Läkarbesök online

Att kunna få snabb och enkel kontakt med läkare vart man än befinner sig är någonting som idag är en tjänst många tar för givet.

Trots att det är någonting nytt på marknaden så har många vant sig och då det är så smidigt så är det många som väljer att nästan uteslutande träffa läkare på detta sätt.

ApotekInfoRecensionLaddas ner på
Kry LogoLäkare i mobilenKryApp StoreBesök
Doktor online i mobien LogoVård i mobilenDoktor.seMobilanpassad hemsida Besök
FirstVet LogoVetirinär i mobilenFirstVetiTunesBesök
EuroClinix LogoLäkare onlineEuroClinixMobilanpassad hemsida Besök
Treated logoLäkare onlineTreatedMobilanpassad hemsida Besök

En generationsfråga

De nya generationerna ser det som ganska självklart att använda online-tjänster vad gäller det mesta, vilket innebär att denna typ av kontakt med vården kommer att öka. Ju yngre personer det handlar om, desto mer självklart är det att söka läkarhjälp online.

Doktor i mobilen
Doktor i mobilen

Det fysiska mötet som man går miste om är inte lika viktigt för yngre personer, eftersom de är vana vid shopping med mera på nätet. Äldre generationer har dock en annan syn på detta och saknar i många fall just mötet öga mot öga.

För äldre personer, som är vana vid att träffa läkare på vårdcentral eller sjukhus så framstår denna typ av tjänst som opersonlig, ”konstig” och till och med lite osäker.

Det är inte förvånande att de äldre generationerna anser att det känns något ”konstigt” att kontakta läkare online. Det är överlag en stor skillnad mellan hur ofta man använder internet beroende av ålder och, kanske framförallt, hur man använder internet.

För de yngre handlar det om en daglig användning och en stor del av ens liv är ofta förknippat med nätet. De äldre generationerna har inte samma sätt att använda sig av nätet, vilket gör att kontakt med läkare online inte är en naturlig del av deras vardag.

Perfekt för småbarnsfamiljer

Småbarnsfamiljer idag tillhör de generationer som ser internet som en naturlig del av deras vardag. Ofta arbetar man uppkopplad samt beställer resor, handlar mat, shoppar kläder, tjänster och andra varor online. Det är helt enkelt en självklar del av livet som förenklar vardagen för många småbarnsfamiljer idag.

Om det är på det viset att man är förstagångsförälder så är det ofta så att man oroar sig mer än när man har fler barn.

Det första barnet innebär så många nya saker och det är många nya intryck samt mycket man ska lära sig. Med det andra eller tredje barnet så känner man sig mer säker och man blir inte orolig på samma sätt över småsaker.

Det är inte något negativt med att vara orolig som förstagångsförälder, det är relativt svårt att undvika, så det ska man inte känna sig dum för.

Det som är så bra med läkare online är att man snabbt och smidigt kan få hjälp. Istället för att ringa sjukvårdsupplysningen, beställa tid eller till och med bege sig till akuten när man är osäker på vad som kan vara fel med babyn så kan man numera kontakta en läkare online.

Det är helt enkelt en tjänst som är otroligt betydelsefull för småbarnsfamiljer, för så fort det är någonting man undrar över så kan man snabbt och smidigt kontakta en läkare istället för att besöka ett apotek och få snabba svar på de frågor man har om babyns mående.

Bra för intima bekymmer

När det talas om läkare online så är det just ovan som många talar om, alltså att många småbarnsfamiljer använder sig av denna tjänst.

Det är dock så att det också är många som tacksamt tar emot denna tjänst när det kommer till intima bekymmer som kan vara lite ”pinsamma” att tala om öga mot öga med en läkare.

Utöver detta så är det naturligtvis också så att alla fördelar med tjänsten även gör att många använder sig av läkare online för ”vanliga” bekymmer som varken har att göra med småbarn eller intima problem.

När det kommer till intima problem så kan det vara så att man drar ut på att träffa en läkare, eftersom man tycker att det känns så obekvämt att tala om de bekymmer, eller det bekymmer man har. Om man då kan få hjälp utan att behöva möta läkaren så är det ganska naturligt att det blir många som tackar ja till denna tjänst.

