Preventivmedel

Preventivmedel finns i en mängd olika varianter och det är individuellt vilken typ man föredrar. Att kunna använda sig av preventivmedel är ett sätt att ta ansvar när man har sex, vilket är någonting alla sexuellt aktiva personer behöver göra.

Om det är så att man inte trivs med en typ av preventivmedel så är det inte svårare än att testa en annan variant. Det finns tillräckligt många olika varianter som känns olika och som fungerar olika, vilket gör så att det är stor chans att hitta rätt.

Preventivmedel

Säkert sex = rätt sex

Oavsett vad för typ av sex man gillar och oavsett om det är så att man har sex med samma partner/partners hela tiden, eller om man har många olika partners så är det av stor vikt att man skyddar sig. Säkert sex handlar inte bara om att skydda sig mot graviditet, utan det skyddar också mot könssjukdomar och om man inte är försiktig så kan det gå illa både vad gäller oönskad graviditet och sjukdomar.

Det är lätt att hamna i att man tänker att sex endast handlar om samlag, men det finns säkra alternativ, så som smeksex, där man inte alls behöver bekymra sig om preventivmedel. Olika typer av sex medför mer eller mindre risker. Att fastna i att tänka på sex som en företeelse som kräver penetration gör att man inte bara försvårar det för sig själv vad gäller att ha med sig preventivmedel överallt, man blir också en ganska ”tråkig” sexpartner.

Det finns inga rätt och fel, ”normalt” eller ”onormalt” när det kommer till sex, utan det är individuellt. Det är lätt att påverkas av andra när man är ung, men ju äldre man blir, desto säkrare blir man i sin sexualitet och desto mer erfarenhet får man. Att lära känna sig sig själv är viktigt oavsett vad det gäller, men att veta vad man tycker om och vad man inte tycker om när det kommer till sex är en väldigt viktig del av livet.

Hur du än väljer att skydda dig så ska du vara medveten om det faktum att så länge du har säkert sex så kan du göra precis vad som faller dig in. Du behöver inte oroa dig över att ha blivit gravid, gjort någon gravid eller att ha blivit smittad av en könssjukdom. Säkert sex är alltså, som rubriken lyder, rätt sex!

Kondom

Kondom är det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar, vilket gör att det är ett högst effektivt skydd som man kan känna sig säker med. Om det skulle vara så att kondomen går sönder eller om den halkar av så kan man köpa akutpreventivmedel utan recept på apoteket. man ska ta dessa senast inom 5 dygn efter samlaget.

En kondom är gjord i gummi eller i plast och de använda vid olika sorters sex, så som vaginala samlag, anala samlag och vid munsex med en penis. Det är inte svårt att använda en kondom, utan det är, enligt 1177.se, bara att följa dessa steg:

  • Ta ut kondomen ur förpackningen
  • Rulla upp kondomen en bit så att det syns åt vilket håll den ska rullas på
  • En penis ska vara hård när du rullar på kondomen. Dra tillbaka eventuell förhud
  • Du kan ta en liten klick glidmedel på ollonet innan kondomen sätts på. Det kan göra att det känns skönare
  • Lägg kondomen på toppen av ollonet, tryck med fingrarna på kondomens topp samtidigt som du rullar ner kondomen. Det ska inte komma in någon luft mellan kondomen och penisen eller dildon
  • När du har rullat ner kondomen ända ner, hasar du först upp kondomen lite och rullar sedan ned den igen tills det inte finns något mer att rulla ut
  • Om kondomen sitter på en penis ska man dra ut den innan ståndet har lagt sig om man har samlag
  • Håll runt kondomen nere vid penisroten när penisen dras ut. Då sitter kondomen kvar
  • Släng kondomen i soporna. Spola INTE ner den i toaletten

Som många av er vet så kan man inte använda en kondom flera gånger, utan det är en gång som gäller för varje kondom. Man kan inte tvätta av en kondom och återanvända den, utan den ska i soporna direkt.

Det finns olika typer av kondomer och beroende av vad man tycker om och beroende av hur ens penis ser ut så lämpar sig vissa helt enkelt bättre än andra. Det bästa är att helt enkelt testa sig fram för att se efter vilken typ av kondom man gillar bäst. Då ett paket kondomer inte är särskilt dyrt så är det ganska lätt att testa sig fram utan att det kostar skjortan.

