Halsbränna

Sura uppstötningar, eller halsbränna som är det vanliga namnet, är ett tillstånd många människor lider av under hela livet.

Det är ett irriterande problem, men vanligtvis går halsbrännan över av sig själv. Halsbränna upplevs ofta som en skarp, brännande smärta bakom bröstbenet.

I själva verket är halsbränna ett symptom på sura uppstötningar eftersom det är relaterat till svedan som uppstår i bröstet. Men det är en del av sura uppstötningar och magsafts reflux.

Har du halsbränna mer än en gång i veckan eller om det stör det dagliga livet, bör du träffa din läkare och prata om problemet.

Bröstsmärtor eller tryck på bröstet är symptom som du omedelbart bör uppsöka läkare för. Enligt statistiken lider ungefär var femte person i Sverige av halsbränna.

Tillgängliga behandlingar

Halsbränna behandlingar

Läs mer och se alla tillgängliga behandlingar här!

Vad orsakar halsbränna?

Halsbränna orsakas av att magsyra åker upp i matstrupen och det finns ett antal anledningar till varför det händer.

En orsaker kan vara diafragmabråck som gör att den övre magtarmkanalen inte fungerar och det sker en muskel försvagning.

ORsaker till halsbränna

Diafragmabråck blir också vanligare med åldern och om du är överviktig ökar risken för halsbränna. Det beror på att fetma skapar mer tryck på buken.

Dessutom kan din kost öka risken för halsbränna och sura uppstötningar. Drycker som kaffe, alkohol, läsk och juice är några exempel. Även fet och kryddad mat, sura livsmedel och vissa mediciner kan leda till halsbränna.

Slemhinnan i matstrupen är skyddad av ett lager med slem och saliv för att hindra att sur och frätande magsaft skadar den.

En annan orsak till halsbränna kan vara för lite magsyra. Den behövs nämligen för att bryta ner maten och döda alla bakterier och parasiter som kan finnas. Båda leder ofta till jäsning av matrester i tarmarna och gasproduktion.

Har du mer gaser tänjer de ut magen och det bildas sedan ett tryck upp under. Det kan i sin tur kan göra att magsyra läcker in i magen och orsakar halsbränna.

Vid graviditet?

Sura uppstötningar och halsbränna drabbar många gravida kvinnor, eftersom hormoner ser till att musklerna i munnen och magen slappnar av.

Trycket i magen ökar också när barnet växer och tar plats. Magen ger en skyddande miljö för magsyrajuice som bryter ner maten. En stomi, som ligger ovanpå magsäcken, hjälper till att stänga den så att innehållet, tillsammans med magsaft, inte kommer upp i matstrupen.

Under graviditeten är ibland inte slemhinnan i magsäcken tillräckligt effektiv, vilket ökar risken att få halsbränna. Det känns ofta som smärtsamt.

I slutet av graviditeten skapar den växande livmodern ännu högre tryck i kroppen och därför ökar risken för att öppningen i magen inte kan hållas helt smal.

Det är anledningen till att det framför allt är under graviditetens senare del som halsbränna uppstår.

Följande tips hjälper mot halsbränna för dig som gravid. Om du är gravid och har halsbränna kan du försöka äta i små portioner, så att magsäcken hinner med.

Ett annat tips mot halsbränna för dig som gravid är att inte äta för sent på kvällen.

Det finns också viss typ av mat som lättare kan ge en extrem halsbränna för gravida kvinnor:

  • Syrlig mat som innehåller vinäger eller ättika
  • Kryddstark mat
  • Juice och koffeindrycker

Receptfria läkemedel som kan hjälpa mot halsbrännan går att köpa på apoteket. Det är dock viktigt att alltid rådfråga din barnmorska innan du tar någon typ av läkemedel.

Symptom

Det är vanligt att lida av flera symtom samtidigt. De vanligaste symtomen inkluderar halsbränna, sura uppstötningar och smärta i övre delen av magen. Andra symtom är svårt att svälja, slem i luftvägarna, hosta, hicka och heshet. Du kan även uppleva smärta i halsgropen, uppsvälld mage samt visst illamående.

Symtomen på sura uppstötningar blir ofta värre efter en måltid, men också i samband med att du ligger ner eller böjer sig framåt. Många som lider av halsbränna märker det mest på natten.

Halsbränna eller sura uppstötningar är sällan farliga, men om maguppstötningar varar länge eller är allvarliga kan det skada slemhinnan i matstrupen. Det är en komplikation som kan leda till inflammation i matstrupen som i sin tur kan bilda ärr i matstrupen.

Att ha ärr i matstrupen kan göra att du får problem med att svälja. Det sker inte på en gång, men på lång sikt. Matstrupscancer är sällsynt, men kan orsakas av halsbränna, rökning och överdriven alkoholkonsumtion.

Yngre barn har svårare att kommunicera sina symtom och det kan vara svårt att säga om de har halsbränna. Symtom på halsbränna hos små barn är att barnet ofta kräks. Det kan även visa sig genom att barnet har svårt att svälja eller att det gör ont.

Behandla halsbränna

Det finns några saker du kan göra på egen hand för att hantera och lindra halsbränna. Först kan du höja sänghuvudet med kuddar, det kan också hjälpa att sova på vänster sida, eftersom innehållet i magen inte kommer ut så lätt efteråt.

Behandla halsbränna

Du ska även undvika drycker och livsmedel som kan orsaka halsbränna och sura uppstötningar. Att undvika att äta middag sent på natten är också fördelaktigt. Undvik även tunga lyft och böjningar.

Huskurer mot halsbränna är populära och en av de vanligaste är att blanda bakpulver i vatten och dricka det när du får symtom på sura uppstötningar. Ett basiskt pH-värde neutraliserar syran och dämpar därmed surheten.

Andra populära huskurer är till exempel en kopp kamomillte före sänggåendet samt att dricka mycket vatten hela dagen.

Vatten skyddar nämligen magslemhinnan mot magsyra och kamomillte har en lugnande effekt på både mage och sinne. Äppelcidervinäger blandat med lite vatten kan också hjälpa mot halsbränna. Även te gjort på rå ingefära kokt i varmt vatten.

Det är givetvis även till din fördel att sluta röka om du ännu inte gjort det eftersom det kan generera i halsbränna. Är du överviktig kan det vara läge att försöka gå ner i vikt.

Receptbelagda läkemedel

Det finns flera receptbelagda läkemedel för att behandla halsbränna och sura uppstötningar.

Några av dessa tillhör gruppen protonpumpshämmare och de minskar magsyran och hjälper samtidigt till att läka slemhinnan i magsäcken och matstrupen:

  • Esomeprazol
  • Lansoprazol
  • Omeprazol
  • Pantoprazol
  • Rabeprazol

Innan du använder något av dessa läkemedel bör du rådfråga din läkare, särskilt om du är gravid, ammar eller planerar att bli gravid.