Handsprit

Svamp i underlivet

bv

Svamp i underlivet drabbar de flesta kvinnor minst någon gång i livet och trots att det är betydligt mindre vanligt bland män så drabbas även män av svamp, trots att det är ovanligt med svamp på penisen. Svamp i underlivet är inte farligt och det finns många bra receptfria läkemedel man kan behandla svampen med.

Då det är så vanligt med svamp i underlivet så vet de flesta när de drabbats. Symptomen är lätta att känna igen och om det är så att man själv inte vet vad det är så brukar en familjemedlem, eller vän kunna ställa en lekmanna-diagnos snabbt. Det finns lite av varje som är bra att ha koll på när det kommer till svamp i underlivet och nedan ska vi reda ut begreppen åt er.

Tillgängliga behandlingar

Tillgängliga behandlingar hos apotek på nätet som listas på Apotek Svea.

Hur vet jag att jag har svamp i underlivet?

Ibland kan det vara svårt att veta om man har en svampinfektion, eller om det är bakteriell vaginos. Det finns naturligtvis andra orsaker till att liknande symptom som de man upplever när man har svamp, så det är viktigt att man vet vilka symptom man ska leta efter.

De vanliga symptomen är att det kliar, svider och känns allmänt irriterat och känsligt kring slidöppningen och på blygdläpparna. Slemhinnorna i slidan svullnar upp och bli sköra och det är också vanligt att det svider när du kissar och ofta är det också på det viset att vaginala samlag gör ont. Det är ytterst sällsynt att flickor får underlivssvamp före puberteten, men det betyder inte att det krävs sexuell aktivitet för att kunna få svamp. Alla kvinnor kan få svamp i underlivet, vare sig man är sexuellt aktiv eller inte.

Som ni kan se så är symptomen, som nämnt, lika de symptom vi ser vid bakteriell vaginos, så är du inte säker på vad det är för problem så är det viktigt att du antingen gör ett av Apotekets självtest, eller att du tar kontakt med sjukvården.

Om du inte är 100 % säker på att det är just en svampinfektion så ska du INTE använda dig av svampmedel! Då det är så att klåda och irritation i underlivet kan ha många orsaker så är det av yttersta vikt att inte använda sig av svampmedel i onödan.

Om man inte har svamp och använder svampmedel på grund av att man tror att man har det så kan klådan lindras, och att använda sig av ”fel” medicinering är inte livsfarligt (då hade det inte sålts receptfritt). Det är dock på det viset att man absolut inte ska göra detta vid upprepade tillfällen! Anledningen till detta är att upprepad felbehandling kan leda till svårbehandlade symptom.

En viktig sak att tänka på när det kommer till svamp i underlivet är att det ofta är så att en svampinfektion drar med sig flytningar som är lite gryniga och vita. Den där ”gryniga” konsistensen tillsammans med de andra symptomen innebär nästan alltid att det är just svamp man lider av, så var vaksam på dina flytningar.

Varför får man en svampinfektion?

Först och främst är det viktigt att veta att det inte är farligt med svampinfektioner i underlivet. Många får det exempelvis i anslutning till menstruation. Detta är naturligtvis besvärande, eftersom menstruationen i sig kan vara mycket ansträngande för många. Att då tvingas ha en svampinfektion också gör att det blir väldigt jobbigt.

Det är också på det viset att ett nedsatt immunförsvar ökar risken för svampinfektioner och även diabetes är en vanlig orsak. Om du använder dig av antibiotika av något slag så kan även detta påverka mjölksyrabakterierna negativt, vilket innebär att jästsvampen lättare kan växa. Det är ofta jästsvampen Candida Alibicans som ligger bakom infektionen och dessa jästsvampar trivs bra där det är precis som i slidan, varmt och fuktigt.

De flesta kvinnor får dessvärre räkna med att de kommer att få svamp i underlivet förr eller senare, för detta är en lika vanlig som irriterande åkomma. Då det är ett så utbrett problem så är det också så att det finns mycket information om det samt att det finns bra medicinering. Vi har alla jästsvampar naturligt i kroppen, så det är ingenting som kommer utifrån. Dessa svampar märks inte av förrän de formerar sig, vilket är anledningen till att svampinfektioner i underlivet inte stannar för evigt, eller att vi har dem hela tiden.

En av de allra största missuppfattningarna när det kommer till svampinfektioner i underlivet är att det är brist på hygien som ligger till grund för svampen att få fäste. Detta är 100 % felaktigt och ofta är det till och med så att det är tvärtom. Om man tvättar underlivet dagligen så måste man vara försiktig med hur man tvättar sig.

Att använda sig av vanlig två torkar ut slemhinnorna, men det finns ett flertal olika oljor och tvättkrämer man kan använda sig av om man inte bara vill tvätta sig med vatten. Var dock försiktig med hur du tvättar ditt underliv, för du kan torka ut det ordentligt om du inte är försiktig och då kommer du att ha klåda och sveda samt uttorkade slemhinnor. Det är inte ett drömscenario, eftersom det medför många problem.

