Stoppa Håravfall

Håravfall är ingenting ovanligt, utan det är väldigt vanligt förekommande. Många tänker främst på män när det är håravfall som diskuteras, men i själva verket är det så att även kvinnor drabbas betydligt oftare än vad man kanske kan tro.

Denna artikel kommer därför behandla håravfall hos alla, oavsett kön, trots att män drabbas oftare än kvinnor.

Det är en svår sak att acceptera enligt majoriteten av de drabbade och det gör att det är viktigt att tala om. Då många lider av att tappa hår så är det en ”folksjukdom” som många andra.

Vad man bör betänka är dock varför det känns jobbigt att tappa hår? Troligtvis är svaret på den frågan att det har att göra med det estetiska.

Det är definitivt ett skäl att ta på allvar då det kan ge psykiska problem, men är man bara stark nog i sig själv så kan man bära upp även en flint och ändå känna sig vacker!

Tillgängliga behandlingar

stoppa håravfall produkter

Läs mer & se alla behandlingar

Varför tappar jag hår?

Det finns många olika anledningar till varför man tappar hår och den vanligaste är att det är på grund av ärftlighet. Även psykisk stress, graviditeter och vissa sjukdomar leder till håravfall, så det kan vara en av många rimliga förklaringar till att man tappar sitt hår.

Ofta är det dock så att man tappar håret på grund av ärftlighet om det är vanligt med håravfall i familjen.

Är det så att man drabbas av psykisk stress, eller en sjukdom så kan naturligtvis även det vara orsaken bakom håravfall, trots att det finns i familjen.

Alla tappar hår varje dag och ofta tappar man cirka ett hundratal om dagen. Det är just under dagliga rutiner det är lättast att upptäcka om man börjar lida av håravfall, om man inte direkt ser det på håret, vill säga.

När man börjar tappa hår så kommer man att märka att det är fler hårstrån i borsten, avloppet i duschen behövs städas oftare, det är hår på kudden när man vaknar, håret känns tunnare när man sätter upp en frisyr etcetera. Det är inte särskilt vanligt att man inte upptäcker det, utan det märks snabbt.

Ofta är det så att män, som i högre utsträckning drabbas, börjar tappa hår ganska tidigt. Redan i tjugoårsåldern kan man som man märka av att det börjar försvinna hår främst vid tinningar samt att hårfästet flyttas bakåt.

När det kommer till kvinnor och håravfall är det istället ofta i klimakteriet man kan märka av håravfall. Hos kvinnor märks det på ett annat sätt då det istället försvinner hår gradvis uppe på huvudet.

När det kommer till andra anledningar än ärftligt håravfall är det så att bantning, psykisk stress, infektion eller graviditet är vanliga anledningar till varför man plötsligt börjar tappa hår.

Exempel på sjukdomar som kan leda till håravfall är sköldkörtelsjukdomar och diabetes.

Även järnbrist, ätstörningar, proteinfattig diet, p-piller, antidepressiva eller blodförtunnande läkemedel kan vara boven i dramat. Sedan har vi naturligtvis även cellgifter som en orsak till att man tappar hår.

Resultat – hur lång tid tar det att få tillbaka håret?

När det kommer till behandling av håravfall så är det på det viset att resultatet blir bättre ju yngre man är. Beroende av hur man tappat håret så är det mer eller mindre lätt att få tillbaka hårväxten.

Om man har en variant av håravfall som är enklare så är det också så att man kan få tillbaka hårväxt inom 2-8 månader, eller 4-8 månader med en mindre stark behandling.

Om man har fläckvis alternativt tillfälligt håravfall av en eller annan anledning så brukar håret växa ut igen efter cirka 1 år.

Ofta är det sjukdomen alopecia areata som orsakar fläckvis håravfall och då begränsas håravfallet till ett litet runt område som orsakar en rund och kal fläck.

Denna sjukdom tros orsakas av immunsystemets reaktion mot hårsäckar.

