Munherpes

munherps

Munherpes, eller munsår som många kallar det, är mycket vanligt förekommande. Cirka 25-30 % av den vuxna befolkningen har återkommande problem med munherpes och det brukar dyka upp exempelvis om man har vistats i solen, under menstruation, eller när immunförsvaret är försvagat av andra anledningar.

Trots att det är mellan 80-90 % av de vuxna i Sverige som är smittade så betyder inte det att alla får utbrott. Många bär på viruset latent, vilket innebär att viruset ligger vilande i kroppen.

Det virus som munherpes beror på kallas herpes simplex-virus och detta är ett virus som man kan bära på utan att vara medveten om det. Efter att man fått sitt första utbrott av munsår så stannar viruset kvar i kroppen.

Det återkommer sedan när man exempelvis är förkyld, stressad, eller när man har mens. Vissa får utbrott oftare medan andra får det mer sällan, det är individuellt.

Tillgänliga behandlingar

Läs mer

Återkommande munherpes

Om man har haft ett riktigt kraftigt utbrott en gång så kan huden ”komma ihåg” dina herpesblåsor. Det är inte endast på eller runt läpparna blåsorna blommar upp, utan det är även så att man kan få dem på andra ställen i ansiktet.

Återkommande munherpes

Bland annat är det ganska vanligt att man kan få blåsor på näsan, hakan och kinderna. Ofta beror detta på att man pillar på sina blåsor och sedan för med sig smittan till andra ställen om man inte tvättar händerna efter det att man pillat på de aktiva blåsorna.

Att man kan smitta sig själv med detta virus är viktigt att komma ihåg, så se till så att du inte håller på att pilla på dina blåsor!

Det kan vara svårt att hålla sig ifrån det, men ju mer du lämnar dem ifred, desto mindre kommer viruset att sprida sig. Alla som haft ett utbrott vet att man definitivt inte vill ha det igen, och att då dessutom få det på fler ställen i ansiktet för att man inte kan hålla sig från att pilla är extremt onödigt!

Vissa får inte fler än ett utbrott, medan andra får dras med månatliga utbrott, utbrott så fort man blir förkyld och så vidare.

Det är också så att det är stora skillnader när det kommer till hur många herpesblåsor man får. Vissa får en, eller ett par stycken på läppen medan andra får mängder av blåsor som täcker stora delar av ansiktet.

Om det är så att man endast får en, eller ett par stycken precis vid munnen så är det inte fullt lika jobbigt som om man får större mängder, det säger ju sig självt. Det är dock ändå på det viset att det är ytterst irriterande även med färre herpesblåsor.

Vanliga utlösande faktorer för återkommande munherpes är följande:

 • Extrem kyla eller värme
 • Stark sol eller solarium
 • Trötthet
 • Depression/Nedstämdhet
 • Stress
 • Förkylning/Influensa
 • Feber
 • Menstruation
 • Graviditet
 • Lokal irritation (rakning, tandläkarbesök, klämmande på finnar/pormaskar runt munnen etcetera)

Som ni ser så finns det utlösande faktorer som man kan hålla sig borta ifrån, så som att inte utsätta sig för stark sol, extrem värme/kyla, klämmande på pormaskar och finnar runt munnen. Sedan finns det andra faktorer som är svårare att hålla sig borta ifrån, så som munherpes som dyker upp när man har mens, när man är stressad eller liknande.

Det finns en anledning till att många får munherpes efter en skidsemester, solsemester, eller när man är stressad.

Just vad gäller stress som utlösande faktor är det på det viset att vissa har just huden som känsligt område. Så fort det blir stressigt runt omkring så upplever man utslag, torrhet, finnar och munherpes.

Detta är inte gällande för alla som får munherpes vid stress. Har du en hud som alltid reagerar vid stress + munherpes då och då så kan du dock räkna med att det kommer att dyka upp just under stressiga perioder av ditt liv.

Trist? Självklart, men också ganska bra att ha koll på när man kan räkna med att det dyker upp.

Symptom på munherpes

Första gången man får munherpes så kan man, av förklarliga skäl, inte vara säker på vad det är. Många tror att det är en liten finne, eller en plita vilket gör att många klämmer och pillar på sina första blåsor.

Detta är en av anledningarna till att det är ofta är så att det första utbrottet resulterar i betydligt större och mer långvariga besvär, men det är inte den enda anledningen till att det är jobbigare första gången.

Att få herpes för första gången är jobbigt för alla, eftersom det är otrevligt med blåsor runt munnen. Det spelar ingen roll om det är en stor del av befolkningen som har munherpes, det är lika jobbigt för det.

Precis som med andra vanliga otrevligheter som exempelvis huvudvärk, eller feber så är det trist även om man vet att alla andra drabbas av detsamma med jämna mellanrum.

De symptom man kan lära sig att känna igen efter det att man haft munherpes för första gången är stickningar och lite dunkande i huden kring munnen, eller på läpparna.

När det sticker i läppen så kan man vara 99 % säker på att det är ett utbrott påväg, så då är det smart att genast gå och köpa salva så att man har det hemma.

