Hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär bland vuxna i i-länder, men det är i princip alltid ofarligt.

Man räknar med att upp till 25 % av alla individer över 50 år har haft hemorrojder åtminstone någon gång i livet.

I de flesta fall sköter de sig själva och försvinner utan att man själv behöver göra något år det. Det finns dock läkemedel som lindrar besvären och det finns receptfritt på apotek.

Trots att det oftast är ofarligt med hemorrojder så skapar det obehag, vilket innebär att många väljer att behandla dem istället för att låta dem ta hand om sig själva.

Man kan undvika, lindra och förebygga hemorrojder med rätt kunskap, så har man en gång haft det och vill undvika det i framtiden så finns det alltså sätt att slippa det.

Tillgängliga behandlingar

Tillgängliga behandlingar hos bäst online apotek som rekommenderas av ApotekSvea.

hemorrojder behandlingar Läs mer & se alla tillgängliga behandlingar

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är utbuktningar i analkuddarna. I nedersta delen av ändtarmen finns det små kuddar som består av bindväv och blodkärl och när dessa förstoras av en eller annan anledning (till exempel genom att fyllas med blod) så bildas hemorrojder.

Tillståndet är vanligare hos män och kosten är en av de faktorer som anses vara den främsta bidragande faktorn till hemorrojder.

Det är den slaggfattiga kosten (lite fibrer, mycket raffinerade sockerarter) som leder fram till att tarmens motorik blir försämrad. man kan med andra ord själv förbättra detta tillstånd genom att ändra kostvanor.

Ofta är det så att hemorrojder finns hos en person utan att hen är medveten om det.

Detta är när de är små och inte ger något obehag. För andra är det så att när man upptäcker att man har hemorrojder så är det för att det exempelvis blöder vid toalettbesök, alternativt att det svider och kliar.

Har man riktig otur så blir de inflammerade och då gör det naturligtvis väldigt ont.

Precis som nämnt ovan är det på det viset att du känner av problem kan om det är någonting som ”buktar ut” vid ändtarmsöppningen.

Det är alltså dessa små utbuktande som är de hemorrojder som bildats (yttre hemorrojder). Utbuktningarna kan bestå av kännbara små kulor som man kan känna.

Dessa kan sedan antingen försvinna in av sig själva efter att man varit på toaletten, eller så kan de petas tillbaka in. Större hemorrojder kan inte tryckas tillbaka och de kan även lättare göra ont samt bli inflammerade.

De mindre hemorrojderna brukar dock vara lätta att trycka in. Man ska dock ALDRIG tryck in hemorrojder om det gör ont!

Om det är den typen av hemorrojder som sitter på insidan av tarmöppningen (inre hemorrojder innanför slutmuskeln) så går de inte att känna.

Man kan med andra ord, som nämnt, ha hemorrojder utan att känna dem, så det är så att det endast är den typen som buktar ut som leder fram till dessa besvär.

Hemorrojder uppträder hos vuxna personer och ju äldre man är, desto vanligare är det.

Har man fått hemorrojder en gång så vet man hur det känns och hur det funkar, vilket gör att det blir lättare att hantera dem ju fler gånger man haft besvären.

Har man det ofta är det bra att ha läkemedel som man tycker funkar bra hemma alltid. På så sätt är man förberedd när de dyker upp och kan snabbt försöka göra det hela bättre och därmed slippa ett långvarigt obehag.

Klassificering

Man klassificerar hemorrojder i fyra grader och dessa är följande:

 • Grad 1: hemorrojder som är belägna i övre delen av analkanalen och fylls i samband med krystning. Symptom för denna lägre grad är ofta en mindre blödning
 • Grad 2: hemorrojder prolaberar tillfälligt ut genom analkanalen i samband med tarmtömning och reponeras direkt när tarmtömning upphör. Symptom för grad 2 är blödning, men då främst på pappret
 • Grad 3: hemorrojder som förblir prolaberade efter tarmtömning, men går att reponera efter tarmtömning. Här är det samma typ av blödning som i grad 2
 • Grad 4: hemorrojder som förblir prolaberade och går inte att reponera

Det är oftast så att det endast är grad 3 och grad 4 som går att diagnostisera och det är också så att det är dessa som behöver behandling.

Det betyder inte att man som drabbad inte lider av det, men det finns receptfria läkemedel att använda sig av. Vid klåda på grund av flytningar kan man använda exempelvis zinkpasta.

Symptom och orsaker

Hemorrojder visar sig på lite olika sätt, men ett vanligt tecken på att du är drabbad är om du blöder från ändtarmen.

Detta är inte samma sak som blodblandad avföring, utan vid hemorrojder är det snarare så att det kommer lite blod (ljusrött) på pappret när du torkar dig efter att ha varit på toaletten.

