Självtester

Idag är vi vana vid att ha mycket information om det mesta och är det så att vi saknar information om någonting så är vi vana vid att vi kan finna den informationen snabbt och smidigt via nätet.

Överlag förlitar vi oss på internet konstant, så att det har kommit att bli alltmer vanligt att man via nätet även beställer självtester, använder online-tjänster med läkare, receptförnyelse med mera är bara en självklar utveckling.

Det är snabbt och enkelt och man kan sköta det hemifrån, vilket effektiviserar processen och det är naturligtvis något positivt.

Tillgängliga självtester hos online apotek som rekommenderas av ApotekSvea.

Bäst nätapotek med självtester

Här hittar du alla Covidtester för hemmabruk!

ApotekRecensionInfoReceptFri frakt
Apoteket365Apoteket365Bäst erbjudanden
  • Från 19kr
Besök
Meds LogoMeds (Snabbast)Snabbast leverans
Besök
Lloyds apotek logoLloyds ApotekUnika medlemspriser
Besök
Mecindo LogoMecindoBäst i mobilen
  • Fr. 599kr
Besök
Natural Hemp Life LogoNaturalHempLifeCBD
  • Fr. 500kr
Besök
Hudotekets Apotek LogoHudoteket Hudprodukter
Besök
Doz Apotek LogoDoz apotekNytt SE apotek
Besök

Tryggt och enkelt för alla

Att vi numera kan sköta i princip allting på nätet gör att vår vardag förenklas avsevärt. Vi behöver inte stressa runt med vare sig det ena eller det andra och detta gäller både inköp av varor, tjänster med mera.

Det enda vi behöver göra är att söka efter information om det vi är intresserade av och sedan kommer all den information som behövs upp.

Självtester hos Meds
Självtester hos Meds

Det är många som gillar att sköta allting i så hög utsträckning som möjligt på nätet och sådana saker som att beställa hem och göra självtester är populärt.

Det är främst de yngre generationerna som utnyttjar denna typ av tester, medan de äldre föredrar att gå till läkare då det fysiska mötet är mer viktigt för dem.

Det finns mycket som är väldigt positivt med självtester och det är inte bara det faktum att man sparar in tid och kan göra det hemma närhelst man behagar som är bra.

Det är även så att man slipper göra tester på klinik som man kanske finner lite pinsamma.

Så länge man använder sig av tester som har en kvalitetsstämpel och som man vet att man kan lita på så är det tryggt att använda sig av självtester. Vare sig det handlar om graviditetstest, test för könssjukdomar eller något annat så är det  bara att beställa hem/köpa ett och i lugnan ro ta sig an det en dag när det passar.

Om man tillhör de lite äldre generationerna där det inte är helt naturligt att vända sig till internet så kan man ändå dra nytta av dessa nya tjänster och varor som erbjuds idag. Det är bara att be sina barn och barnbarn om hjälp!

Det är inte alls säkert att man uppskattar fysiska möten med läkare, sjuksköterskor etcetera efter det att man testat hur det är att göra självtester, testa läkare i mobilen med mera. Man behöver bara någon som kan rycka in och hjälpa en med hur det fungerar.

Det fysiska mötet

Det många nämner som anledningen till varför man väljer bort självtester, läkare online/i mobilen med mera är att man vill ha det fysiska mötet.

Det finns en trygghetskänsla i att träffa en läkare öga mot öga och den känslan försvinner ju helt när man väljer självtester. Många väljer att göra vissa besök i mobilen, vissa besök hos läkare på vårdcentral/sjukhus, vissa självtester, tester på plats och så vidare.

Man behöver inte välja att endast göra allting hemma, eller att endast göra allting på plats, utan man kan kombinera precis som man vill.

En sak som är viktig att tänka på är att utgå från sig själv i sådana här lägen. Det kan lätt blir så att man lyssnar på andra och gör som de säger, men man ska komma ihåg att det endast är man själv som kan veta vad man föredrar, oavsett vad det gäller.

Kanske känner du dig gammalmodig om du väljer det fysiska mötet framför det snabbare och mer moderna sättet med självtester? Vad gör det?

