P-piller

P-piller är ett preventivmedel som man tar varje dag. Till skillnad från minipiller så innehåller p-piller två olika hormoner, vilka är östrogen och gestagen. Minipiller innehåller endast gestagen och är alltså fria från hormonet östrogen. Det är östrogen som kan ge en ökad risk för blodpropp, men den är väldigt liten.

Med p-piller har man ett mycket säkert skydd, men för att det ska vara bra och säkert så krävs det naturligtvis att man tar dem som man ska och inte glömmer bort dem. P-piller fungerar på det viset att du inte får någon ägglossning och de påverkar även sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör så att det blir svårt för spermierna att tränga in.

Tillgängliga behandlingar

Följande behandlingar finns tillgängliga hos apotek online som rekommenderas av våra experter.

p piller
Läs mer & se alla tillgängliga behandlingar

Att börja med p-piller

Att äta p-piller är en erfarenhet som många kvinnor delar och i Sverige har det varit lagligt sedan 1964. Det innebär att kvinnor bosatta i Sverige har kunnat äta p-piller i över 50 år och idag är det väldigt vanligt.

De flesta brukar börja med p-piller i unga år, men det finns även personer som inte använder sig av p-piller förrän de blir äldre. Det är såklart också så att det finns en stor del kvinnor som inte har använt p-piller, eller vill använda p-piller alls.

När man bestämt sig för att börja använda p-piller så ska man boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning, Sesammottagning eller vårdcentral. I de allra flesta fall är det en barnmorska man träffar och som sköter utskrivningen av recept på p-piller, men det är också så att det kan vara en läkare som gör det.

Vid det allra första besöket när man ska börja med p-piller för första gången så är det så att man ofta går igenom en gynekologisk undersökning. Detta kan upplevas som lite jobbigt både första gången och för alltid framöver, men det är ofta (dock inte alltid) ett krav för att man ska kunna få ett recept på p-piller utskrivet.

Man får också svara på frågor om din egen hälsa. din mens samt om det finns någon i din familj som haft en blodpropp. Vidare kommer de att mäta ditt blodtryck och man får också mäta och väga sig i många fall.

Receptet du får skickas direkt till apotek på ett elektroniskt sätt. Detta innebär att du kan hämta ut dina p-piller direkt efter att du träffat barnmorskan eller läkaren. Receptet brukar först vara på 3 månader och efter dessa första månader är det dags för ett återbesök. Om allting fungerar som det ska så får du ett nytt recept utskrivet, men denna andra gång så räcker det i ett år.

Man kan börja med sina p-piller direkt, så det är bara att sätta igång samma dag som man varit på besök och fått sitt recept. Du kan alltså börja med p-piller samma dag som du fått receptet, så det spelar alltså ingen roll om du har mens eller inte. Det tar 7 dagar innan du är skyddad mot graviditet. Om man istället väljer att börja på mensens första dag så är man skyddad från dag 1.

Hur ska man ta sina p-piller? Vilket är det bästa sättet? Det är olika från person till person, men det är smart att se till så att man alltid tar sina p-piller samma tid på dygnet. Det bästa är att ta p-piller vid en tid på dygnet då du gör annat återkommande, så som exempelvis tandborstning, första kaffekoppen, eller liknande. Man måste inte ta sina p-piller på morgonen, utan det är upp till var och en att välja vilken tid på dygnet man vill ta sina p-piller.

Såhär används p-piller

Som nämnt så tar man p-piller dagligen och man tar dem i minst 3 veckor. Efter det så tar man ett uppehåll, eller så äter man sockerpiller i 2-7 dagar och sedan är det dags för p-piller igen. Att det är olika hur det ser ut beror på att det är olika beroende av vilka p-piller man äter. De dagar du äter sockerpiller eller har uppehåll så får du vanligtvis mens och du är skyddad mot att bli gravid även de dagarna.

Vad gäller p-piller och mens så är det olika regler beroende av om du vill ha mens, inte vill ha mens eller om du vill flytta din mens. Det går till på följande sätt:

Om du vill ha mens:

Om du vill ha mens och har en karta med 21 tabletter så gör du ett uppehåll i 1 vecka efter att du tagit alla tabletter på kartan. Har du istället en karta med 28 tabletter så tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan. Antalet på dessa piller beror på vilken typ av p-piller du äter.

Mensen kommer när du äter sockerpiller eller har uppehåll och mensen kommer oftast inom mellan 1-3 dagar efter det att du åt ditt sista p-piller på kartan. Om du får mens tidigare eller senare än inom den tidsramen så är det normalt, så det är inget att oroa sig över.

Om du inte vill ha mens:

Om du inte vill ha mens så kan du bara strunta i att ta sockerpiller eller att ta uppehåll. Istället är det bara att börja på en ny karta direkt.

Det är bra att göra som så att man äter sina p-piller som vanligt i ett par månader (2-3) innan du börjar äta ihop kartor på det vis som förklaras ovan.

Det kan komma mellanblödningar, så det är någonting man får vara beredd på. Det är alltså ingenting att oroa sig över.

