Bältros

Bältros (även kallat herpes zoster) orsakas av samma virus som vattkoppor. Denna infektionssjukdom ger symptom som smärta och hudblåsor och blåsorna uppträder ofta som ett bälte på ena sidan av kroppen (därav namnet).

Det är viruset varicella zoster (vattkoppvirus) som orsakar bältros och man måste ha haft vattkoppor tidigare för att kunna drabbas av bältros. Anledningen till detta är att det virus som ger vattkoppor ”vilar” i kroppen resten av livet och om detta virus blir aktivt igen så kan man utvecklas bältros.

BÄltros produkter

Läs mer & se alla tillgängliga behandlingar här

Om bältros

Denna sjukdom är vanlig och förekommer främst hos personer som är över 50 år. Hos unga personer är det sällsynt med bältros. Ju äldre man är när man drabbas, desto svårare symptom får man räkna med. Man kan få bältros mer än en gång, men det är ovanligt. Det vanliga är att man får det en gång i livet (om man får det alls).

Precis som med herpes så kan man få även bältros vid ögat. Om detta händer brukar ögat kännas torrt samt bli lite rött. Ögonlocket kan svullna upp och du kan också uppleva ljuskänslighet samt problem med synen. Att det blir svårt att se bra visar sig oftast genom att man ser dubbelt/suddigt.

Bältros är inte en farlig sjukdom och tillståndet går över av sig självt. Då det kan göra mycket ont så är det ofta så att man som drabbad får smärtlindrande. Det är väldigt viktigt med bra behandling under sjukdomsutbrottet, eftersom en bättre behnadling gör så att man får mindre bekymmer senare.

Smärtan är övergående, men kan vara ihållande i flera månader, eller till och med år efter sjukdomen. Smärtorna kan utlösas av endast små fjäderlätta beröringar, så man får alltså vara förberedd på att man kan komma att behöva smärtlindring under en längre tid.

Då bältros ger sårbildning så är det vanligt att man får ärr och/eller hudpigmentering. Cirka två tredjedelar drabbas av detta, så det är väldigt vanligt förekommande och något man får vara förberedd på om man får bältros.

Som nämnt så är det varicella zostervirus, som är ett DNA-virus inom alfa-herpesfamiljen, som orsakar bältros och blåsorna man får vid bältros kan uppkomma på alla delar av kroppen.

Det vanliga är att man får bältros på grund av en reaktivering av varicellaviruset som legat latent/vilande i nervknutor i ryggmärgen sedan en tidigare vattkoppsinfektion.

Då man vanligtvis har vattkoppor som liten och bältros efter att man fyllt 50 år så är det alltså väldigt länge som viruset kan ligga och ”vänta” på att bryta ut på nytt.

Om man inte haft vattkoppor kan man, av förklarliga skäl, inte ha vattkoppsvirus vilande i kroppen och därmed inte heller riskera bältros.

Symptom

Oavsett vad det gäller för typ av sjukdom så är det väldigt viktigt att man har koll på symptom. Om man redan tidigt vet vad det är för typ av symptom man ska hålla utkik efter så kan man snabbare söka vård och därmed även snabbare få hjälp.

Detta gäller naturligtvis för alla typer av sjukdomar, men det är också viktigt att man hittar en bra balans vad gäller att ha koll på symptom med mera.

Om man googlar så fort man inte känner sig helt kry och skriver in sina symptom så kan man tro att man drabbats av allt möjligt, så det är faktiskt bättre att ta det lite lugnt och hellre kontakta 1177 än att själv börja ställa livshotande diagnoser.

Det är lätt hänt idag i det informationssamhälle vi lever i, men man gör rätt i att vara försiktig med egna diagnoser, annars kan man bli uppstressad i onödan.

När det kommer till bältros så är det följande symptom som är vanliga:

  • trötthet
  • yrsel
  • feber
  • huvudvärk
  • vätskefyllda blåsor
  • brännande smärta på huden
  • ljuskänslighet
  • allmän sjukdomskänsla
  • klåda, stickningar, sveda på huden

Ofta får man en kombination av flera av ovan symptom och det är också oftast på det viset att man först har ont på ett område som efter ett par dagar får en rodnad. Efter att huden rodnat så uppkommer blåsorna och dessa kliar oftast.

Det sker alltså i tre steg där det första steget är smärta, det andra steget är rodnad hud och det tredje steget är blåsor. I början (runt tiden för steg ett) så är det många som upplever trötthet, yrsel, feber med mera.

Då dessa symptom kommer innan blåsorna visar sig är det svårt att veta vad man drabbats av. Så fort blåsorna dyker upp är det dock betydligt enklare att förstå vad som händer i kroppen.

Blåsor vid bältros

När man tänker på bältros är det främst blåsorna man ser framför sig, eftersom det är det tydligaste tecknet på att det är just bältros man drabbats av.

