Jetlag

Jetlag är ett tillstånd som orsakas av att dygnsrytmen störs vis resor över flera tidszoner. Alla som har rest långväga har varit med om detta och kan intyga att det ofta är ganska jobbigt när man drabbas.

Man blir lite trött och snurrig, men eftersom man är på resande fot så är det ju värt det!

Vad handlar det då om? Jo, det handlar helt enkelt om att kroppens dygnsrytm inte är synkroniserad med dygnet där man fysiskt befinner sig.

Varför? Jo, för att kroppen inte kan ställa om dygnsrytmen på en gång, utan det tar ett par dagar innan det är synkroniserat.

Tillgängliga behandlingar

Tillgängliga behandlingar hos online apotek som du kan finna här på sajten.

Jetalg produkter

Läs mer & se alla tillgängliga behandlingar

Om jetlag

Beroende av vart man reser så blir det olika grader av jetlag som man upplever. Om det endast handlar om färre timmar så kommer den vara en liten miniversion av riktigt jobbig jetlag som tar flera dagar att bli av med.

Ibland när man reser kortare sträckor så kan man känna sig trött och se det som jetlag, fastän det i många fall snarare kan handla om att man är allmänt trött efter att man varit på resande fot.

Oftast är det så att när man reser österut över tidszoner så ligger man efter dygnet och när man reser västerut över tidszoner så ligger man före det verkliga dygnet.

Dagen blir kortare när man reser österut, så tecknen på jetlag är särskilt tydliga vid denna typ av resor.

Beroende av hur strikt du är med rutiner för sömn så kommer du att påverkas mer eller mindre hårt. Om du har en väldigt inrutad dygnsrytm utan några vidare öppningar för olika saker som händer så kommer det att bli betydligt jobbigare än om du är lite mer öppen och har olika dygnsrytm från en dag till en annan.

Vissa är mer känsliga i största allmänhet när det kommer till sömn och störda rutiner och detta är naturligtvis det personer som drabbas allra mest.

De har betydligt svårare att resa långt medan andra, som inte besväras särskilt mycket, kan resa långt utan att det stör deras liv nämnvärt.

Ålder spelar också in då det ofta är så att ju yngre man är, desto enklare är det att anpassa sig efter nya saker och olika rytm för dygnet. Detta gäller naturligtvis inte för alla, utan det är individuellt hur man påverkas av den cirkadiska rytmen.

Denna styr även hunger med mera, så det är inte helt ovanligt att saker och ting blir lite upp-och-ned när man reser.

Det är man ju dock förberedd på och eftersom man ofta har tid att anpassa sig så blir det bra i slutändan ändå!

Symptom på jetlag

Som de flesta av er redan vet så är det inga konstigheter när det kommer till de typiska symptomen för jetlag. Det är helt enkelt den typen av symptom man kan räkna med när det kommer till förändring i dygnsrytm.

Det kan räcka med att man varit uppe senare än vanligt för många nätter/morgnar hemma också, det kan vara samma symptom man drabbas av.

Det kan också vara så att man drabbas hårt på grund av att man vaknar tidigare än vanligt många morgnar i rad hemma. Allting som stör den rytm kroppen är van vid blir påfrestande.

Bland de vanliga symptomen kan vi nämna följande:

  • Irritabilitet
  • Huvudvärk
  • Vätskebrist
  • Trötthet
  • Illamående
  • Svårt att koncentrera sig
  • Orolig mage
  • Sömnlöshet
  • Influensaliknande värk i leder och muskler
  • Hjärtklappning

Detta är en ganska jobbig lista att ta sig en titt på innan man ska ut och resa långt, för det är alla de jobbiga saker som man drabbas av när det inte står rätt till med kroppen.

Det är de ”vanliga” symptomen på att kroppen är ut form och det är lika jobbigt varje gång man har ett eller flera av dessa besvär, jetlag eller inte.

Att undvika jetlag

För att man ska minska besvären som kan uppstå vid jetlag så är det viktigt att se till att dricka mycket vatten.

Man ska alltid vara noga med att dricka mycket vatten, det är inte endast på långflyg och under varma dagar, utan det är så alltid. Inte sällan väljer vi att dricka kaffe om vi börjar bli trötta, men under flygresan så är det smartare att välja vatten.

Utöver att man ska tänka på att dricka vatten istället för kaffe så ska man också se till att hålla sig ifrån alkoholhaltiga drycker under en lång flygresa.

Det är ingen mening med att dricka en massa alkohol då det kan göra så att man mår sämre. Återigen, fokusera på att få i dig en massa vatten!

När det kommer till mat så är det klokt att välja den typen av mat som är lättsmält på flyget. Passa också på att ta för dig av frukostmaten på flyget, även om du inte är särskilt hungrig.

Om man har möjlighet så är det såklart ultimat om man lyckas med att välja ett flyg där man kan sova på planet så att man timar in tiden man flyger med när man ska sova.

Anpassa din sömn hemma innan det är dags att fara genom att lägga dig och stiga upp tidigare om du ska österut och gå upp och gå till sängs senare än vanligt om du ska västerut.

Passa på att ställa om klockan så att du har den lokala tiden när du kommer fram. På så sätt känns det mindre underligt och man kan lättare kommain i dygnsrytmen rent psykologiskt.

Man påverkas av att klockan är en viss tid när man kollar på klockan, även om kroppen anser att det är en helt annan tid på dygnet.

Är jetlag farligt?

Nej, jetlag är inte farligt för vanliga resenärer, men det kan komma att bli farligt för flygpersonal då de ständigt reser mellan olika tidszoner.

Hormonsystemet påverkas, vilket kan resultera i både sömnstörningar, oregelbunden mens, magproblem samt depressioner.

Det är med andra ord inte så att man vänjer upp att gå illa åt sin kropp, men man lär sig naturligtvis små smarta knep om man jobbar som flygpersonal.

I stort sett alla drabbas av jetlag, men de som klarar sig bäst är barn under tre år. Vid den åldern är den biologiska klockan inte färdigutvecklad ännu, vilket gör att de inte känner av det.

Ju mer av en vanemänniska man är och ju viktigare det är att gå till sängs en specifik tid, desto jobbigare är det.

Man räknar med att jetlag håller i sig ett dygn per tidszon, vilket innebär att om man reser till ett resmål som exempelvis ligger 4 timmar efter oss så tar det 4 dygn att återhämta sig från sin jetlag.

Det är med andra ord så att det tar lång tid, så åker man iväg på snabbresa långt bort så förlorar man en hel del tid bara på sin jetlag.

Planera därför längre resor när du kan vara borta under långa perioder, för då får du en betydligt mer innehållsrik resa.