Könsherpes

Herpes är väldigt vanligt, både munherpes och könsherpes, och har man fått det en gång så blir man inte av med viruset. Det virus som orsakar könsherpes går under benämningen HSV-2 och det virus som orsakar munherpes kallas HVS-1. Det sistnämnda bär cirka en fjärdedel av alla vuxna svenskar på hela tiden, trots att inte blåsor och sår är ständigt närvarande.

Statistiskt ser det ut som så att 20 % av de personer som har herpes vet om det, 60 % av dem som har herpes har symptom utan att koppla samman det med att man har just herpes och 20 % är antingen helt utan symptom eller nästan helt utan symptom.

Tillgängliga behandlingar

Online apotek som har tillgängliga behandlingar för könsherpes.

könsherpes behandlingar
Läs mer & se alla behandlingar

Könsherpes och munherpes

Munherpes kan smitta till könsorganen och vice versa om man har munsex och könsherpes smittar självfallet även vid oskyddade samlag. Oavsett vad för typ av sex du har så löper man samma risk att drabbas av herpes. Det är ett virus som inte endast ständigt är närvarande hos majoriteten av befolkningen, utan det är också ett virus som är närvarande av den enkla orsaken att det smittar lätt.

Munherpes smittar naturligtvis även från mun till mun, vilket innebär att det inte är en god idé att kyssa personer som har herpes runt munnen. Tänk också på att herpes kan smitta till andra delar av kropp och ansikte, så som bröstvårtor, ögon, näsa, kind med mera.

Detta innebär att man, som alltid, ska vara ytterst försiktig och alltid använda kondom eller slicklapp när man har sex med personer som man inte känner så väl. Då det är en så vanlig sjukdom så är det i många fall svårt att veta om man har den eller inte och detta innebär att man kan smitta andra utan att veta om det.

Har man en gång fått herpes så har man det sedan i kroppen resten av livet. Det fungerar på det viset att viruset lägger sig sig vilande i nervknutorna vi har i ryggraden. Ofta får man sina utbrott vid stress, solning, kyla, menstruation, infektioner med mera. Det är med andra ord på det viset att när man redan mår dåligt av en eller annan anledning så brukar även herpes dyka upp. Med ett redan försvagad immunförsvar till exempel så är det betydligt lättare för viruset att ”vakna upp”.

Det fungerar på det viset att könsherpes och munherpes är två olika sorters virus (se ovan). Detta innebär att munherpes som smittar och blir till könsherpes inte är samma sak som könsherpes HSV-2. Om det låter komplicerat att hänga med i svängarna så kan vi säga som så att det enda du behöver komma ihåg är att herpesvirus smittar från en individ till en annan på ett flertal olika sätt. Man kan smitta och bli smittad både från kön till mun och från mun till kön samt från mun andra delar av ansikte och kropp.

Det är betydligt vanligare att munherpes överförs till underlivet än att könsherpes överförs till munnen. När detta inträffar brukar det leda till herpes i svalget, vilket ger samma symptom som när man får halsfluss. Könsherpes kan sprida sig till ögat, vilket innebär att det är viktigt att tvätta händerna noga efter att du berört områden med herpesutslag. Att pilla sig i ögonen är ett stort ”no-no”, för att få herpes i ögat är inte något man vill vara med om.

Vad är könsherpes?

Könsherpes (och munherpes) kan man inte bota och bli av med när man väl fått det, utan har man väl fått detta virus i kroppen så har man det livet ut (se ovan). Det finns med andra ord inte någon medicin som botar mot herpes, men däremot finns det behandlingar som förkortar tiden man är drabbad samt minskar obehag och smärta.

Man kan bromsa sjukdomsförloppet, förkorta läkeprocessen, hindra utbredningen och till och med stoppa blåsornas utveckling helt. För att kunna det helt krävs det att man har ett strakt försvar och att man använder sig av bra behandlingsmetoder. Om man är snabb med att få in behandling så försvinner också herpesen snabbare.

Ofta är det så att man, efter att ha haft herpes under lång tid, vet när det är dags och därmed kan sätta in behandling snabbt. Ju fler gånger man drabbas, desto fortare kan man sätta in behandling. Det är av förklarliga skäl inte kul när man får ett utbrott av herpes, men ju fler gånger man drabbas, desto mindre besvär får man ofta. Om man har koll på symptomen så kan man sätta in behandling direkt. vilket gör att man inte ger viruset chans att blomma ut i lika hög grad.