Det spelar ingen roll, huvudsaken är att du känner dig säker och trygg med de val du gör när det kommer till sjukvård i största allmänhet.

Att möta sjukvårdspersonal och fråga dem saker samt låta dem göra tester och undersökningar är betryggande, eftersom det då sker i den miljö det är tänk att ske.

Att göra allting själv hemma i så hög utsträckning som möjligt gör att vår vardag blir mer effektiviserad, men vi kommer också ifrån kontakt med andra människor.

Detta påverkar olika personer på olika sätt där vissa tycker det är skönt att slippa träffa sjukvårdspersonal medan andra inte gillar det alls.

Enda sättet att ta reda på vilket man själv föredrar är att testa de olika sätten.

Just självtester i relation till det fysiska mötet är intressant av flera anledningar, eftersom just tester kan upplevas som lite jobbiga att göra vid ett fysiskt möte.

Om man exempelvis ska testa sig för könssjukdomar så är det både obehagligt med själva testet och aningen obekvämt för många i största allmänhet.

Om man gör självtester för könssjukdomar hemma så slipper man den känslan plus att man har full kontroll över hur själva testet går till. Det gör så att man inte behöver bli ”överraskad” av testet, utan man kan själv styra exakt när man tar provet.

”Pinsamma” tester

Trots att vi idag lever i en tid där det finns en stor öppenhet gällande sex så kan det ändå vara pinsamt att söka vård för just könssjukdomar.

Det är inte bara unga personer som tycker att det är lite obekvämt och pinsamt, utan det är även vanligt att äldre personer också tycker att det är lite jobbigt med tester för könssjukdomar och sexuell hälsa i största allmänhet.

Det är inte så konstigt att det är så att det finns många självtester för just könssjukdomar. Det gör att många som kanske inte skulle ha testat sig på grund av att de känner sig obekväma kan göra det enkelt och smidigt på egen hand.

Det är bara att öppna upp paketet när det kommer på posten, testa sig och skicka in testet man gjort. Det går på ett kick och sedan får man svar väldigt snabbt, dessutom.

Man kan passa på att göra flera tester på en gång, för det finns flera olika könssjukdomar som man kan ha utan att det syns eller känns.

Om man går länge med obehandlade sjukdomar, vare sig det är könssjukdomar eller något annat, så kan det gå illa. Att man då snabbt och smidigt kan göra testerna hemma gör så att man inte har någon ”ursäkt” för att inte göra det.

Olika typer av självtester

Man kan göra en mängd olika självtest och det är inte bara van nämnda test för könssjukdomar som finns. Man kan exempelvis göra alkoholtest, diabetesrisktest, sömntest, stresstest, levnadsvanetest och självklart ”klassikern” graviditetstest.

Utöver den typen av tester som nämnts ovan (som man beställer hem) så kan man även göra den typen av tester som finns på 1177.se där man svarar på frågor.

Bland denna typ av test finns bland annat sömntest, alkoholtest (för män), stresstest, diabetesrisktest med mera. Genom att genomföra testet på så vis att man svarar på de frågor som ingår i testet så får man snabba svar.

Om det är så att testerna visar att man exempelvis löper risk för diabetes eller liknande så kan man kontakta vården efter det att man gjort testet.

Istället för att att göra en hälsoundersökning så kan man göra några allmänna tester på 1177.se och sedan sammanställa resultaten på egen hand.

Därefter kan man kontakta sjukvården och beskriva sitt månde och sina resultat.

Graviditetstest

Om det är ett självtest som många har använt sig av, eller på ett eller annat sätt har en relation till, så är det graviditetstest.

Denna typ av test mäter hormonet hCG i urinen (detta hormon ökar i början av graviditeten). Det är ett mycket säkert test och man kan därför lita på resultatet.

Av denna anledning är det så att majoriteten testar sig själva hemma som ett första steg när man tror sig vara gravid.

Olika graviditetstest är olika känsliga, men man kan räkna med att de alla visar ett säkert resultat samma dag som mensen skulle ha kommit.

Om man inte vet exakt när mensen ska komma så kan man istället förlita sig på ett graviditetstest tre veckor efter oskyddat vaginalt samlag.