P-plåster

P-plåster är tunt och beigefärgat. Det är 5×5 cm stort och under hela tiden plåstret sitter på kroppen så avger det hormoner. Dessa hormoner går via din hud och ut i kroppen, vilket gör att kroppen får ett mer jämnt upptag av hormoner än när man använder p-piller.

Studier visar att p-plåster är lika effektivt mot graviditet som p-piller och man skaffar p-plåster på samma sätt som när man skaffar p-piller (barnmorska eller läkare).

Tillgängliga behandlingar

Av de online apotek som du hittar här så erbjuds följande behandlingar just nu för p-plåster.

evra p plåster
Läs mer & se alla behandlingar

Snabbt om p-plåster

P-plåster är ett preventivmedel som placeras på huden. Plåstren innehåller två olika könshormon, precis som p-piller, och dessa två är östrogen och gestagen. Skillnaden är att det, som nämnt, är så att läkemedlet tar upp direkt av huden istället för via tarmslemhinnan.

Med p-plåster har du ett mycket säkert skydd mot graviditet då det gör att du inte får ägglossning. Vidare påverkas sekretet i livmoderhalsen så att det blir tjockt och segt och det gör att det blir svårt för spermierna att komma in i livmodern. Slemhinnan i livmodern blir tunn och det innebär att den inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Hur används p-plåster?

Man sätter fast p-plåster på huden och det går bra att fästa plåstret på lite olika ställen, men man får inte sätta fast ett p-plåster på brösten. Huden ska vara ren, hårlös, torr och utan sprickor. Man ska inte fästa plåstret på en plats där det skaver mot åtsittande kläder, utan det ska vara på en så ”trygg” plats som möjligt så att det sitter bra.

Exempel på bra platser att fästa ett p-plåster är magen, stjärten, högt upp på ryggen eller på utsidan av överarmen. Skulle det vara så att man har ett annat ställe som funkar bra så ska man naturligtvis fästa det där. Så länge plåstret sitter på plats alla dagar utan att falla av så är det per definition en bra plats.

Man sätter fast p-plåstret första dagen i menstruationscykeln och det ska sitta på i 7 dagar. Dag 8 tar man bort plåstret och fäster ett nytt på ett annat ställe på kroppen. Man ska alltså inte sätta fast det nya plåstret på samma plats där det gamla satt, utan man ska växla mellan olika platser på huden. Dag 15 upprepar man ovan och sedan fortsätter man med denna ”cykel” för att vara skyddad mot graviditet.

Efter 3 veckor är det dags för 7 dagar helt utan plåster (dag 22-28 i cykeln) och inom loppet av dessa dagar kommer det en blödning. Efter 7 dagar utan plåster startar man om. Det viktiga är att komma ihåg att inte sätta plåstret på insmord eller fuktig hud då det kommer göra att plåstret inte fäster ordentligt. När man sätter fast plåstret så är det bra att trycka ordentligt med handflatan i 10-15 sekunder så att man får fast det ordentligt.

Recept på p-plåster

Innan man kan börja med p-plåster, eller andra preventivmedel på recept, så måste man först och främst träffa en barnmorska eller en läkare. Det enda man behöver göra är att boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning eller en Sesammottagning.

Ofta är det så att det är en barnmorska man träffar, men i vissa fall är det en läkare. Man får svara på frågor om sin hälsa, sin mens samt om någon i familjen har haft en blodpropp. Även blodtryck mäts samt längd och vikt. Det kan också vara så att en gynekologisk undersökning görs.

Efter att det står klart att det är okej för dig att använda dig av p-plåster så skriver barnmorskan eller läkaren ut ett recept till dig. Det skickas elektroniskt och du kan hämta det på valfritt apotek direkt.

Det är viktigt att komma ihåg att kroppen behöver vänja sig när man först börjar med p-plåster. Det är ingenting att oroa sig för, utan det är som så att exempelvis illamående, mellanblödningar och bröstspänningar är helt vanliga och normala biverkningar i början. Skulle det vara så att besvären inte skulle ha försvunnit inom 2-3 månader är det dock så att du kommer att få en annan typ av preventivmedel utskrivet på recept.

Olika preventivmedel passar olika personer, så om det är så att du har vänner och bekanta som är nöjda med p-plåster så är det inte nödvändigtvis så att det kommer att passa just dig. För vissa går det snabbt att hitta rätt preventivmedel, men för andra tar det ett tag och man får testa olika sorter innan man hittar rätt.

Det är inte alltid så att man kan, eller vill, använda denna typ av preventivmedel, utan det är många som föredrar att använda sig av kondom istället. Det är inget fel eller ”konstigt” med det, utan det är så att alla måste hitta det som passar en själv bäst.

Receptet man får på p-plåster gäller för 3 månader och efter det är det dags att göra ett återbesök. Detta besök är till för att kolla av hur det funkar för just dig. Om det är så att allting har gått bra så kommer du att få ett nytt recept utskrivet som räcker i 1 år. Är det istället så att det inte har fungerat särskilt bra så får man istället testa ett annat preventivmedel (förutsatt att man vill det, såklart).