Det kan även komma som blodstänk i toalettstolen om man har hemorrojder.

Beroende av individ så är blödningarna olika och man kan uppleva någon av följande:

 • Måttlig blödning som ofta är ljusröd och som kommer på pappret när du torkar dig alternativt blodstänk i toaletten (se ovan)
 • Större mörkröd blödning som förekommer i samband med at man krystar
 • Stora mängder blod som samlas i ampullen där koagelmassor tömmer sig vid tarmtömning
 • Flytning som leder till klåda (detta kan vara det enda symptomet vid hemorrojder)
 • Smärta som förekommer vid akut trombotisering (väldigt ovanligt)
 • Ömhet

Andra symptom vid hemorrojder är bland annat följande:

 • klåda och sveda (på grund av att tarmslemhinnan blivit irriterad och att sprickor bildats)
 • gaser, slem eller avföring som läcker (läckage på grund av att hemorrojderna är täckta av slemhinna som utsöndrar slem)
 • Smärta vid toalettbesök
 • känsla av utbuktning vid ändtarmsöppningen

Om det är första gången du blöder ur ändtarmen är det viktigt att kontakta vården och detsamma är gällande om det är så att blödningarna blir större, eller om de återkommer ofta.

Har du testat receptfria läkemedel och dessa inte har hjälpt ska du också kontakta vården. Vänta cirka 3 veckor och har det inte blivit bättre inom denna tidsram ska du genast kontakta vården.

Det finns olika orsaker till varför man får hemorrojder, men vanligast är det vid och efter graviditet, förstoppning, kraftig diarré, tungt kroppsarbete, långvarigt stående med mera.

Alla dessa påverkar tryckt på de vener som finns i ändtarmen, vilket är den bidragande orsaken att man får hemorrojder,

Det finns andra orsaker också, men dessa är de vanligaste. Bland annat kan det vara så att även stillasittande och fetma bidrar till hemorrojder.

En annan orsak till förstoppning kan vara att man drabbats av IBS (Irritable Bowel Syndrome), vilket till svenskan kan översättas till lättretbar/överkänslig tarm.

Vad kan jag göra själv?

Om man ser till att ändra sina kost- och motionsvanor kan man bli av med hemorrojderna och det gäller ganska allmänt för problem som har att göra med mage och tarmar.

En glad mage ställer inte till det för en, utan det är så att så länge man är noga med att ta hand om magen så brukar magen också ge tillbaka genom att aldrig ”strula”.

Det är vanligt att man som vuxen har ganska bra koll på sin mage och det innebär att man vet vad man klarar av och vad som brukar ställa till det.

För vissa kommer hemorrojderna som ett brev på posten exempelvis vid jul då man ofta äter väldigt fet mat, eller när man blir gravid. Att veta att man troligtvis kommer att drabbas gör att man kan ta tag i problemet tidigt och då blir obehaget mindre långvarigt.

Det vanligaste är att man får hemorrojder på grund av förstoppning. Är det så att du har lätt att bli förstoppad är det viktigt att undvika kost som ger hård avföring, men mer om detta nedan under ”Hemorrojder och förstoppning”.

Vidare är det även så att man själv kan se till att ha regelbundna avföringsvanor och att motionera i förebyggande syfte.

Regelbundna avföringsvanor är viktigt att ha, även om man har ont. Det är inte konstigt att dra sig för att gå på toaletten om man vet att det kommer att göra ont, men om man inte går på toaletten regelbundet så leder det inte sällan fram till ännu större problem.

Om du inte går på toaletten när du behöver så leder det ofta till att du blir mer förstoppad.

Hemorrojder och förstoppning

Då förstoppning kan förvärra hemorrojder så är det viktigt att alltid ta hand om sin mage med bra, fiberrik kost och ett sunt leverne i största allmänhet.

Man märker snabbt om man är förstoppad, eftersom man ofta får ont i magen, magen känns utspänd, man har ont vid tarmtömning och att det känns som att tarmen inte är tömd efter toalettbesök.

Om man är förstoppad en längre tid så kan man uppleva hemorrjoder, illamående, förlorad matlust och sprickor i ändtarmsöppningen samt mindre blödningar.

Barn blir ofta förstoppade och detta visar sig genom att de klagar på ont i magen. Detta är anledningen till varför det är bra att ge barn lite katrinplommonpuré varje dag då det håller magen i bra trim.

