Kondylom

Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna och det är främst bland unga man man ser denna sjukdom. Den vanliga varianten av kondylom innebär att man får vårtor i underlivet, eller kring ändtarmsöppningen. Det finns även en typ av kondylom som kallas för ”plana kondylom” och denna variant ger inga vårtor. Här ska vi fokusera på ”vanlig” kondylom.

De vårtor man får av kondylom kan svida och klia, men de försvinner oftast av sig självt plus att de är ofarliga. Vårtorna orsakas av ett virus som kallas för humant papillomvirus (HPV).

Tillgängliga behandlingar

Tillgängliga Klamydia behandlingar hos apotek online.

Kondylom medicin
Läs mer om Kondylom behandlingar här

Hur överförs kondylom?

Kondylom överförs, likt andra könssjukdomar, när man har oskyddat sex. Om du kommer i kontakt med vårtorna på ett eller annat sätt så överförs smittan, vilket leder till att du får sjukdomen. Då vårtorna bär med sig smittan så kan man få kondylom inte bara av samlag, utan även vid smeksex. Däremot är det ovanligt att man smittas via munsex.

Då kondylom även kan finnas utan att man uppvisar några vårtor så kan man smitta andra även om man inte har synliga vårtor. Detta innebär att man kan ha kondylom och smitta andra med sjukdomen utan att veta om det.

Kondylom kan överföras från mamma till barn vid förlossningen. Detta innebär att det är viktigt som kvinna att testa sig för kondylom (och andra könssjukdomar) så fort man får reda på att man är gravid. Då kondylom smittar ganska lätt (de flesta som har sex med en person som har kondylom smittas) så är det också en risk att man för över smittan till barnet.

Det kan ta lång tid innan du uppvisar några symptom och i vissa fall kan det dröja upp till flera år innan symptomen visar sig. Ditt eget immunförsvar påverkar både om du blir smittad och om du får vårtor samt hur många vårtor du får. Som känt så är det så att immunförsvaret är nedsatt när man är gravid, eller sjuk. Detta, samt vissa läkemedel, gör att vårtor lättare kan dyka upp plus att man kan få betydligt fler vårtor om man har ett nedsatt immunförsvar.

För att alltid vara på den säkra sidan är det viktigt att testa sig ofta om man byter partner ofta. Varje gång man har oskyddat sex med en ny partner så riskerar man både att smittas och att smitta, om man inte är medveten om att man har exempelvis kondylom.

Symptom

Som nämnt så kan man få kondylom utan några som helst symptom. Det är denna typ av könssjukdom som är den farligaste, eftersom man kan smitta ner många partners under lång tid om man inte vet om att man bär på exempelvis kondylom. Ha i minnet att testa dig då och då, för på så sätt håller du dig frisk och slipper riskera att smitta någon utan att vara varse om att man ens har en sjukdom.

De vanliga symptomen man får av kondylom (när man får symptom) är vårtor. Dessa vårtor placerar sig på olika platser i underlivet och trots att de flesta som får kondylom inte får några fysiska besvär upplever många det ändå som jobbigt. Det jobbiga är att många lider av vårtorna psykiskt, eftersom man känner sig ”ofräsch” och när man ser vårtorna så känner man sig också naturligtvis mer sjuk än om man inte har några vårtor, trots att man kan ha exakt samma sjukdom både med och utan vårtor.

Då vårtor inte är speciellt vackert så är det många som har kondylom som lider psykiskt på grund av att vårtorna är missprydande. Detta är inte så konstigt, men det viktigaste är naturligtvis att man slipper fysiska besvär, så det är viktigt att komma ihåg.

Andra symptom man kan märka av är kläda, sveda, små blödningar från vårtorna och allmänna besvär vid samlag. Vårtorna kan man oftast både se och känna, men de kan se väldigt annorlunda ut från en person till en annan. Ofta är de hudtonade eller lite rosa/lilafärgade och de kan sitta både en och en och många i en ”klunga”. Vårtorna är även flikiga, eller runda och lätt upphöjda.

Vårtorna kan dyka upp på olika platser i underlivet. Man kan få vårton i slidöppningen, på de inre blygdläpparna, i urinrörsmynningen, på livmodertappen eller runt klitoris. Hos män kan man hitta vårtorna på ollonet, på ollonets kant, på insidan av förhuden, på penisskaftet och i urinrörsmynningen. Även analöppningen samt andra ställen i underlivet där man har hår kan drabbas.

Hur skyddar jag mig mot kondylom?

Då vårtorna från kondylom kan täcka relativt stora ytor i underlivet så är inte en kondom alltid nog. Man ska alltså inte använda en kondom och tro att det bara för att det är en kondom kommer att skydda mot smitta. Har man sex med en person som har vårtor från kondylom så kan man räkna med att man troligtvis kommer att bli smittad själv också. Var därför försiktig vid sex med nya partners, för det är inte roligt att smittas av en könssjukdom.

För att skydda sig mot kondylom kan man vaccinera sig mot HPV. Som ung tjej ingår denna vaccination i allmänna vaccinationsprogrammet, eftersom det skyddar mot att kvinnan smittar barnet vid en eventuell graviditet. Det är gratis för tjejer upp till 26 år, men alla andra får betala för en HPV-vaccination. Det kostar lite olika beroende av i vilket landsting man bor, så kontakta din mottagning för att se hur mycket det kommer att kosta för dig.

Undersökning och behandling

Många upplever att det är obehagligt med denna typ av undersökningar, så om du känner på det viset så är du inte ensam. Ofta är det också så att det inte spelar någon större roll om undersökningen tar 5 minuter eller längre, det känns som en evighet när man är obekväm.

För att veta att man inte har kondylom är det dock så att det är viktigt att man går till läkaren så att hen kan se efter om man har kondylom eller inte. Man kan inte ta prover av något slag som visar om man bär på viruset eller inte, men däremot är det så att man kan se direkt om det är kondylom eller inte.

Vid vissa tillfällen tas det ett vävnadsprov så att man kan vara säker på att det inte finns någon virusinfektion.

Vårtorna försvinner ofta av sig själva, men det är ofta så att personer som drabbas behöver hjälp psykiskt, eftersom det påverkar många negativt rent psykiskt. Själva vårtorna i sig själva blir de flesta av med utan någon särskild behandling.

Om vårtorna kliar, svider, skaver eller blöder så behandlas vårtorna och efter behandlingen blir de flesta helt återställda.

Intressant med just kondylom är att man behandlar just vårtorna istället för att behandla virusinfektionen. Medan du behandlas är du fortfarande bärare av smittan, så du ska inte ha sex under behandlingen.

Oftast behandlar man kondylom med podofyllotoxin och detta läkemedel kommer antingen som en lösning eller som en kräm. Denna behandling startar man med i 3 dagar, sedan har man ett uppehåll i 4 dagar och sedan upprepar man detta ett flertal gånger. Man kan få reaktioner så som sveda samt att man blir röd, men detta är normalt. Om det blir en alldeles för stark reaktion ska man dock kontakta vården.

För att bli av med vårtorna behandlas de på följande sätt:

  • borttagning med sax eller kniv
  • stark upphettning med elektricitet
  • nedfrysning
  • laserborttagning

Som ni kan se finns det många olik sätt att bli av med vårtorna, så förlora inte hoppet om du har drabbats!