Turistdiare

Begreppet turistdiarré används som ett samlingsnamn för alla olika typer av magbesvär man kan få under resor och beskriver alltså inte en specifik sjukdom. Över en miljon svenskar drabbas av matförgiftning varje år och inte sällan är det i samband med en utlandssemester man drabbas.

Att drabbas av turistdiarré förstör den efterlängtade semestern, men det finns saker man kan göra för att förebygga och/eller behandla problemet.

Om man drabbas är det över relativt snabbt, men att drabbas av sjukdom på semestern innebär att man går miste om roliga stunder man sett fram emot länge. Att vara försiktig på alla sätt och vis så att man slipper drabbas är således av stor vikt.

Varför turistdiarré?

trevis tabletter

Först och främst är det så att generellt kan man säga att ju längre bort man reser, desto större risk löper man att drabbas av turistdiarré. Bland de områden i världen där man löper högst risk att drabbas finns bland annat Latinamerika, Asien, Afrika och Mellanöstern.

Bland svenskar som reser till dessa länder ser det ut som så att rent procentuellt drabbas hela 50 % av de ditresta svenskarna som stannar längre än 2 veckor.

Turistdiarré får man lättare i länder där det är dålig vattenrening och smittan beror i princip alltid på just förorenat vatten samt förorenad mat. För att vara på den säkra sidan finns det många olika saker att hålla sig ifrån och /eller vara försiktig med, för om man bara är försiktig är chansen större att man klarar sig under resan.

Om man slarvar, eller glömmer bort att välja drinkar, läsk med mera utan isbitar, till exempel så är det en större risk att drabbas. Man ska såklart inte överdriva det hela och inte något alls, utan man kan oftast låta vanligt bondförnuft råda i frågan.

Om man är på semester och kanske är lite yngre och festar mycket så kan det lättare bli att man glömmer av att vara noga med vad man stoppar i sig, medan man oftast är lite mer noggrann som barnfamilj eller liknande.

Oavsett vilket är det så att man ganska snabbt förstår varför man drabbats, eftersom man kan tänka efter och se vad det var man åt eller drack som var boven i dramat.

Det vanliga är att man drabbas av ETEC-bakterien (40 % av fallen), men även salmonella; shigella och campylobacter orsakar turistdiarré. Vidare är det även så att parasiter samt virus är vanliga orsaker, men detta är mer sällsynt än att drabbas av bakterier.

Nätapotek som säljer Trevis

ApotekRecensionInfoReceptLeverans
EuroClinix LogoEuroClinixOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
121DocLogo121DocOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Health Express logoHealthExpressOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Treated logoTreatedOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Mecindo LogoMecindoSvenskt nätapotek
 • Från 599kr
Besök
Apoteket365Apoteket365Svenskt nätapotek
 • Från 19kr
Besök
Meds LogoMeds (Snabbast)Svenskt nätapotek
 • Fri frakt
Besök
Natural hemp Life LogoNatural Hemp LifeCBD produkter
 • Från 500kr
Besök
Shy2BuyShy2Buy
 • Recept ingår
 • Fri frakt
Besök
WeightWorldWeightWorld
 • Bäst för viktminsking
 • Fri frakt
Besök
Doz Apotek LogoDoz ApotekNytt SE apotek
Besök

Alla online apotek som listas nedanför säljer Trevis!

Symptom

Det är knappast svårt att känna igen symptomen som man får vid turistdiarré, eftersom de allra flesta av oss har råkat ut för matförgiftning, magsjuka eller liknande besvär någon gång i livet.

Oftast kan man dra sig till minnes vad som bör ha orsakat tillståndet och eftersom kroppen reagerar så snabbt på bakterier och vill bli av med dem fort så behöver man inte tänka tillbaka vad man stoppat i sig för en vecka sedan direkt.

Det räcker med att fundera över vad man ätit under dagen för att bilda sig en uppfattning om vad som orsakat turistdiarrén, matförgiftningen hemma, eller vad det nu kan vara för närbesläktat tillstånd man drabbas av.

Följande symptom är vanliga vid turistdiarré:

 • feber
 • diarré
 • magont
 • illamående
 • kräkningar

Som nämnt ovan så är detta ett tillstånd i kroppen som knappast ligger och ”lurar”, utan så fort det kommer in fel bakterier i kroppen så reagerar den genom att visa att den vill bli av med dem.

Det är inte alla gånger man känner av alla ovan symptom, men ibland har man oturen och blir sjukare än andra gånger. I andra fall har man mer tur och får mindre obehagliga symptom.

I vissa fall går det över snabbare än vad det gör i andra fall och man kan inte veta säkert hur det kommer att bli för varje gång, utan kroppen reagerar på olika sätt hela tiden.