Exempel på problem som många söker vård för hos nätläkarna är erektionsproblem, alkoholproblematik, ångestproblematik, svamp i underlivet, könssjukdomar etcetera.

Vad man anser vara privat, intimt och ”pinsamt” är väldigt individuellt och hur jobbigt man tycker att det är att träffa en läkare öga mot öga för att samtala om problemen är också det olika från en person till en annan.

Huvudsaken är att vi idag kan välja hur vi önskar möta en läkare och det är en viktigt utveckling som påverkar många personers välmående.

Praktiskt och tidssparande

Att vi idag lever i ett samhälle där saker och ting går snabbt och där vi på många olika sätt kan spara in tid är ingen nyhet.

Det är vanligt att man på alla sätt möjliga ser till att välja att utnyttja tidssparande tjänster och läkare online är ett bra exempel på hur man kan spara in tid, Istället för att kontakta en vårdcentral och få en tid så kan man få hjälp direkt och det är uppskattat eftersom det annars är så att man brukar få vänta ganska länge innan man får hjälp på sin vårdcentral.

Det ger även en frihet att kunna bestämma själv över sin tid på ett helt annat sätt än hur det var innan denna typ av tjänst dök upp på marknaden. Inte nog med att man kan styra över saker och ting på ett helt annat sätt själv, det är också så att det är dygnet runt- öppet.

Man kan vakna vid 03:00 och känna av att något inte står rätt till, logga in på en av de tjänster som erbjuder läkare på nätet. Sedan kan du räkna med att ha både diagnos och recept några timmar efter det.

Hur funkar det?

Det fungerar lite olika beroende av vilken tjänst du väljer att använda. Det finns flera stycken som är bra, så man har flera stycken att testa, om man vill det. Det är väldigt enkelt att förstå hur man ska gå tillväga, eftersom det är väldigt tydliga riktlinjer för hur man ska göra.

Det enda man behöver göra efter det att man surfat in på den läkartjänst online som man vill använda är att göra det som man blir tillsagd. Bland annat kommer du att bli tillsagd att beskriva dina besvär och symptom och i vissa fall ska du också ta foton.

Du kommer att kunna tala med en läkare via telefon, mess eller video och du kan räkna med att du får snabba svar på vad som kan vara fel.

Det skrivs ut ett elektroniskt recept och så fort det är inskickat så kan du hämta ut det. Du kan med andra ord hämta ut ditt recept direkt efter det att du har talat med läkaren.

läkare i mobilen

I dagens samhälle är det naturligt för många att göra det mesta i mobilen. Många sköter både shopping, mejlande, sökande efter information, musiklyssning, spelande och mycket, mycket mer just via sin mobil och det är därför vi har dem inom en armlängds avstånd från morgon till kväll.

Att man numera även erbjuds tjänster av olika slag, så som läkarvård, i mobilen är bara en naturlig utveckling. Beroende av ålder, generation och livssituation så känns det mer eller mindre ”naturligt” att vända sig till en läkare i mobilen. Föga förvånande så är det de yngre som i störst utsträckning använder sig av denna typ av tjänster.

Behöver du träffa en läkare? Här nedanför hittar du alla godkända nätläkare i Sverige som du kan boka en tid med precis som med din vanliga doktor. Det mesta kan ni därefter sköta via telefonen med videosamtal eller chatt.

Snabb utveckling idag

Det finns ju en anledning till att vi använder våra mobiltelefoner i så hög utsträckning som vi gör och det är såklart att det först och främst är väldigt smidigt. Att ha så mycket online apotek information samlat i en enda liten pryl underlättar oerhört mycket i vardagen.

Om man bara tittar tillbaka ett tiotal år så har utvecklingen rusat iväg i en väldigt hög fart. Det kommer nya lösningar hela tiden och det som kändes som en ogenomförbar dröm bara för ett tag sedan är idag en självklarhet i våra liv.

Just det här med enkla och trygga lösningar vad gäller tjänster via nätet är ofta lite av en revolution jämt och ständigt. När man tror att det inte kan bli mer enkelt, effektivt och snabbt så dyker det upp en ny lösning som gör att det man tyckte var fantastiskt igår genast känns föråldrat.

