdsmärken idag som definitivt tar hand om finnar på ett ypperligt sätt, så tro inte att det är sämre på grund av att det är ett skönhetsmärke istället för ett läkemedel!

  • SOLA MED MÅTTA!

Sol är bra för finnar, men om du ska sola måste du komma ihåg att skydda dig med hög solskyddsfaktor och att inte sola för ofta. Det finns solskydd som är speciellt anpassade efter just aknehud, så se till att använda ett sådant.

Att sola ofta och mycket är inte bra för någon, så var försiktig och smörj ofta och mycket! Kom ihåg att använda rätt solskydd för ansiktet, för idag finns det solskydd som är speciellt framtagna för just ansiktet. man kan lätt få sämre hy om man använder vanligt solskydd som är för kroppen i ansiktet och då är ju hela processen med att vara i solen för att förbättra sin hy totalt meningslös.