P-plåster och mens

Man kan själv välja om man vill ha en mensblödning, eller om man vill skjuta på mensen, det är bara att anpassa plåstren efter egna önskningar. Detta är väldigt bra då det är väldigt individuellt hur man vill ha det. Dessutom så är det bra då det innebär att man kan välja från en månad till en annan. Man behöver inte nödvändigtvis göra på samma sätt alltid, utan man kan själv välja hur man vill ha det olika månader.

Ofta är det så att många vill hoppa över mensen under en semesterresa, till exempel. Det kan man göra med enkla medel idag, eftersom man kan styra med det utan problem. Att mixtra för mycket med mens och uppehåll är dock inte alltid bra, utan det är bra att kolla med en barnmorska/läkare först. Om man tar preventivmedel av ett eller annat slag så är det dock på det viset att det är lättare.

P-plåster om du vill ha mens:

Om du vill ha mens när du använder p-plåster så ska du efter att du haft p-plåster i 3 veckor vara utan i 1 vecka. Denna vecka kommer du att ha en blödning som är mensliknande. Efter att den fjärde veckan utan p-plåster är över sätter du på ett nytt plåster (även om du fortfarande har den mensliknande blödningen).

Den vecka då du inte har ett plåster så är du fortfarande skyddad mot graviditet, så du är med andra ord säker hela tiden.

P-plåster om du vill skjuta på mensen: 

Om du inte vill ha mens varje månad så kan du fortsätta att sätta på nya plåster efter 3 veckor. Är det så att du får en blödning iallafall så ska du bara ta av det och ha mens. Efter att du varit utan plåster i 7 dagar är det dags att sätta på ett nytt plåster och därefter kan du fortsätta att skjuta på mensen om du så önskar.

Detta är helt ofarligt och det gör så att du inte behöver ha mens så ofta. Det är så att man helst ska ha använt p-plåster ett par månader innan man ska börja skjuta på mensen på det här viset. Då är du mer säker på att du slipper mellanblödningar.

Hur du slutar med p-plåster

Det bästa sättet att sluta med p-plåster är att låta det sitta kvar hela tiden och sedan ta av det. Det är betydligt bättre att göra på det viset än att bara rycka av det mitt i en period, eftersom det minskar risken för mellanblödningar.

Det är inte farligt att ta av ett p-plåster närsomhelst, det är bara så att det blir ett bättre resultat om man väntar och använder klart det p-plåster man har på för tillfället.

Direkt när du slutar med p-plåster är det dags att börja skydda sig mot graviditet med ett annat preventivmedel. Det kan såklart vara lite ovant i början då man är van vid p-plåster, men har man valt att sluta så krävs det också att man har en bra plan för vad man ska använda sig av istället för att skydda sig mot graviditet.

Vad gäller mens så är det väldigt individuellt hur snabbt den kommer igång igen efter det att du slutat med p-plåster. Precis som med p-piller så kan det dröja ett par månader, eller så kan det dra igång direkt. Det är beroende av din kropp och om det är så att du får vänta lite längre så ska du inte bli orolig, men om det tar mer än två månader innan mensen kommer igång är det ovanligt och då bör du uppsöka en barnmorska/läkare.

Fördelar och nackdelar med p-plåster

P-plåster är mycket  bra för alla som tycker att det känns lite besvärligt med p-piller som man måste komma ihåg att ta varje dag. Om man är en person som lätt glömmer, eller om man inte har fasta rutiner så kan det lätt bli att man missar ett piller. Med ett plåster är det istället så att det sitter där hela tiden, vilket gör att du inte behöver bekymra dig om det utan lättare kan slappna av.

Det finns både bra och dåliga saker med p-plåster, precis som med allting annat. Det är också så att det som anses vara en fördel av en person kan anses vara en nackdel av en annan person. Vi är alla olika, vi har olika kroppar och olika förutsättningar, så det är endast dig själv och din egen kropp du ska lyssna på.

Några exempel på fördelar och nackdelar vad gäller p-plåster är följande:

  • ett säkert skydd mot graviditet
  • minskad risk för PMS
  • minskad risk för cancer i äggstockar, tjocktarm och livmoder
  • skyddar även om du kräks eller har diarré
  • låg och jämn dos av hormoner
  • minskad mens
  • mer regelbunden mens
  • mindre mensvärk
  • möjlighet att skjuta upp mensen
  • du behöver inte komma ihåg att ta ett piller varje dag
  • skyddar INTE mot könssjukdomar
  • kan ge biverkningar så som huvudvärk, akne, nedstämdhet, minskad sexlust
  • huden kan bli irriterad
  • väger du mer än 90 kg ger p-plåster inte fullt skydd
  • du ska undvika p-plåster om du har migrän

Det finns mycket som påverkar vad gäller om det är bra eller dåligt för just dig med p-plåster. Du behöver inte bli orolig om det är så att du känner att det inte funkar bra. Det finns andra sätt att skydda sig mot graviditet och det finns alltid någon lösning för var och en.