Ju snabbare man börjar smörja, desto snabbare kan blåsorna gå tillbaka.

Om man har tur så stannar utvecklingen av utbrottet om man är snabb med att smörja in sig, så tänk på det!

Herpes och munsår i ansiktet

Munherpes är ett elakt virus som hoppar på en när man är som svagast och just näsan är en svag punkt, eftersom den består av mycket slemhinnor.

Många tror att munherpes (munsår) endast dyker upp på just munnen, men så är alltså inte fallet. Det finns svåra fall av herpesutbrott där stora delar av ansiktet täcks av mer eller mindre läkta sår.

När det kommer till munherpes som dyker upp på kinder och på haka så är det så att de oftast försvinner snabbare än munsår vid och på läpparna. Detta beror på att de inte spricker eller smutsas ner i samma utsträckning. Munnen används ju dagligen på ett helt annat sätt än haka och kinder.

Det är dock så att det i 90 % av fallen är på eller runt läpparna som herpesblåsorna dyker upp, men det är viktigt att vara medveten om att de mycket väl kan titta fram på andra, mer ovanliga ställen.

Man ska helt enkelt se till att ha så mycket information som möjligt om hur munherpes fungerar, för ju bättre påläst man är, desto större chans har man att bli av med blåsorna utan att de sprider sig.

Det är viktigt att komma ihåg att inte drabbas av panik när det blommar upp herpesblåsor. Även om det är så att man får ganska många så är det så att de försvinner relativt snabbt.

Man ska inte tvätta och hålla på för mycket, utan det bästa är att låta dem vara ifred och smörja med någon av alla de salvor som finns för munherpes.

Som med andra saker, så som exempelvis svamp i underlivet, så är det viktigt alla komma ihåg att munherpes INTE är ett resultat av dålig hygien!

Som sagt så kommer det inte att bli bättre för att du tvättar och ”gnor”, utan det kan snarare bli den motsatta effekten.

Var försiktig och varsam med dina herpesblåsor och smörj dem noggrant och ofta.

Olika faser

Munherpes dyker inte upp som vätskande sår på direkten, utan det tar någon dag, eller två innan det sker.

Det är naturligtvis lite olika för olika personer hur utvecklingen av blåsorna ser ut, men de flesta upplever samma faser och de ser ut ungefär såhär:

 • Fas 1: Pirrningar och stickningar, samt eventuellt bultande runt läpparna. Hudområdet blir lite rött och denna fas pågår upp till ett dygn. När denna fas inleds så är det så att vissa personer genast vet vad som är på gång, medan andra inte märker av vad som händer i kroppen förrän blåsorna har kommit
 • Fas 2: Det område som i fas 1 endast var rött svullnar nu och det är nu de ömma små ”knottrorna” bildas. Dessa blir till vätskefyllda blåsor inom några timmar och då denna vätska innehåller viruset herpes simplex så är detta en tid då munsåret är väldigt smittsamt
 • Fas 3: Efter cirka ett dygn spricker de vätskefyllda blåsorna och denna bristning leder till vätskande sår. Nu bildas en gulaktig vätska och denna fas kan vara mycket smärtsam. Anledningen till att det nu kan göra väldigt ont är att det är många nervtrådar runt munnen. Den gula vätskan kommer sig av att vita blodkroppar dras sig till det infekterade området för att bekämpa infektionen.
 • Fas 4: Nu är det dags för såren att torka ut. Som med andra sår så är det så att skapas en skorpa som kliar en aning. Här får man vara beredd på att sårskorpan kan spricka, vilket kan göra ont och blöda
 • Fas 5: När såren läkt ut och sårskorpan trillat av på egen hand så kan området bli aningen rodnat, men det är ofta också allt. Det är inte så vanligt att det blir ärr efter herpesblåsor

Upp till 25 % av alla munsår stannar redan vid fas 1, eftersom vårt immunförsvar klarar av att bekämpa infektionen på egen hand.

Detta har säkert många av er som har haft herpesutbrott varit med om. Helt plötsligt känner man de där stickningarna och tänker att ”jaha, då var det dags igen”, men sedan stannar det där.

På morgonen efter vaknar man utan blåsor runt munnen och då blir man väldigt tacksam! Tråkigare är det de gånger man vaknar upp med blåsor, men det händer förstås det också.

När det kommer till fas 3 så ska man vara extra vaksam, eftersom det är nu munsåren smittar som mest. Tänk på att inte vidröra blåsorna och tvätta dina händer ofta.

Tänk också på att tvätta dig ordentligt, så att såret är rent, men som nämnt ovan har dina blåsor inte att göra med dålig hygien, utan det är ett virus.

I fas 3 ska du absolut inte kyssas, dela läppstift, bestick, glas, koppar, handdukar med mera med andra personer. De kan smittas av dina blåsor, eftersom de så att säga ”följer med” till handdukar, bestick, glas etcetera.

Det är bara att komma ihåg att göra på det viset och efter att du haft munherpes några gånger så är det ingen big deal vare sig för dig, eller för dina närstående.

