Handsprit

P-ring

P-ring (preventivmedel)

P-ring är en typ av preventivmedel som placeras inuti slidan och ringen är gjord av genomskinlig, mjuk plast. Den är cirka 5 cm i diameter och innehåller både östrogen och getsagen (som p-piller och p-plåster).

Likt bland annat p-piller och p-plåster gör p-ringen att du inte får ägglossning, vilket leder till att du inte kan bli gravid. Även sekretet i livmoderhalsen påverkas på det sättet att det blir tjockt och segt och det gör det svårt för spermierna att tränga in i livmodern. Även slemhinnan inne i livmodern påverkas och blir tunn. Detta gör att den inte kan ta emot ett befruktat ägg.

P-ring ger ett med andra ord ett mycket bra skydd mot graviditet och det är många som väljer just p-ring framför andra preventivmedel.

Tillgängliga behandlingar

Tillgänglig behandling som finns att köpa hos ett online apotek som rekommenderas av ApotekSvea.

p ring medicin
Läs mer & se alla produkter

Hur man använder en p-ring

Det är inte särskilt svårt att använda sig av en p-ring, utan det fungerar ungefär på samma sätt som med en tampong. Efter det att man fått p-ringen på plats så sitter den kvar och man känner inte av den överhuvudtaget. Man känner alltså inte av den heller vid vaginala samlag, utan den finns där för att skydda mot graviditet utan att kännas alls.

Man använder p-ring på det viset att man har den i 3 veckor och vecka 4 ska man vara utan den. Ni som har använt andra preventivmedel så som exempelvis p-plåster vet hur detta fungerar. Detta är ingenting som är unikt för just p-ring utan man gör på samma sätt med p-plåster.

Under vecka 4 får man en mensliknande blödning (precis som vid exempelvis p-plåster) och även om man inte har sin p-ring inne under vecka 4 så är man ändå skyddad mot graviditet även den veckan. Efter exakt en vecka är det dags att sätta in en ny p-ring och sedan startar perioden om igen. Man ska sätta in p-ringen efter exakt en vecka även om man har mens den dagen som är den dag då den ska sättas in.

Om du har glömt att sätta in p-ringen kan du vara utan den i max 3 timmar per dygn. Man ska ha den i hela tiden för att allting ska vara säkert och fungera så bra som möjligt, men om du av någon anledning tagit ut den så är det alltså 3 timmar som gäller när det kommer till hur länge man kan vara utan den.

Då spermier kan överleva i några dagar är det viktigt att ta ett akut p-piller om du har haft vaginalt samlag dygnen innan du glömde att sätta in p-ringen.

Om p-ring

P-ring ger ifrån sig en liten dos hormoner hela tiden som går direkt ut i kroppen. Detta preventivmedel är med andra ord likt p-plåster medan p-piller istället ger en dos varje dag vid tiden för när man tar sitt p-piller. P-ringen ger ifrån sig lite hormoner konstant, vilket ger ett jämnare upptag av hormonerna än p-piller.

Hormoner påverkar kroppen och därför får man vara beredd på att kroppen kommer att reagera efter det att man börjar använda en p-ring, eller en annan typ av preventivmedel innehållande hormoner. Vi reagerar naturligtvis olika, eftersom vi alla är olika och våra kroppar ger oss olika förutsättningar. Det är dock så att de flesta reagerar på ett eller annat sätt och vanliga biverkningar är bland annat följande:

 • nedstämdhet
 • bröstspänningar
 • mellanblödningar
 • illamående
 • huvudvärk
 • akne
 • minskad sexlust
 • kan kännas obehagligt/konstigt att ständigt ha den i kroppen

Det är inte bara jobbiga biverkningar med p-ring, utan det finns också fördelar med p-ring. Bland de fördelar som finns är följande vanliga:

 • minskad mens
 • mer regelbunden mens
 • mindre mensvärk
 • man kan flytta på sin mens
 • säkert skydd mot graviditet
 • minskad risk för PMS
 • minskad risk för cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen
 • skyddet mot graviditet minskar inte om man kräks eller har diarré

P-ring är ett bra val för personer som tycker att det är svårt att komma ihåg att ta ett p-piller varje dag. För vissa är det lätt att använda piller, eftersom man snabbt och lätt får in det i sin vardagsrutin, men för personer som är lite glömska eller som inte har bra rutiner så är det ofta bättre med p-ring, p-plåster eller liknande.

Det är viktigt att komma ihåg att p-ring INTE skyddar mot könssjukdomar, utan det är ett skydd mot graviditet. Vidare är det också på det viset att det inte är ett bra val för personer med migrän.

Mens och p-ring

Som nämnt ovan så påverkas mensen när man använder p-ring och många upplever det som betydligt lättare att handskas med sin mens efter det att man börjat med p-ring. p-plåster eller liknande.

Man kan påverka sin mens hur man vill, så om man vill vara utan mens en längre tid så kan man fortsätta att skjuta på sin mens genom att sätta in en p-ring så länge man själv vill. Man sätter helt enkelt in en ny p-ring direkt efter 3 veckor istället för att ha sina dagar utan p-ring och på så sätt får man inte mens. Om det skulle vara så att du får en blödning ändå så ska du ta ut din p-ring och ha din mens som vanligt.

Det är ofarligt att skjuta upp mens på det här viset och man kan göra det många gånger och under en längre tid utan att det skadar kroppen. Om du känner dig osäker på hur du ska använda dig av p-ring och om du känner dig osäker på hur du ska göra med att skjuta upp den så är det bara att kontakta en barnmorska/läkare.

För att det ska bli ett så bra resultat som möjligt så är det bäst att du först använder p-ringen på det vis som förklaras ovan, alltså att man har 1 veckas uppehåll för mens efter att man haft p-ringen i 3 veckor. Efter ett par månader så kan du börja skjuta upp mensen hur du vill.

Sluta med p-ring

Om det är så att du vill sluta med p-ring så kan du sluta med den när du vill. Det bästa är dock att använda klart den ring du har och sedan helt enkelt inte sätta in en ny efter det. Man kan få oregelbundna blödningar, vilket är bra att känna till.

Efter att man slutar med p-ring så kommer mensen igång, men det kan dröja upp till flera månader innan den kommer igång som vanligt. För vissa kommer mensen igång direkt och blir regelbunden utan några som helst besvär, men för vissa tar det längre tid. Att det är så att det tar upp till flera månader är viktigt att veta så att man inte blir orolig om det tar ett tag innan mensen kommer igång.

Vårt betyg