Hur smittar könsherpes?

Könsherpes är, likt många andra könssjukdomar, ganska svår att upptäcka. Anledningen till detta är att de flesta som har könsherpes får lindriga symptom. Då symptomen är lindriga så märks de helt enkelt inte av, vilket innebär att många smittar andra utan att veta om att de ens har viruset i kroppen. Detta är inte ovanligt för könssjukdomar, utan det är vanligt att symptomen är lindriga eller att det inte finns några synbara eller kännbara symptom alls.

Att det är vanligt med könssjukdomar som inte ger några symptom alls, eller så lindriga symptom att man inte märker av dem gör att många drabbas utan att veta om det. En person som är smittad och inte vet om det kan föra över smittan till en annan person som inte heller märker av av hen drabbas. På detta sätt kan det fortsätta till en mängd olika personer utan att någon reagerar och märker av smittan.

Om man har oskyddat sex med personer som man inte känner så väl, eller om man byter sexpartner ofta är det viktigt att komma ihåg att vara noggrann med att testa sig. Utgå från principen att det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite. Man tar inte bara ansvar och skyddar sig själv på detta sätt, utan man tar även ansvar för andra personer om man hela tiden vet att man inte är smittad av en könssjukdom.

Det är svårt att undvika att könsherpes överförs vid sexuell kontakt mellan huden och slemhinnorna. Det är när herpesen är som mest ”utblommad” som den också sprider sig som mest, vilket innebär att man lättare blir smittad av blåsor och sår. Det allra vanligaste är dock att man blir smittad av en person som inte har uppvisat några som helst symptom på herpessmitta.

Då herpesviruset är känsligt för luft så behöver man inte oroa sig över att det ska föras vidare via exempelvis handdukar, badkar etcetera. Vad gäller sexleksaker är det dock på det viset att det är viktigt att tvätta av dem efter användning för att på så sätt undvika spridning av smittan.

Symptom

Vid herpes i underlivet, eller könsherpes, så är det följande symptom som är vanliga:

  • rodnad hud
  • svullnad
  • klåda
  • ömhet vid beröring
  • blåsor
  • sår
  • smärta när man kissar
  • svidande och molande känsla
  • omväxlande varm/kall känsla

När du drabbas av könsherpes första gången så är det ofta så att det är mellan 3-7 dygn efter det att du smittats som de första symptomen visar sig. Blåsor och sår bildas efter att man fått ont i huden eller slemhinnorna. Även sveda, stickningar, klåda eller liknande är symptom som dyker upp innan blåsorna och såren kommer.

När det kommer till lite mer exakt vart herpessymptomen dyker upp så är det så att man kan få det på ett flertal antal platser. Detta beror på att nerverna i underlivet, övre delen av låret och ljumskarna sitter ihop. Herpessymptom kan dyka upp både på penisen, pungen, skinkorna och låren. Vidare kan de dyka upp vid ändtarmsöppningen och i urinrör och i och omkring slidan. Det är med andra ord så att det är ett flertal olika platser runt och omkring underlivet som kan drabbas, vilket innebär att man ska vara vaksam. Kanske är det så att man inte tänker på att utslag på skinkan kan vara tecken på att man smittats av en könssjukdom, men så är alltså fallet.

Såhär skyddar du dig och andra mot könsherpes

För att undslippa smitta och för att undvika att smitta andra är det ett par saker man ska tänka på. För sexuellt aktiva personer är det alltid viktigt att man ser till att skydda sig ordentligt. Idag är det inga konstigheter när det kommer till säkert sex, utan det är något alla har koll på. Då Sverige är ett land med en öppen syn på sex i allmänhet är det också så att sexuellt aktiva lär sig från relativt unga år vad det innebär med säkert sex.

De flesta ungdomar i landet lär sig både hemifrån och från skolan vad det innebär med säkert sex, men även media med mera spelar en betydande roll när det kommer till att utbilda sexuellt aktiva om säkert sex. Detta gör att det är en självklarhet för många att skydda sig när man har sex, men det slarvas naturligtvis ibland. Av denna anledning finns det möjlighet att testa sig för könssjukdomar på flera olika platser i Sverige. Att det är gratis gör att det är ännu enklare för alla invånare, oavsett ekonomisk situation, att testa sig.