Förstoppning kan man drabbas av på grund av olika saker och bland annat är det på grund av följande man drabbas:

 • Läkemedel som innehåller morfin, kodein samt järn
 • Läkemedel mot psykiska sjukdomar
 • Blodtryckssänkande mediciner
 • Syrahämmande läkemedel
 • Läkemedel som används vid känslig/sur mage (antacida)

För att undvika förstoppning är följande kostråd bra att följa:

 • Ät fullkornsprodukter som fullkornbröd- och pasta
 • Skippa vitt mjöl
 • Ät frukt och grönt dagligen (välj gärna morot, broccoli, bönor,fikon, aprikoser, päron etcetera)
 • Drick extra vatten vid måltid
 • Ät katrinplommon, linfrön och vetekli
 • Är messmör

När du börjar använda fullkornsprodukter kan du till en början få ont i magen med gaser, men det blir bättre sedan. Om detta händer så kan du börja lite försiktigt och ta lite fiber i taget. Gaserna kommer att gå över så småningom.

Graviditet, förlossning och förstoppning

Att få ändtarmsproblem i samband med graviditet och/eller förlossning är mycket vanligt. Så många som 3 av 4 kvinnor lider av detta och majoriteten uppger att problemen är besvärliga eller mycket besvärliga.

Det är med andra ord så att hemorrojder vid graviditet eller förlossning ofta är en av de svårare varianterna.

Då det är vanligt är det också så att det är lätt att ta hjälp, eftersom vården är införstådd med att det ofta är så att hemorrojder kommer i samband med graviditeter och förlossningar.

Oftast är det så att hemorrojder försvinner av sig självt en tid efter förlossningen.

Det betyder naturligtvis inte att det blir mindre jobbigt för en person som drabbas, men det är åtminstone så att man kan räkna med att bli av med problemet relativt snabbt efter att man fött barn.

Anledningen till att man drabbas av hemorrojder som gravid är dels det faktum att den växande livmodern trycker på de stora blodkärlen i magen. Detta gör att det blir svårare för blodet att cirkulera.

Det är också så att gravida har mer blod i kroppen och det ger ett högre tryck i ändtarmens blodkärl, vilket gör att det blir lättare för hemorrojder att bildas.

Utöver denna förklaring är det också på det viset att det är vanligt att bli förstoppad som gravid. Då förstoppning i sig ofta leder till hemorrojder är det så att man som gravid kvinna är dubbelt drabbad.

Dels på grund av ovan nämnda anledning och dels för att man lättare drabbas av förstoppning.

Behandling

Beroende av hur svåra problem man drabbas av så finns det mer eller mindre passande läkemedel.

Om man har hemorrojder som inte ger så svåra besvär så kan man använda sig av vanliga receptfria medel som finns att köpa på apotek.

Dessa läkemedel hjälper till att lindra både smärta och klåda och vissa innehåller ämnen som dämpar inflammationen, eller drar samman blodkärlen.

Man kan använda sig av antingen salva, eller så kan man använda sig av stolpiller (piller som förs in i ändtarmen).

Några exempel på läkemedel mot hemorrojder som finns att köpa receptfritt är följande:

 • Xyloproct (stolpiller eller salva)
 • Sceriproct (stolpiller eller salva)
 • Alcosanal (stolpiller eller salva)
 • Xylocain (salva)

De två förstnämnda lindrar smärta, motverkar klåda och inflammation samt minskar blödningar. Alcosanal lindrar klåda och Xylocain använder man tillfälligt om det gör ont att tömma tarmen, eftersom denna salva verkar bedövande.

Vanligtvis använder man sig av läkemedlem under cirka 2-3 veckor. Om det skulle vara så att det inte har hjälpt inom denna tidsram ska man genast kontakta vården.

Ibland får man exempelvis kortisonsalva/kortisonkräm att använda under några veckor om det är så att huden är irriterad. Dessa kan man köpa själv receptfritt på apotek.

Om det inte hjälper med denna typ av behandling så finns det andra behandlingar som används för att få bukt med hemorrojder. Bland annat så kan det visa sig att hemorrojderna är så stora och blödande att det krävs att en kirurg tar sig en titt.

Vid operation skär man bort hemorrojderna och man får antingen en ryggbedövning, eller så blir man sövd. Ibland gör man så att man klipper bort hemorrojderna med en apparat som även skarvar ihop slemhinnan med häftklamrar.

Om det är så att det beslutas att hemorrojderna ska behandlas med en injektionsbehandling så sprutas läkemedel in med hjälp av en spruta vid hemorrojderna.

På detta sätt skrumpnar de blodkärl som leder till hemorrojderna. vilket gör så att blodtillförsel stryps och ger minskade hemorrojder.

Med gummibandsligering används en särskild apparat som sätter ett gummiband runt hemorrojderna och med denna teknik skrumpnar de inom 1-2 veckor.

Oavsett vilken metod som används så finns det för- och nackdelar. Komplikationer är sällsynta, men det är ofta svårt direkt efter en operation, då det krävs att kosten gör det lätt att tömma tarmen, eftersom den ska hållas så skyddad som möjligt för påfrestningar.