Då symptomen är av akut karaktär så är det viktigt att befinna sig på en plats där man har nära till en toalett när man drabbas. Både kräkningar och diarréer kommer väldigt akut när man drabbas av turistdiarré, så man kan inte själv kontrollera sig.

Ofta är det så att man får så kallade kaskadkräkningar och även om man i vissa fall kan hålla kräk och diarréer inne för ett ögonblick innan man når fram till toaletten så är det svårare ju svårare bakterie som kommit in i kroppen.

Orsak

Olika personer klarar av olika mycket när det kommer till bakterier som letar sig in i kroppen. En hel familj kan äta samma sak utan att alla insjuknar. Detta är naturligtvis bra, eftersom det innebär att chansen att det åtminstone finns en som kan hjälpa dem som mår dåligt finns redo hemma.

Man ska inte nonchalera turistdiarré, matförgiftning man drabbas av hemma i landet där man bor, eller liknande tillstånd, endast på grund av att ”alla drabbas någon gång i livet”.

Det tar ett par dagar att repa sig och även om man kanske inte drabbas av feber så är det fortfarande viktigt att kurera sig ordentligt så att man blir helt återställd.

Då orsaken är att man fått i sig någonting som magen inte klarar av så är det också just magen som det blir mest problem med. I upp till 50 % av fallen går det inte att påvisa orsaken och turistdiarré kan vara matförgiftning, även om man tror att det är turistdiarré.

Skillnaden mellan dessa två ligger inte i hur man mår och vilka symptom man ska hålla utkik efter. Det handlar istället om en skillnad där matförgiftning innebär att giftämnen från bakterier leder till sjukdom och bakterierna i sig själva leder till sjukdom vid turistdiarré.

Det handlar om att man får i sig förorenad mat eller förorenat vatten och hygien samt hantering av mat är bidragande orsaker.

Osäker mat att vara försiktig med

För att skydda sig själv så gott det går mot att drabbas av turistdiarré finns det en hel del mat som man ska hålla sig ifrån.

De flesta vet vad som är bra att äta endast hemma, men vissa vet inte om riskerna med viss mat. Här kommer en lista som ni kan ha i minnet så att ni vet vilken typ av mat ni ska vara försiktiga med på semestern:

 • Kyckling
 • Rått kött
 • Dåligt stekt/grillat/kokt kött eller fisk
 • Oskalad frukt
 • Sallader
 • Kalla såser
 • Kranvatten inklusive is gjort av kranvatten
 • Råa skaldjur
 • Grönsaker som gödslats/bevattnats med förorenat vatten
 • Opastöriserade mjölkprodukter

Det är ganska lätt att ta hand om sig själv vad gäller mat och dryck. Man vill inte gärna riskera att bli sjuk, så hellre äter man aningen enahanda, eller så hittar man en favorit man kan hålla sig till under semestern.

Hur kul det än kan kännas att testa inhemska specialiteter när man är på semester så är det alltid så att det finns en risk att maten kommer att göra en sjuk. Detta gäller oavsett om det är en pizza, hamburgare eller om det är en genuin inhemsk maträtt.

Så länge maten är tillredd på ett bra och säkert sätt så kan man äta det mesta utan att bli sjuk.

Betala hellre lite extra och ät på restauranger där du vet att det är bra och fräsch mat än att testa ett litet krypin som dyker upp mitt i allting i en liten by.

Visst kan du gå miste om ditt livs gastronomi-upplevelse, men du riskerar inte att drabbas av ditt livs värsta turistdiarré heller.

Hur du minskar risken att drabbas

För att undvika att drabbas av turistdiarré är det viktigt att vara noggrann med vad du äter och dricker. Att dricka vatten på flaska och att skippa isen i drycker är det viktigaste, eftersom du dricker mer än vad du äter.

Att dricka mycket är viktigt om du är på semester någonstans där det är varmt och om man då dricker mycket för att det är varmt och dricker förorenat vatten så blir det mycket av bakterierna i kroppen snabbt. Att se till att alltid ha bra flaskvatten tillhands är därför av stor vikt.

När du duschar kan du undvika att få vatten i munnen och du kan också borsta dina tänder och tvätta dina händer i flaskvatten om du vill vara väldigt mycket på den säkra sidan.

Det är dock inte nödvändigt, men om det är så att du exempelvis är extra känslig så är det bra att också vara extra försiktig. Det kan man inte förlora något på, förutom att det kanske blir aningen mer omständligt än om man tvättar sig med kranvattnet.

Det är upp till var och en att avgöra och är man i vuxen ålder och har rest mycket så vet man ganska bra hur känslig man är och kan bedöma efter erfarenhet.

Om man inte är van vid att resa i länder där det är extra lätt att drabbas bör man dock vara mer försiktig än om man reser till länder där risken är lägre.

Var alltid extra noggrann med att tvätta dina händer. Det är viktigt att vara noga med handhygienen både innan du äter, efter toalettbesök, när du handskas med mat etcetera.