Även en svampinfektion her hårlösa fläckar, men då är det fler fläckar och de är också mindre. När det kommer till stressrelaterat håravfall så brukar man kunna se det efter cirka 3 månader.

Detta innebär att om en person plötsligt drabbas av håravfall och man inte hittar någon annan rimlig förklaring så kan man gå tillbaka ett par månader i tiden för att söka efter en stressig händelse.

Vid denna typ av håravfall är det ofta tillfälligt och håret brukar komma tillbaka efter cirka 3 månader.

Om det är så att man har genetiskt betingat håravfall är det oftast så att man ärver det på sin mammas sida. Man har fortfarande inte kunnat identifiera den exakta genen bakom håravfall, men man hoppas på att kunna påverka med genterapi i framtiden.

Det finns en mängs olika medel som är receptfria och som kan användas för att behandla håravfall. Det är dock så att den vanligaste varianten av håravfall, den ärftliga, är mer svårbehandlad än den typen som kommer av andra anledningar.

Det finns exempelvis medel som visar bra effekt, men som inte fungerar på den typ av håravfall där man har höga flikar och långt framskriden skallighet.

Hårprodukter hos Svenska nätapotek

[products columns=”3″ category=”31″ per_page=”9″ ]
Visa alla hårprodukter »

Behandling

När det kommer till behandling av håravfall är det så att det finns olika sätt att behandla det på. Om man har drabbats på grund av någon annan anledning än genetik så kan man få tillbaka håret av sig självt när exempelvis stressen släpper, en tid efter graviditeten, en tid efter sjukdom och så vidare. När det kommer till den typen av håravfall som är ärftlig är det desto svårare att få tillbaka håret, dock.

Det finns receptfria läkemedel mot ärftligt håravfall och det finns även receptbelagda läkemedel. Att tänka på är att dessa läkemedel har begränsad effekt, vilket innebär att man inte kan räkna med att få en stor kalufs helt plötsligt.

Ofta är det så att det handlar om att man vill ha hjälp mot håravfall på grund av att man inte tycker om hur det påverkar ens utseende, för det finns inga andra ”problem” med håravfall som är ärftligt.

Då det är ofarligt med ärftligt håravfall är det viktigt att komma ihåg just det, för om man drabbas av håravfall och kommer från en familj där det inte är vanligt så ska man kolla upp vad det kan tänkas bero på.

Det kan finnas något bakomliggande som är farligt och som man behöver hjälp med från vården, så att vara på sin vakt och se efter varför man drabbats är av yttersta vikt.

Laser är en behandlingsmetod som kan göra håret tjockare och det kan till och med påverka hårsäckarna på ett sådant sätt att nytt hår produceras. Med laser stimuleras hårsäckarna på ett sätt så att det kommer mer blod till hårsäckarna och så kallade vilande hårsäckar kan få nytt liv.

Beroende av om man vill hämma håravfall eller om man vill stimulera hårväxt så finns det olika typer av medel att använda.

När ska man söka vård?

Vid ”vanligt” håravfall behöver man inte söka vård, men om man plötsligt tappar hår i samband med en ny medicin ska man kontakta vården.

Detsamma gäller om man får kala fläckar, eller tappar allt hår på huvudet. Om du tappar hår som inte växer ut av sig självt inom 6 månader ska du även då kontakta vården.

Om du är kvinna och tappar hår i samband med att du får en rubbning i din menstruationscykel är det också viktigt att du kontaktar vården. Här gäller ofta även att det börjar växa mer hår på kroppen än vanligt. Dessa tre tecken i kombination är en varningssignal, så se till att lyssna till den!

Som vanligt gäller regeln att lyssna till sin kropp och ta alla symptom och tecken på allvar. Det är alltid bättre att rådfråga sjukvårdsupplysningen eller en vårdcentral istället för att söka efter svar på sina frågor själv på internet.

Det är lockande, men ofta leder det till att man blir mer stressad och orolig och får för sig att man har en mängd livsfarliga sjukdomar som man inte ens är i närheten av.