Om man har haft dåliga erfarenheter med kondomer sedan tidigare så kan det vara för att man har använt fel kondom. Det är alltså dumt att tänka att man inte gillar kondomer i största allmänhet, för i själva verket är det så att det finns stora möjligheter att hitta rätt kondom om man bara har tålamod.

Kondomer kan man köpa i princip överallt och det är också vanligt att det delas ut gratis kondomer lite varstans. Man kan köpa dem i apotek, i mataffärer, i kiosker, på nätet och så vidare. Det är lätt att hitta kondomer, det är det ingen tvekan om!

Femidom

En femidom är gjord av mycket tunn plast och man sätter in den i slidan eller i analen före samlag. Femidom skyddar, likt kondom, både mot graviditet och könssjukdomar. Det är med fördel man använder kondom och femidom, eftersom det inte behöver krånglas både med exempelvis p-piller och kondom, utan man kan istället ha endast en typ av preventivmedel.

Femidom och kondom är inte heller farliga på något sätt så som vissa preventivmedel som kommer i form av piller kan vara. Det finns inga hormoner eller annat innehåll som kan påverka personen som tar pillren, utan det är bara ett skydd som är enkelt och smidigt på alla sätt och vis.

I en femidom så sitter det en stor plastring som hindrar den från att glida in i slidan eller i ändtarmen under samlaget och sedan finns det även en mindre ring på insidan som håller den på plats inifrån. En femidom ska komma så långt in i slidan eller analen som möjligt, men den stora ringen ska alltid sitta utanför.

Efter samlaget är det bara att dra ut den försiktigt och man kan snurra ihop öppningen för att undvika att det rinner ur sperma innan man kastar den. Likt kondomer så ska inte femidomer användas vid fler tillfällen, utan det är en gång som gäller och sedan kastar man dem.

Med eller utan hormoner?

När det kommer till preventivmedel som innehåller hormoner så är det p-piller, p-ring och p-plåster som innehåller två hormoner (östrogen + gestagen). Minipiller, mellanpiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral innehåller endast gestagen.

Alla ovan nämnda preventivmedel fungerar som så att de gör så att sekretet i livmoderhalsen blir segt så att spermier inte kan ta sig igenom och de förhindrar också ägglossning. Dessa preventivmedel innehåller alla hormoner och det är väldigt vanliga preventivmedel bland kvinnor i Sverige.

Ofta brukar man få testa sig fram innan man hittar exakt rätt, men som tur är så finns det bra hjälp att få om det skulle vara så att det första preventivmedlet med hormoner inte skulle fungera så som man önskar.

När det kommer till preventivmedel som inte har några hormoner så kan man välja mellan kopparspiral, pessar samt ovan nämnda kondom och femidom. Man kan även använda sig av avbrutet samlag och säkra perioder, men ingen av dessa metoder brukar rekommenderas då de är så osäkra.

Om man har haft vaginalt samlag utan skydd, eller om kondomen råkat gå sönder så kan man använda sig av akut p-piller som finns att köpa på apotek.

Om man ska välja preventivmedel med eller utan hormoner har att göra med sådana faktorer som ålder, hur viktigt det är att inte bli gravid, hur ofta man har vaginala samlag och om du vill och kan använda hormoner. Det är inte ett beslut man behöver fatta på egen hand, utan det kan man få hjälp med på den mottagning man går till.

Slutord

När det kommer till preventivmedel är det viktigt att veta att oavsett vilken typ av preventivmedel man föredrar så är det av yttersta vikt att ALLTID skydda sig! Det kanske kan vara svårt i stundens hetta, men om man ser till att altid ha en kondom med sig så kan man ha sex närhelst man behagar.

Är det så att man är en tjej som uteslutande eller ibland har sex med killar så är det bra att ta det ansvaret att bära med sig en kondom, även om man äter exempelvis p-piller. Vid en ny bekantskap är det inte säkert att endast ha p-piller som skydd, utan det behövs även kondom så att man inte smittas av könssjukdomar.

Se till att ta eget ansvar istället för att lämpa över det på eventuella sexpartners, för det är definitivt värt att bära med sig en kondom i väskan då det gör att man minimerar risken att bli gravid eller få en könssjukdom ordentligt.