Handsprit

Amnings bh

En bra amningsbehå har många olika funktioner att uppfylla och som nybliven mamma är det inte så lätt att veta vilken man ska välja. Det finns ett oerhört stort utbud och ofta utlovas smärre underverk som inte alla gånger visar sig vara helt sanna.

Med rätt amningsbehå på plats så blir livet som nybliven mamma betydligt mycket enklare, men det finns en hel del saker du behöver tänka på när det kommer till att välja rätt. Vi kommer i den här artikeln att guida dig så att du, efter att du läst den, har betydligt bättre koll på läget än innan du läste artikeln.

Visa alla amnings bh`n

Att kunna röra på sig

amningsbh

Att vara nybliven mamma är inte det lättaste och ofta kan man känna sig som en mat-station som inte har något annat syfte i världen än att ge mat åt bebisen. Direkt efter förlossningen kan man inte göra så mycket vad gäller fysiska aktiviteter av ett flertal olika skäl, men genom att investera i en riktigt bra amningsbehå så känner man iallafall att möjligheten finns.

Det är oftast tillräckligt, eftersom känslan av att man faktiskt skulle kunna gå en liten promenad på egen hand gör att man känner sig mindre instängd och fast i sin kropp som kvinna.

Med en amningsbehå som möjliggör både promenader och kanske till och med en liten simtur så känner man sig rent psykiskt mindre låst vid stillasittandet i soffan med en bebis ständigt vid bröstet. Det är inte endast av denna anledning det är viktigt med en bra amningsbehå, men det är en viktig del av varför det är bra att köpa en som funkar till 110 %.

Även om du inte kommer bege dit ut på ett maraton i det närmaste så kommer det fortare än du kan tro bli så att kroppen ”stabiliserar” sig och gör sig redo för att skänka dig mer frihet. Då man befinner sig en dimma efter förlossningen så är det så att dagarna fram tills dess att man kan träna med mera kommer snabbare än man tror.

Beroende av hur mycket fysisk aktivitet du är van vid sedan tidigare och beroende av hur viktigt det är för dig att kunna röra på dig så finns det en mer eller mindre passande amningsbehå. Det är dock på det viset att man kan räkna med att hitta en variant som passar en perfekt, men det kan komma att bli en del felköp på vägen.

Se till så att du köper din amningsbehå i en butik, eller nätbutik, som erbjuder öppet köp. På så sätt kan du testa hemma i lugn och ro och få tillbaka pengarna när du lämnar tillbaka de varianter som inte passar dig.

Vilken storlek?

Ibland kan det vara svårt med storleken på en vanlig behå, då det kan skilja sig åt lite mellan olika varumärken. Ofta är det dock så att man har samma storlek, men det blir alltmer vanligt med den typen av behå som snarare kommer i storlekar som XS, M, XXL ock så vidare. Denna typ av storlekar är svårare att hitta hitta än de gamla vanliga som kommer i storlekar som exempelvis 75 B, eller 80 C.

Använder man sig av en behå som är mer åt det sportiga hållet än en klassiker med exempelvis spets och kupor så kan det ena märkets XS vara ett annat märkes S. Av denna anledning är det viktigt att man provar innan man handlar. Detta gäller även för amningsbehå där det redan är lite förvirrande från första stund, eftersom både brösten och många andra kroppsdelar varken ser eller känns som vanligt.

En sak som inte känns särskilt tilltalande efter att man precis fött barn är att gå i affärer och prova kläder, och då kanske allra helst underkläder. Gör så att du antingen passar på att köpa innan förlossningen med hjälp av lite tips och råd från närstående och proffsiga butiksbiträden.

Kanske låter det galet när de säger vad för storlek du ska ha, men det är bara att förlika sig med tanken på att du kommer att se annorlunda ut ett tag och köpa den storlek som de säger!

Kom ihåg att det kan vara så att du behöver två olika storlekar när det kommer till amningsbehå. Det tar ett par veckor innan brösten ”lägger sig” efter förlossningen.

Den storlek du har de första veckorna slipper du (tack och lov) gå och bära på särskilt länge. Det är dock viktigt att du köper åtminstone en, men helst två att byta med, som passar de första veckorna. Sedan, efter ett par veckor, vet du vilken storlek du har och då kan du köpa nya. Passa på att köpa ett par stycken när du hittar en som du tycker om, för det är bra att ha att byta med.

Bekvämlighet

Alla som har fött barn vet att det är viktigt att ha bekväma kläder i början efter förlossningen. Som tur är så finns det massor av lämpliga plagg man kan köpa numera. Det har blivit socialt accepterat att välja bekvämlighet framför ”piffighet”, så det är skönt för alla kvinnor idag att det är nu de föder barn, för hade det varit under exempelvis 50-talet hade det varit lite svårare att kunna glida runt i sin favorit t-shirt och ett par stora och slappa shorts. Det är bara att tacksamt ta emot att samhället utvecklats åt rätt håll vad gäller det här och slappa runt!

En viktig sak att tänka på när det kommer till bekvämlighet är naturligtvis materialet på sin amningsbehå. Precis som med så många andra plagg så är det viktigt att man satsar på, i vissa fall, aningen dyrare material som är mer ”rena”. Med bättre material följer bättre bekvämlighet, för man vill knappast gå runt och svettas i dåliga material när man precis kommit hem från BB.

Tänk alltså på att satsa på bättre plagg som kanske kostar lite mer. Är det så att du tycker att det är många stora utgifter inför bebisens första tid så kan du alltid passa på att tänka lite smart och handla in saker och ting månad för månad. På så sätt får du bra grejer utan att du behöver äta nudlar med en bebis i magen!

Nu är det nog inte så många av er som behöver rådet att välja bekvämlighet framför estetik när det kommer till en amningsbehå. Skulle det ändå vara så att du klurar lite på om det måste vara ”fult” bara för att det är bekvämt så kan vi överraska er med att berätta att nej, så är det absolut inte! Idag finns det mängder av fina och bra produkter där du slipper välja mellan bekvämt eller fint.

Funktion

vad en amningsbehå fyller för funktion vet kanske de flesta av er redan, men för er som inte har full koll så kanske ni behöver lite snabb information om hur en amningsbehå fungerar. Det är som så att detta är en produkt som ska ge stöd då det är stora och ömma bröst som gäller. Man kan inte använda sig av vanliga varianter med smala axelband, utan det är breda axelband och en extra bred hysk-knäppning man ska satsa på.

Att det är lätt att öppna upp med en hand är också en sådan funktion som måste finnas med, eftersom den andra handen har fullt upp med bebisen. För att det ska bli så bra som möjligt är det alltså så att man ska satsa på en amningsbehå som innehar dessa två funktioner och det är inte svårt att få tag på det, det enda som kan ställa till det i ditt val är att även material med mera ska vara 100 % perfekt! Ta dig alltså tiden att köpa din amningsbehå innan det blir mycket annat som upptar dygnets alla timmar!

Besök Graviditetskollen