Det finns ingen ursäkt att slarva med att tvätta och hålla händerna rena, utan det är bättre att tvätta för mycket än att tvätta för lite. Idag kan man ha med sig både handsprit, handservetter, vatten i flaska med mera för att alltid ha möjlighet att tvätta sina händer, oavsett vart man befinner sig.

När det är gjort så enkelt för oss så ska vi naturligtvis också ta vara på det och alltid se till att vara redo för att tvätta händerna, oavsett omständigheterna.

Att tänka på om du drabbas

När du drabbas av turistdiarré så ska du tänka på att dricka ofta. Det innebär inte att du ska dricka stora mängder hela tiden, utan snarare att det är viktigt att dricka lite och ofta. Du ska dock inte dricka söta drycker och lightdrycker då dessa kan ge mer diarré. Drick helst vatten, men det är bra att få i sig lite socker också, men överdriv inte.

Det är också bra att dricka vätskeersättning. Du kan välja mellan att köpa färdig på apotek, eller så kan du snabbt och enkelt göra egen genom att blanda vatten, socker, salt och lite citronjuice om du vill ha lite smak på den. Då det finns både salt och socker i vätskeersättning så får man i sig lite av det man förlorar vid kräkningar och diarréer.

Det är lätt att bli uttorkad när man har magsjuka oavsett ålder, men barn och äldre personer är extra känsliga. Att fylla på med vätska på ett eller annat sätt är därför extra viktigt om det är barn eller äldre personer som drabbas av turistdiarré.

Efter ett tag så kan man börja äta lite och då är det väldigt viktigt att komma ihåg vad man kan och ska äta. Om man väljer att äta ”fel” mat i början så kan man förvärra situationen och därmed förlänga sjukdomskänslan. Man ska till exempel inte äta fiberrik mat, eller dricka kaffe och te.

Istället ska man vara försiktig och ”starta om” magen mjukt så att den inte får en chock efter att ha varit tom i ett par dagar. Tips på sådant som är bra att äta i början efter att man varit sjuk är följande:

 • ris
 • kokt fisk
 • vitt bröd
 • blåbärs- eller nyponsoppa
 • varm buljong
 • morotssoppa

Det finns bra läkemedel som är receptfria som du kan köpa på vanliga apotek. Utöver vätskeersättning så är det bra att ha piller som stoppar diarré exempelvis. Du kan själv söka på ”diarré” på ett av apotekens nätbutiker och se vad som kommer fram.

När ska jag uppsöka läkare?

Svaret på den frågan är nej om det handlar om vanlig turistdiarré. Vad innebär då det? Det innebär att man upplever dessa bekymmer under en period upp till 3-4 dagar. Detta innebär att de flesta som drabbas av turistdiarré inte behöver uppsöka vård, utan det går helt enkelt över av sig självt.

Om det är på det viset att man har otur och problemen fortsätter under längre tid än så ska man dock kontakta vården och upplever man något av följande ska man kontakta sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177 (+46 771 11 77 00 om du är utomlands) eller läkare:

 • trötthet och svaghet
 • diarré i mer än en vecka
 • kräkningar i mer än 1 dygn utan att det avtar
 • magsjuka i samband med läkemedel mot hjärtsvikt, diabetes eller liknande
 • torrhet i munnen
 • törstkänsla
 • kissar lite med mörk urin

Om det är så att du uppvisar värre symptom än ovan så måste du genast kontakta läkare och här är det så att du ska kontakta vården akut. Om du uppvisar något av följande måste du genast uppsöka vård:

 • hög feber och frossa
 • blodiga diarréer
 • svåra magsmärtor som inte går över

Var förberedd

Ofta har vi många läkemedel hemma alltid och de flesta av oss fyller på så fort exempelvis läkemedel med paracetamol, oavsett vilken sort man använder, tar slut. Beroende av vem man är och vilka förutsättningar man har så har man också olika läkemedel hemma som ”stapelvara”.

Om man exempelvis lider av migrän så har man andra smärtlindrande läkemedel hemma än en person som inte lider av migrän.

Om man ofta lider av diarré, förstoppning, sura uppstötningar eller liknande så har man istället många läkemedel som är till för att få magen att må bra. För andra är det ögondroppar som alltid finns hemma och så vidare. Vi har alla olika saker som vi drabbas av mer eller mindre ofta.

Om man har problem med magen i största allmänhet kanske det är så att man har mycket av den typen av läkemedel hemma redan och då är man bra förberedd redan från början.

Det bästa är att ha ett litet husapotek därhemma, eftersom man aldrig vet vad som händer. Att ta med sig lite av varje när man beger sig iväg på semester är en mycket bra idé.

Bättre att ha det man behöver på hotellrummet än att behöva springa omkring och leta efter medicin på plats.