För att minska risen för att smittas eller smitta andra ska du följa följande råd:

  • Använd kondom eller slicklapp när du har sex
  • Använd kondom om du använder en sexleksak som exempelvis en dildo med någon annan
  • Tvätta sexleksaker efter användning
  • Skydda dig extra mycket när du har blåsor
  • Tvätta alltid händerna noggrant  och använd handsprit
  • Vid smeksex är det viktigt att komma ihåg att inte ta på blåsorna

För att förebygga könsherpes och minska risken ska du följa dessa råd och naturligtvis ska du undvika sex med en person som du vet är smittad.

Var testar jag mig och hur går det till?

När man misstänker att man har herpes så ska man genast gå och testa sig. Det finns, som nämnt, flera olika platser där man kan testa sig och beroende av var du bor, hur gammal du är med mera så går du till olika ställen. För ungdomar är det bästa att gå till en ungdomsmottagning och när det kommer till vuxna så kan man själv välja mellan olika ställen att gå till. Man kan bland annat vända sig till en gynekolog-mottagning, eller så kan man kontakta sin vårdcentral. Det finns även hud- och könsmottagningar man kan kontakta för att testa sig.

Det man ska tänka på är att man ska testa sig direkt efter att man har haft oskyddat sex med en ny partner, vare sig man har symptom eller inte. Att vänta tills dess att eventuella symptom uppvisas är att utsätta både sig själv och nya sexpartners för risken att smittas och att föra smitta vidare.

Följande symptom kräver direkt behandling:

  • rinnande eller svidande ögon
  • variga sår och/eller blåsor
  • svåra herpesbesvär som kommer ofta
  • misstanke om herpessmitta

När det kommer till hur en undersökning fungerar så är det på det viset att läkaren kan se snabbt om det är herpes det handlar om, vilket innebär att det kan räcka med att hen endast tar en titt. I vissa fall är det dock så att det tas prov med hjälp av en bomullspinne från själva vätskan i såret, så det är bra att vara förberedd på det innan man går på en undersökning.

Många är oroliga och tycker att det är både obehagligt och skrämmande med denna typ av undersökningar. Det är dock så att man är skyldig att testa sig för könssjukdomar, eftersom obehandlade veneriska sjukdomar sprider sig både snabbt och lätt. Då det är vanligt att man inte uppvisar några symptom är det ännu viktigare att testa sig.

Hur behandlas könsherpes?

Som nämnt så blir man aldrig av med herpes efter att man fått det, utan det ligger kvar i kroppen alltid efter första smittotillfället. Man kan dock få virushämmande läkemedel utskrivna av läkare och dessa kommer i tablettform. Med dessa läkemedel så kommer du dels att få lindrade symptom och dels så blir tiden för dina besvär förkortad.

Med rätt behandling så är det i majoriteten av fallen så att blåsorna läker ihop fint, men om det skulle komma in bakterier i blåsorna så blir de infekterade. Detta är ännu en anledning att söka hjälp så fort man märker av att man har herpes, eller misstänker att man blivit smittad. Att ha infekterade herpesblåsor i underlivet gör ont och är ytterst obehagligt för den drabbade, så att vara försiktig är av stor vikt om man inte vill bli drabbad.

Beroende av hur ofta du får utbrott av könsherpes så behöver du ta tabletter mer eller mindre ofta. Är det så att du har aktiv könsherpes mer än 6 gånger om året så kan en daglig dos sätta stopp för det. Det är ovanligt att man får utbrott så ofta, medan munherpes däremot kan drabba vissa så fort de blir förkylda, har mens och så vidare.

De tabletter som man tar för att hämma och lindra herpes bromsar utvecklingen, lindrar obehaget och bidrar till snabbare sårläkning. Detta innebär att tabletterna är verksamma oavsett vilken fas av herpes man befinner sig i. Man kan med andra ord få hjälp med könsherpes både i förebyggande syfte och när man har det.

Man är som mest drabbad första gången man får könsherpes och därför är det viktigt att söka vård så fort som möjligt. Efter att man drabbats en gång är risken att drabbas igen befintlig och det gör att man ibland får extra tabletter utskrivna direkt. På så sätt har man läkemedel att ta till om det blommar upp igen.

Det finns även salvor och krämer mot herpes. Dessa kan dels avhjälpa de direkta besvären och dels kan de skynda på läkeprocessen.