Detta är några av de vanligaste orsakerna till svamp i underlivet:

 • Överdriven hygien: stark tvål, parfymerade produkter etcetera
 • Mediciner
 • Horminförändringar
 • Vaginalt oskyddat samlag (kan påverka pH-balansen i slidan då sperma har ett basiskt pH-värde medan slidans naturliga miljö är sur)
 • Diabetes
 • Tajta trosor av syntetsikt material
 • Mensskydd (alla förutom menskopp)

Som ni ser så finns det många sätt på vilka man kan förebygga svamp i underlivet. Om man är försiktig med vilken typ av trosor och mensskydd man använder samt ser till att inte tvätta sig med starka och parfymerade produkter så kan man skapa en bättre miljö för sitt underliv.

Behandling av svamp i underlivet

Som nämnt så är det viktigt att du är säker på att det är svamp i underlivet som du lider av innan du påbörjar en receptfri behandling. Inte helt sällan är det på det viset att man känner igen symptomen från tidigare svampinfektioner, då det, som sagt, är vanligt förekommande hos alla kvinnor.

Om man sedan tidigare rådfrågat en läkare så känner man med stor säkerhet igen symptomen. Då kan man gå och köpa receptfri medicin på apoteket, men man ska alltid rådfråga någon om det är första gången man upplever dessa symptom.

Det finns olika varianter av läkemedel som lämpar sig för att bli av med svamp i underlivet. Dels kan man använda sig av vagitorier, dels kan man använda sig av vaginalkräm och dels kan man kombinera dessa båda. Det står klart och tydligt på förpackningarna av de receptfria medicinerna hur du ska använda dem, hur mycket och ofta du ska använda medicinerna med mera. Det är inga konstigheter, utan det är enkelt att använda dessa preparat.

När man använder sig av vagitorier så för man in dem i slidan med hjälp av sitt finger och sedan löses den upp inne i slidan av sig själv. Det är viktigt att du för in den tillräckligt långt in för att det ska ge så bra resultat som möjligt. Om du är ovan så kan du räkna med att du kommer att känna när den är på plats. Det tar bara någon minut att föra in en vagitorier, så det är ingen svår och komplicerad sak.

Det är viktigt att du vet att dessa läkemedel ofta kan ge korta biverkningar och ofta är det så att biverkningarna gör att svider, kliar , blir rött och irriterat. Om man inte är medveten om detta så kan man tro att man gör det värre med läkemedlet, eftersom biverkningarna är samma som själva symptomen. Det är dock så det ska vara och det går över fort.

Var snäll mot ditt underliv

För att ”miljön” i ditt underliv ska vara så bra som möjligt krävs det att du tar hand om snippan. Det finns vissa saker som är bra att känna till och här är ett par punkter som alla kvinnor borde känna till:

 • Sov gärna utan trosor, eller med luftiga pyjamasshorts eller liknande (då tillåter du underlivet att andas)
 • Använd trosor i rena material, så som bomull
 • Tvätta inte dig med starka och parfymerade tvålar med mera – vaginan är INTE smutsig plus att hon rengör sig själv!
 • Tvätta aldrig inuti slidan, enbart på utsidan
 • Om du känner dig torr – använd lite glidmedel eller intimkräm/intimolja (det är viktigt att du är återfuktad)
 • Använda aldrig otvättade sexleksaker
 • Tänk på vem du har oskyddat samlag med (av flera anledningar, förstås, men även ur renhets-synvinkel)
 • Vänta med att ta på underkläder efter dusch eller bad, vaginan ska vara helt torr innan man klär på sig
 • Bli inte rädd för vanliga dagliga flytningar, det är normalt och de ska vara där!
 • Använd inte produkter som exempelvis deo för snippan

Slutsats? Var noga med vad du för in i din slida och låt henne ta hand om sig själv. Vårt underliv är fantastiskt och är otroligt bra på att lösa både en perfekt pH-balans, flytningar och rengöring helt på egen hand. Självklart ska du tvätta hela din kropp, det är bara de parfymerade och uttorkande produkterna du ska håla dig ifrån. Din snippa kommer att tacka dig!

Jämför nätapotek

ApotekRecensionInfoReceptFri frakt 
EuroClinix LogoEuroClinixRecept på köpet
Besök
121DocLogo121DocEu licens
Besök
Natural Hemp Life LogoNatural Hemp LifeCBD
 • Från 500kr
Besök
Health Express logoHealthExpressEu licens
Besök
Treated logoTreatedRecept på köpet
Besök
Apoteket365Apoteket365Bäst erbjudanden
 • Från 19kr
Besök
Mecindo LogoMecindoBäst i mobilen
 • Från 599kr
Besök
Meds LogoMeds (Snabbast)Snabbast leverans
Besök
Apohem LogoApohem (Nytt)Nyast
Besök
Hudotekets Apotek LogoHudoteket
Besök
iForma Apotek LogoiForma
 • Från 500kr
Besök

Smittar svamp i underlivet?

Att ha sex när man har svamp i underlivet är långt ifrån ultimat och det är ingen större risk att du kommer att vara särskilt sugen på det under tiden du har svamp, heller. Då slemhinnorna är irriterade så gör det också ont att ha sex, men vissa upplever inte samma smärta som andra. Det är inte någonting som säger att du inte får ha sex under tiden du har svamp i underlivet, det är bara inte någonting som man är särskilt intresserad av när man har en infektion.

Svamp överförs inte vid sex, oavsett vilken typ av sex du har. Det är dock på det viset att du riskerar att få könssjukdomar lättare när du har svamp i underlivet. Detta beror på att svamp i underlivet ger små sprickor i slemhinnorna och dessa sprickor gör att du både får och överför infektioner lättare.

Vårt betyg