Det är inom cirka 3 till 6 dagar utslagen dyker upp och de kommer i små grupperingar på huden. Dessa små grupper av utslag bildar sedan ett band/bälte (därav namnet) på kroppen, vilket gör att det är lätt att avgöra att det är just bältros och inte andra utslag patienten drabbats av.

Man kan få utslagen lite varstans på kroppen, men vanligast är det att man får det i bröstkorgsregionen, halsregionen, i ansiktet, på en arm eller på ett ben. Det är oftast på det viset att utslagen endast kommer på ena sidan av kroppen då det är mycket ovanligt med dubbelsidig bältros.

Blåsorna är i början klara, men efterhand så mörknar de. Det finns många olika bilder hos säkra källor på nätet, så om du vill veta hur dessa blåsor ser ut så är det inte svårt att hitta bra bilder.

Om du har haft munherpes så känner du säkert igen utseendet på blåsorna, oavsett stadie, eftersom de påminner mycket om varandra när det kommer till utseende.

När det kommer till smärtan som kommer i samband med bältros så är den i regel som mest svår inom en vecka och efter det så kommer smärtan att klinga av mer och mer. Detta innebär inte att alla som drabbas har samma upplevelse av smärtan.

Om man har riktig otur kan man råka ut för smärta som håller i sig upptill flera veckor och till och med ännu längre. Inte helt sällan kommer feber samt svullna lymfkörtlar också i samband med att man fått utslagen. Dessutom drabbas man även ofta av huvudvärk etcetera (se ovan).

Efter det att utslagen kommit så går såren sönder och det bildas då sårskorpor. Under denna period är det inte ovanligt att såren blir infekterade av de egna bakterierna man har på huden.

Som vanligt är det så att det som gäller är att inte pilla på sårskorporna, utan låt dem vara. Ju mindre man pillar, desto lättare kan kroppen ta hand om sig själv och då går det också betydligt snabbare att bli av med bältros.

Dessutom är det viktigt att hålla utslagen torra och rena hela tiden då det gör att det blir svårare för en infektion att få fäste.

Smitta

Vad gäller smittorisken är det på det viset att smittsamheten kvarstår så länge nya utslag uppstår. Detta är inte en särskilt smittsam sjukdom. men om man kommer i direktkontakt med sårvätska från blåsorna så kan man smittas på det sättet.

Efter det att blåsorna har försvunnit och täckts med sårskorpa smitta de inte längre, men det finns ju ingen anledning att utmana ödet, utan låt både blåsor och sårskorpor få vila, oavsett om det är du eller en närstående som har drabbats.

Vad som händer om man blir smittas är att man, om man inte haft vattkoppor, kan få det. Varför? Därför att en person som inte haft vattkoppor inte heller kan ha ett vilande vattkoppsvirus i kroppen och utan ett sådant kan man inte få bältros.

Har man bältros kan man inte smitta en annan person så att den personen får bältros, utan det smittar alltså endast på ovan sätt. Man kan inte heller få bältros av en person som har vattkoppor.

Det finns inga direkta bidragande orsaker till varför man får bältros, men en sak som säga kan vara en bidragande faktor är om man har ett nedsatt immunförsvar.

Som vanligt när man har ett försvagat immunförsvar så är man mer mottaglig för allsköns sjukdomar med mera, men för bältros gäller att de allra flesta som smittas är friska för övrigt. Om man har bältros ska man se till så att man inte träffar personer som har ett nedsatt immunförsvar.

Om det är så att man träffar en sådan person medan man är sjuk så kan man smitta den personen och har hen då inte haft vattkoppor är risken stor att hen drabbas av det.

Inkubationstiden för vattkoppor är 14-16 dygn, medan det för bältros inte finns någon inkubationstid, eftersom det kan uppstå när som helst efter det att man haft vattkoppor.

Behandling

Först och främst så kan man ta hand om sig själv bra genom att använda sig av smärtstillande som finns receptfritt på apotek.

Då det är smärta och klåda man känner så behövs det även något som dämpar klådan. Man kan använda sig av både kylbalsam, alsolsprit, svalt vatten med mera för att lindra klådan. Alla har olika åsikt om vad som fungerar bäst, så det är bara att testa sig fram tills man hittar rätt.

Vidare är det, som nämnt, viktigt att hålla huden ren. Det är viktigt att tvätta huden med tvål och vatten minst en gång om dagen, men det gör absolut ingenting om man tvättar fler gånger. Man ska dock inte tvätta för mycket heller, utan man ska hålla sig på en lagom nivå.

Utöver ovan (som man kan fixa på egen hand) så kan man få receptbelagd medicin av en läkare och många får även behandling som hämmar viruset.

Man ska vara snabb med att kontakta läkare efter det att utslagen börjar synas, för bäst behandling blir det om den startar inom tre dygn efter det att utslagen börjar synas.