Det som är bra är att det sällan blir avancerat att använda sig av de nya snabba lösningarna som man kan används sin telefon till. Om man är van vid en tjänst så är det lätt att sedan också förstå uppdateringen, eller utbytet av tjänst inom samma företag.

Om man tillhör de yngre generationerna så faller det sig naturligt att vända sig till tjänster som erbjuds på nätet, medan det för äldre generationer kan kännas mindre naturligt. Ju mer man använder sin telefon i största allmänhet, desto troligare är det att man använder den till tjänster, så som läkarebesök med mera.

Smidig lösning

Om man redan tillhör majoriteten av de svenska invånarna idag och använder sin telefon mycket och ofta så är det såklart en mycket smidig lösning att vända sig till en läkare i mobilen.

Denna lösning, istället för att boka tid och behöva vänta i långa köer på sin vårdcentral, gör att man både sparar in tid och att man slipper den irritation som ofta uppstår när man får en läkartid lång tid efter det att man kontaktar vårdcentralen.

Idag är det mer köer och det är många som är trötta och irriterade på att vården inte fungerar som den ska. Nya lösningar som läkarbesök i mobilen är bara en av de lösningar som man kan tycka passar galant. Fler lösningar av denna typ är naturligtvis välkomna och när man ser resultatet så förstår man också att det behövs fler lösningar som det här.

Man kan önska att det alltid gick snabbt att få hjälp av sjukvården, men så är inte fallet idag. Vad läkarbesök i mobilen står till tjänst med är inte bara kompetent personal och snabba lösningar, utan det är också på det viset att man kan få snabb hjälp även om det man söker för inte är livshotande.

Om man vill ha hjälp med någonting som inte anses tillräckligt ”farligt” så brukar man hamna ganska långt bak i listan och det kan bli ganska irriterande.

Att jämföra en sådan upplevelse med att kunna få hjälp samma dag genom att använda mobilen istället gör att det är lätt att fortsätta med läkare i telefonen istället för att kontakta vården som vanligt.

Digitalt läkarbesök – så går det till

Det går på ett kick att sätta igång med läkare i mobilen, så det är inte något tidskrävande och jobbigt alls. Det är bara att ladda ner en app och logga in via BankID (förutsatt att man har ett sådant, annars går det snabbt att ordna via sin bank).

Efter att man loggat i och legitimerat sig med sitt BankID så beskriver man, som under ett vanligt läkarbesök, symptomen och varför man söker vård. Fotografera med din mobil om det är en åkomma som behöver fotograferas så att läkaren kan ta sig en titt. I andra fall är det så att det räcker med att träffa dig via videosamtalet, eftersom en läkare kan utläsa mycket av att bara se dig och tala med dig.

Därefter kollar läkaren upp den information du givit för att därefter ringa upp dig via ett videosamtal / chatta (textbaserad rådgivning).

Du kan lämna appen och invända samtalet och det tar runt 10-15 minuter innan du blir uppringd. Man får en notis om hur många minuter det är kvar innan man får träffa läkaren, så att man vet hur länge man behöver vänta.

På detta sätt får du svar väldigt fort och läkaren kan bilda sig en uppfattning om huruvida hen kan skriva ut ett recept till dig, eller om du ska skickas på provtagning. Det är också så att man på detta vis kan planera att exempelvis diska eller ta en dusch medan man inväntar läkarens svar.

Man kan själv välja om man vill ha en drop-in tid eller om man vill boka en tid. Detta är praktiskt av flera skäl och främst är det bra om man är småbarnsförälder, eftersom det kan vara mycket man är orolig för undrar över då. Med läkare i mobilen så slipper man sitta på akuten med en liten bebis som kanske visar sig vara frisk då man får ett snabbt svar genom att använda tjänsten.

Vad kostar det?

Det är inte dyrare att använda sig av läkare online i mobilen, utan man betalar 250 kronor som vuxen. Är det så att det gäller barn och ungdomar under 20 år, eller om det gäller en äldre person (över 85 år) så blir besöket gratis.

Du kan betala med kort eller med faktura. Det är bra, då det innebär att man själv avgör hur man vill betala för sitt läkarbesök.