Då håravfall är ett tecken på att saker och ting inte står rätt till så är kontakt med vården viktig. Det kan handla om en obalans eller brist som är enkel att ordna själv med kosttillskott eller liknande. Det behöver med andra ord inte vara någon större fara, utan det kan helt enkelt bero på att det är järnbrist eller liknande.

Psykisk stress och håravfall

En av de saker som nämnts ovan som en eventuell orsak till håravfall är psykisk stress. De flesta stressar mer än förr idag och det är nästan mer regel än undantag att vara stressad största delen av dagarna.

Med mycket stress omkring sig följer både det ena och det andra och ofta är det så att stress visar sig på olika sätt på olika individer.

Är det så att man har en känslig hud så kan det ofta vara så att man får munherpes, stress-finnar, utslag och liknande så fort man blir stressad.

Andra märker det genom att ögonen rinner och blir irriterade, och andra tappar hår av stress. Det är bara några exempel på hur stress kan påverka oss och det är väldigt viktigt att man tar detta på allvar.

Idag finns det en förståelse för stress och det finns en öppenhet inom vården att se att det kan vara just stress som är anledningen till varför en individ inte mår bra.

Om det är så att du är stressad och tappar hår kanske du faktiskt är för stressad för att kunna se sambandet, men det är en vanlig företeelse.

Överlag så påverkas både hud och hår i allmänhet när man är stressad. Hur jobbigt det än kan vara att inse att man måste lägga om sitt liv en aning för att få tillbaka både hår och ett inre lugn i allmänhet är det så att det är värt det i det långa loppet.

Skönhetsideal och hår

Idag är det så att män mer och mer börjar bejaka flinten, men för kvinnor ser det annorlunda ut. Detta har att göra med skönhetsideal och ”vana” där kvinnor som är utan hår inte har varit med som ett ideal för skönhet lika länge som med män.

Om man tar exempelvis Hollywood som ett ideal för skönhet så är det ett flertal män utan hår på huvudet som anses vara attraktiva och som ofta förknippas med actionfilmer. Kvinnor helt utan hår är dock svårare att hitta, trots att det finns exempel på det också.

Som med så mycket annat idag så utvecklas saker och ting åt rätt håll även med mängd hår på huvudet.

Alltfler olika skönhetsideal börjar slå rot och mer och mer olikheter, vare sig det handlar om hår, kroppar eller något annat hyllas.

Detta är naturligtvis väldigt positivt då det innebär att paniken över att eventuellt tappa hår kanske inte sätter in i lika hög grad idag som förr.

Detta handlar om det rent estetiska med tunnhårighet/skallighet och är det så att man tappar hår utan att vara sjuk så är det egentligen mest bara att acceptera det.

Det bästa är att man kan hitta förebilder idag som gör att det kan kännas lite bättre, trots att man alltså inte följer ett klassiskt skönhetsideal om man är utan hår.

Som nämnt så går utvecklingen framåt när det gäller att inkludera alla färger och former i skönhetsideal och det är inte något som kommer att gå tillbaka till hur det var förr.

Det kommer snarare att utvecklas framåt mer och mer och i snabbare takt än vad man kan tro. Ett exempel på en förebild för kvinnor kan vara exempelvis Charlize Theron från Mad Max: Fury Road.

Är du man och vill ha en förebild är det enklare, det är bara att välja mellan exempelvis Bruce Willis, Terry Crews eller Jason Statham.

Hur svårt det än kan vara att acceptera en begynnande, eller redan existerande flint så är det bästa att göra just det. Istället för att slösa tårar och pengar på produkter som sägs hjälpa mot håravfall, löshår, peruk eller liknande är det bara att stolt raka sig och möta världen så som man faktiskt ser ut!

Dessutom finns det en mängs fördelar med att inte ha hår då man slipper fixa och tvätta plus att man inte behöver bli varm på grund av en massa hår på sommaren!

Det finns alltid någonting positivt med allting och definitivt när det kommer till en sak som endast har att göra med utseendet, tänk på det och misströsta inte!