Influensa

Allt om influensa

Influensa är en vanlig infektion som orsakas av virus och som de allra flesta av oss har drabbats av både en och flera gånger. Det är främst under vinterhalvåret vi drabbas av influensa och den vanliga influensan kallas även för ”säsongsinfluensa”.

Det är en luftvägsinfektion och det finns 4 olika influensatyper, vilka är influensa A, B, C och D. De två förstnämnda ger upphov till den vanliga influensan som många av oss drabbats av, C ger mildare symptom och D är en influensa som man hittar endast hos djur.

Influensavirus kan förändra sig, vilket gör att influensa kan vara mer omfattande och epidemiskt vissa år medan det andra år är ett ”lugnare” virus vi ser.

Nätapotek där du kan beställa dina läkemedel nu direkt

ApotekRecensionInfoReceptLeverans
EuroClinix LogoEuroClinixOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
121DocLogo121DocOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Health Express logoHealthExpressOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Treated logoTreatedOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Mecindo LogoMecindoSvenskt nätapotek
 • Från 599kr
Besök
Apoteket365Apoteket365Svenskt nätapotek
 • Från 19kr
Besök
Meds LogoMeds (Snabbast)Svenskt nätapotek
 • Fri frakt
Besök
Natural hemp Life LogoNatural Hemp LifeCBD produkter
 • Från 500kr
Besök
Shy2BuyShy2Buy
 • Recept ingår
 • Fri frakt
Besök
WeightWorldWeightWorld
 • Bäst för viktminsking
 • Fri frakt
Besök
Doz Apotek LogoDoz ApotekNytt SE apotek
Besök

Du kan också kika på de bästa apotek online som vi Svenskar kan handla ifrån.

Så vet du att du drabbats av influensa

När det kommer till influensa är de typiska symptomen hög feber, frossa, huvud- och muskelvärk samt en stark sjukdomskänsla. Efter att dessa första symptom visat sig är det symptom som har att göra med luftvägarna som uppvisar sig, så som torrhosta.

Man kan även drabbas av kräkningar och diarré, men som vuxen är det inte så stor risk att detta tillhör symptomen.

Detta är det vanliga när det kommer till influensasymptom, men det kan också vara på det viset att man inte märker av några som helst symptom. Man kan alltså ha influensa, alltså vara infekterade av influensa, utan att märka av det.

Det kan också vara på det viset att man får influensa som mer liknar en förkylning. Det är viktigt att man är medveten om detta och kan hålla isär olika typer av reaktioner så att man inte drar alla över en kam.

Om man tillhör en riskgrupp (se nedan) så kan man bli allvarligt sjuk av influensa. Bland äldre kan detta visa sig genom exempelvis bakteriell lunginflammation, bihåleinflammation eller luftrörsinflammation och hos barn kan det utmynna i exempelvis öroninflammation.

Riskgrupper

Om det är så att man tillhör en så kallad riskgrupp så rekommenderas det att man vaccinerar sig mot influensa. Detta är vad Folkhälsomyndigheten anser vara riskgrupper:

 • Personer med flerfunktionshinder
 • Personer med hjärtsjukdom
 • Personer som är 65 år eller äldre
 • Personer som är gravida
 • Personer med en lungsjukdom
 • Personer med diabetes typ 1 och typ 2
 • Personer mer kraftigt nedsatt immunförsvar
 • Personer med kronisk leversvikt
 • Personer med kronisk njursvikt
 • Personer som är kraftigt överviktiga
 • Personer med en sjukdom som påverkar andningen

Om man tillhör en riskgrupp så kan en vanlig influensa vara livsfarlig, så det är av yttersta vikt att man tar symptomen på allvar om de uppstår.

Vaccinering

Att vaccinera sig mot influensa är viktigt för alla som tillhör en riskgrupp och gör man det så är det dessutom gratis.

Om man vill vaccinera sig trots att man inte tillhör en riskgrupp så kostar det 130 kronor. Anledningen till att det rekommenderas att man vaccinerar sig om man tillhör en riskgrupp är helt enkelt att man riskerar att bli allvarligt sjuk om man drabbas av influensa.

Den största delen av personer som vaccinerar sig slipper influensa helt, medan andra får dämpade symptom. Oavsett om influensan ”visar sig” om man har vaccinerat sig så kommer man med andra ord att drabbas mindre hårt. Detta gör att det är många från riskgrupperna som ser till att vaccinera sig. Man vill helt enkelt inte utsätta sig själv för livsfara, eller allvarlig sjukdom.

Man vaccinerar sig på olika platser beroende av vilket landsting man tillhör. Man kan lätt kolla upp vart man ska gå genom att söka efter sitt landsting på 1177.se.

Vaccination mot influensa behövs göras årligen, eftersom skyddseffekten endast varar i 1 år. Det är bra att vara ute i god tid vad gäller vaccinering, för om man redan har blivit smittad så hjälper det inte att vaccinera sig i efterhand.

Vaccinationen går till som så att man tar en spruta i överarmen (barn och ungdomar kan få vaccinet via nässprej). Barn som inte får det som nässprej som är yngre än 3 år får vaccinet i låret och det är bara barn mellan 3-8 åtta år som får vaccinet fler än en gång.