Visst kan man känna sig lite ”pest-smittad” eftersom man kan föra över smittan till andra endast vid beröring, men det får man helt enkelt ta!

Hur smittar munherpes?

Eftersom herpes simplex-viruset är extremt smittsamt så måste man skydda både sig själv och närstående från att inte bli smittade.

Det är ju inte ett virus som medför dödsfara direkt, men det är väldigt jobbigt att ha att göra med. Av denna anledning är det viktigt att göra allt man kan för att inte smitta sig själv eller andra.

Som vi nämnde ovan så är det viktigt att man inte delar handdukar, läppstift med mera med andra under pågående utbrott.

Efter att herpesutbrottet är över så kan du dock gå tillbaka till livet som vanligt och vill du dela läppstift med någon så är det bara att göra det!

Då det är ett så smittsamt virus så är det viktigt att följa reglerna, för annars kan man smitta ner hela familjen under de dagar man är som mest smittsam.

Det är ju en stor del av befolkningen som har detta virus, men det finns ingen anledning att föra det vidare till personer i ens närhet. Det räcker gott och väl med en familjemedlem som har munherpes!

Ofta är det så att barn blir smittade av sina föräldrar redan under de första levnadsåren, vilket kan leda till att barnet får inflammerade slemhinnor, feber med mera.

Det är inte alla barn som reagerar lika starkt på viruset, men en sak är säker och det är att herpesviruset finns latent i kroppen under resten av livet.

Detta innebär att viruset kan återkomma vid ett senare tillfälle, men vid det andra utbrottet brukar det inte bli ett lika svårt utbrott.

Visst är det svårt att inte kunna pussa familjen godnatt, men man kan alltid pussa på huvudet, vilket ju även det ger ett fint avslut på dagen.

Efter några dagar kan man återgå till de vanliga godnatt pussarna och man behöver inte vara orolig för att de yngsta i familjen ska få tag i en handduk ett läppbalsam eller liknande som man använt medan viruset rusade fritt från ens läpp till diverse föremål.

Behandling av munherpes

Som nämnt ovan så blir man aldrig av med viruset, utan efter det att man fått det så finns det ständigt i kroppen. Hur det ser ut med utbrott varierar mellan olika individer och där vissa får dras med det en gång i månaden kanske andra får det en gång om året.

Det finns även personer som får det betydligt mer sällan än så, så det är väldigt individuellt hur det fungerar med detta virus.

Hur behandlar man då bäst munherpes? Först och främst är det viktigt att du håller det rent och torrt runt såren, men kanske ännu viktigare är det att du ser till att tvätta dina händer grundligt och ofta om du rör vid dina munsår.

Ofta tänker man inte på att man pillar, så för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi er att ta det för vana att hela tiden hålla efter handhygienen.

För att behandla din munherpes så är det en antiviral kräm som gäller. Denna typ av kräm hämmar virusets förmåga att föröka sig samtidigt som krämen hjälper till att förkorta läkningsprocessen.

Det finns ett flertal olika antivirala krämer på marknaden idag, så det är upp till dig att avgöra vilken du trivs bäst med.

Då det finns flera receptfria alternativ så är det bara att gå till ett fysiskt apotek, eller beställa från ett nätapotek och så har du din räddning hemma på direkten!

Så fort du känner av de första symptomen av munherpes är det dags att påbörja behandlingen, så vänta inte på att blåsorna ska komma upp till ytan innan du börjar behandla munsåret.

När du ska smörja på krämen är det återigen viktigt att du har rena händer, så att det inte kommer några bakterier i närheten av ditt munsår.

Är det så att du har riktigt svåra symptom så finns det även tabletter på recept. För att du ska kunna få hjälp och rådfråga en läkare är det inte svårare än att kontakta din vårdcentral eller liknande och be om en tid.

Bäst är det naturligtvis om du lyckas klämma in en tid medan du har ett svårt utbrott så att läkaren kan se hur allvarligt det är. Då kan läkaren lättare avgöra vilken typ av behandling som är lämplig.

En sak du kan göra är att ta ett foto när du har ett riktigt svårt utbrott som du sedan kan ta med dig till en läkare, om det skulle vara så att du inte får in en bra tid som klaffar med når din munherpes är som svårast.

När ska jag söka vård?

Som nämnt ovan så ska du söka vård om dina utbrott är svåra.

Du ska inte gå omkring med svåra besvär, utan när såren blommar ut och uppstiger till ett större antal, eller om det är så att många ”flyter” ihop till ett större sår så ska du definitivt uppsöka en läkare!

Tänk inte att det ”bara” är munherpes, för om det är större partier som är infekterade så behöver du receptbelagd medicin.

Du ska också uppsöka vård om du känner dig sjuk under tiden du har munsår, om de blir infekterade och variga och om de inte läker inom 14 dagar.

Vidare är det av yttersta vikt att du söker vård om du får ögonsymptom, så som tåriga ögon, röda ögon eller ögon som gör ont.

Om du är gravid och får herpes ska du kontakta din barnmorska omgående och det är också viktigt att kontakta läkare om ett alldeles nyfött barn, upp till 6 veckor, skulle få blåsor på munnen.