Om du vill flytta mensen:

Det går bra att flytta mensen och då gör man på det viset att man börjar på en ny karta efter att den förra är slut. Tar man sockerpiller hoppar man över dem och väljer istället att direkt börja på en ny karta.

Om du får blödningar så kan du göra ett uppehåll och därefter börja på en ny karta.

Att sluta med p-piller

När man känner att man vill sluta med p-piller så är det bra att använda klart den karta som man är på. Efter det gör man helt enkelt så att man inte startar en ny karta, utan man upphör med att börja på nya kartor. Vill du sluta i en karta så kan du få oregelbundna blödningar, men oavsett hur man väljer att sluta med p-piller så är det av stor vikt att man direkt börjar med ett annat skydd mot graviditet, såvida du inte vill bli gravid, förstås.

Spermier kan stanna kvar i kroppen och befrukta ägg flera dagar efter det att man haft ett vaginalt samlag och därför är det viktigt att du skyddar dig om du inte vill bli gravid. Om du vill bli gravid så tar det olika lång tid innan ägglossningen kommer igång. För vissa kommer det direkt, medan andra kan få vänta upp till en månad på ägglossningen.

Då p-piller gör så att du inte får ägglossning så kan det vara så att det blir en lite konstig känsla första gången. Om du har ätit p-piller under en längre tid och inte är van vid ägglossning så kan det bli svårt med exempelvis smärtor och humör, men det är helt normalt.

Hormonerna i p-piller gör ofta så att mensvärk, riklig mens, PMS med mera minskar. Om man börjat tidigt med p-piller och inte hunnit med att ha mens särskilt många gånger så kan det bli en chock när man slutar med p-piller. Vissa har så svåra besvär att de tar p-piller för att få bukt med de problemen snarare än att skydda sig mot graviditet. Gör man det av denna anledning så är det viktigt att komma ihåg att det skydd som p-pillren gett kommer att försvinna när man slutar. Det kan därför vara bra att förbereda sig ordentligt innan man slutar med p-piller.

Fördelar och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med p-piller och det är också så att olika personer påverkas på olika sätt av olika p-piller. Då vi alla har olika kroppar och olika förutsättningar så är det omöjligt att vi ska påverkas på samma sätt av samma p-piller. Det är bland annat detta som ligger bakom att det finns så många olika sorter.

Ett bra tips är att hellre testa p-piller som funkat bra för en person från familjen än för en kompis då det ofta kan vara så att personer ur samma familj påverkas ganska lika av denna typ av piller. Även om ett p-piller är perfekt för bästa kompisen behöver det inte vara bra för en själv. Det kan bli det totalt motsatta och ett p-piller som en kompis höjer till skyarna kan vara direkt dåligt för dig.

Några av fördelarna och nackdelarna med p-piller är följande:

 • säkert skydd mot graviditet
 • minskad och mer regelbunden mens
 • lägre risk för PMS
 • lägre risk för cancer i äggstockar, livmoder och tjocktarm
 • du kan skjuta upp din mens
 • minskade problem med acne
 • minskade problem med mensvärk och allmänt svår mens
 • man måste komma ihåg att ta sina p-piller varje dag
 • du ska helst inte äta p-piller om du har migrän
 • om du kräks eller har diarré kan du inte vara säker på att vara skyddad
 • kan ge jobbiga biverkningar som minskad sexlust, nedstämdhet, spända och svullna bröst samt acne
 • skyddar endast mot graviditet, ej könssjukdomar

Några snabba frågor och svar

Är det farligt om en kille får i sig ett p-piller?

Nej, det enda som händer är att han får i sig lite kvinnliga könshormoner.

Hur bestäms vilka p-piller just jag får?

Detta beslut grundar sig på den första undersökningen hos barnmorska eller läkare där man ställer frågor samt gör undersökning med mera.

Vad händer om jag råkar ta två p-piller samma dag? 

Det händer ingenting farligt, mer än att du ligger en dag före. Fortsätt äta hela kartan och ta sedan en extra tablett från din reservkarta.

Vad händer om jag missar ett p-piller?

Man kan missa att ta p-piller i upp till 36 timmar, men använd kondom om du vill vara på den riktigt säkra sidan.

Vilka risker finns med p-piller?

Det finns naturligtvis risker med p-piller, men första gången man besöker en barnmorska/läkare så görs en grundlig utredning vad gäller både den unga kvinnans egen sjukdomshistoria och familjens.

Det finns dock trista biverkningar som kan vara exempelvis huvudvärk, psykiska reaktioner med mera. Ofta är det så att man ganska snabbt inser att de reaktioner man får har att göra med p-pillren och då kan man kontakta barnmorska/läkare.

Är det okej om killen får utlösning i mig? 

Ja, vad gäller att vara skyddad mot graviditet så är det okej. Om man tar sina p-piller som man ska så är man skyddad mot graviditet.

Varför påverkas mina bröst?

Ofta är det så att brösten ömmar samt svullnar upp när man börjar med p-piller. Detta är inte farligt, men det kan vara jobbigt. Det är bra att vara förberedd på att brösten kan komma att förändras både vad gäller storlek och känsla, för då blir det mindre jobbigt.