Vuxna och barn över 8 år får vaccinet en gång per år. Vad gäller barn mellan 3-8 år som inte har vaccinerats mot influensa tidigare så ges vaccinet med 2 doser med minst en månads mellanrum. Barn som har vaccinerats mot influensa vid tidigare tillfälle får vaccin endast vid ett tillfälle.

Små barn mellan 6 månader och 3 år vaccineras med halv dos och även här är det gällande att man delar upp vaccinationen på två tillfällen om barnet inte är vaccinerat sedan tidigare.

Hur du minskar risken för influensa

De flesta råd som har att göra med hur man minskar risken för att smittas av influensa sitter i vår ryggrad och vi gör vad vi bör utan att ens tänka på det.

De flesta av oss är till exempel väldigt noga med att tvätta händerna ofta och det är regel 1. Se till att tvätta dina händer med tvål och vatten så fort du har åkt buss, varit i affärer och pillat på en massa saker med mera.

Om det blir en vana så löper man betydligt mindre risk både att smittas själv och att smitta andra om man är drabbad.

Många idag använder sig av handsprit och det är inte ovanligt att man tar med sig handspriten i väskan. Det är jättebra att använda sig av handsprit, eftersom den stoppar smittan från att föras vidare, så för att skydda både sig själv och andra från smitta så är det bra att ha med sig handspriten.

Det är ju främst när man är ute som man kan få smitta, medan vi när vi är hemma är vana vid de bakterier som finns där.

Att ha handsprit hemma istället för att ta den med sig ut är därför mindre klokt medan det är mer klokt att ha den med sig till allmänna platser.

En annan viktig sak att komma ihåg är att man inte ska pilla sig runt ögonen, munnen eller näsan. Detta är gällande inte endast för denna typ av smitta, utan det är överlag så att det inte finns några fördelar att pilla i ansiktet.

Man kan föra över sådana saker som munsår (herpes) till andra delar av ansiktet om man pillar och man kan också göra att finnar blir värre, bara för att nämna några saker som är dåliga när det kommer till att pilla i ansiktet.

Om du håller dig borta från pillande så kommer du med andra ord löpa lägre risk för smitta samt lägre risk för trista finnar och munsårs-smitta överallt.

Om du har någon i din närhet som redan är sjuk så är det ingen särskilt smart idé att ha nära kontakt med dem medan de är sjuka. Visst kan det kännas som att man målar ut en person som står en nära som ”pest-smittad” om man håller sig borta, men det är det värt.

Någon måste ju ta hand om hushåll och barn när en i familjen ligger ”klubbad” i sängen med frossa och feber!

Kom ihåg att alltid hosta och nysa i ditt armveck då det minskar risken att smitta andra. Detta är en av de saker som nämndes ovan som liggandes i ryggraden.

Vi lär oss helt enkelt från att vi är små att det är så man gör, eftersom vi gör som våra föräldrar gör och lär oss på så sätt. Detta gör så att man slipper tänka efter innan man nyser eller hostar, för det kommer av sig självt.

Hur tar jag hand om mig när jag har influensa?

Först och främst är det naturligtvis så att alla familjer har sina egna knep och sina egna ”ritualer” när någon i familjen är sjuk. Kanske är det så att vätskeersättning alltid åker fram? Glass till middag?

Blåbärs- och nyponsoppa för att hålla vitaminnivån på ett okej plan? Nudlar, soppa, ingefära, honung, citroner och en massa annat? Troligtvis känner du igen något av ovan, för det är ganska vanliga ”någon-i-familjen-är-sjuk-grejer” som de flesta har hemma.

Att vila mycket är otroligt viktigt när man är sjuk och helst om man har feber. När man inte mår bra så är man ju trött mest hela tiden, så det är knappast så att man blir uttråkad för det hinner man inte med mellan de korta stunder man vaknar till när man är som sjukast.

Om man har influensa så får man ju också hög feber, vilket leder till att man sover bort de första dygnen. Efter de första dagarna så går febern ner och då kan man vara vaken lite mer.

Kom ihåg att inte börja fixa en massa saker hemma de dagar du stannar hemma och börjar må lite bättre. Många gör misstaget att passa på att städa eller liknande den sista dagen innan man ska tillbaka till jobbet, eftersom man ändå är hemma.

Detta är bara dumt, för man behöver och man ska vila upp sig under de dagar man är hemma.

Att dricka mycket är en av de saker som vi alla ser till att göra när vi har influensa och det är tur det. Man behöver nämligen mycket vätska när man har feber, för att drabbas av vätskebrist mitt i allt elände är inte särskilt kul. Kom ihåg att drick både mycket vätska och vätskeersättning, för då håller du kroppen med mycket vätska så att kroppen mår bättre.

Det här med att äta när man inte mår bra är alltid svårt. Därför är det bra att passa på att äta soppa, nudlar med mera.

Det är knappast så att man är sugen på en pizza när man ligger med hög feber, utan det krävs att det är lätt mat man äter. Som tur är så är man oftast sugen på just den typ av mat som är bra för en när man är sjuk, så man behöver inte tvinga i sig en massa fast föda, om man inte vill.

Sedan är det naturligtvis också på det viset att de flesta av oss tar diverse smärtstillande och febernedsättande läkemedel.

Då det finns så många bra receptfria läkemedel idag så är det bara att se till att alltid ha husapoteket välfyllt, för man vet aldrig när man själv, eller någon annan i familjen drabbas av antingen influensa eller någon annan sjukdom som kan behandlas med vanliga receptfria läkemedel.