Höjdsjuka

Höjdsjuka är ett tillstånd som man kan drabbas av när man befinner sig på för hög höjd (2500 meter och högre). Det tar tid för kroppen att anpassa sig till att lufttrycket blir lägre och man kan, när detta sker, få symptom som går under det gemensamma namnet höjdsjuka.

Man drabbas mer ju högre upp man kommer, eftersom lufttrycket blir lägre ju högre över havsnivå man befinner sig. Man kan få syrebrist eftersom mindre syre kan tas upp i blodet och det kan vara livshotande. Man ska med andra ord ha respekt för de höga höjderna och veta vad man gör innan man drar iväg till höga höjder.

Om höjdsjuka

Syrebristen i vävnaderna och stressreaktionerna i kroppen som det drar igång orsakar höjdsjuka och det spelar ingen roll om man är en van klättrare eller inte, det kan drabba vem som helst.

Det är dock på det viset att det främst är när man tillbringar hela dygnet på hög höjd som man drabbas. Om man klättrar, åker skidor eller liknande på hög höjd under dagen och sedan sover på lägre höjd så uppstår inte samma problem.

Då vi i Sverige inte är vana vid höglänt terräng så vet vi inte särskilt mycket om hur man ska agera när man drabbas av höjdsjuka. Det är av denna anledning viktigt att läsa på och vara förberedd när man ge sig ut på höjderna. Det är lättare att drabbas om man inte har gjort bra research och är bra förberedd på vad som eventuellt komma skall.

När luften blir tunnare så börjar vi att andas fortare, vilket leder till att en rad kemiska förändringar uppstår i vår kropp. Man vet ännu inte exakt hur höjdsjuka uppstår, men att man ska ta sig till lägre höjder för att må bättre är garanterat hur man ska lösa problemet.

Nedanför listar vi tillgängliga behandlingar hos online apotek som rekommenderas på Apotek Svea.

ApotekRecensionInfoLeverans 
EuroClinix LogoEuroClinixOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
121DocLogo121DocOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Health Express logoHealthExpressOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Treated logoTreatedOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Mecindo LogoMecindoNätapotek
 • Från 599kr
Besök
Apoteket365Apoteket365Nätapotek
 • Från 19kr
Besök
Meds LogoMeds (Snabbast)Nätapotek
 • Fri frakt
Besök

Att klättra och vandra på höga höjder

När man är ute och klättrar med andra så kan det vara så att endast ett fåtal drabbas av höjdsjuka, medan andra klarar av det mycket bättre. Vissa personer är extra känsliga medan andra inte känner av det alls och ytterligare andra drabbas ”normalt” mycket.

När man är ute och klättrar i grupp så är det av stor vikt att alla u gruppen har kunskap om vilka tecknen på akut höjdsjuka är. En person som drabbas måste flyttas till en plats som ligger minst 500 meter lägre än den plats där man drabbades av symptomen.

Personer som klättrar snabbt och som har god fysik kommer också upp snabbare och dessa personer ska vara extra försiktiga. Det är betydligt bättre att klättra långsamt och försiktigt om man vill slippa höjdsjuka. Personer som vandrar och klättrar snabbast utsätter sig för de hastiga höjdförändringarna väldigt snabbt jämfört med personer som klättrar eller vandrar i ett lugnare tempo. Är man snabb och spänstig löper man med andra ord stor risk att drabbas om man inte är försiktig.

Det kloka är att ta det lugnt så att man inte skyndar på så mycket så att kroppen inte hinner vänja sig. Om man snabbar på så blir det, som nämnt, så att man lättare drabbas av höjdsjuka, vilket förstör hela upplevelsen. Detta gäller även när det kommer till bil och flyg, eftersom dessa färdmedel gör så att man hamnar på de höga höjderna snabbare än om man vandrar upp.

Vissa personer drabbas av smärre höjdsjuka direkt de kliver av ett plan i exempelvis Anderna. Om så är fallet så ska man vila upp sig ett par dagar och vänja sig vid höjden. På detta sätt klarar man av höjden bättre och man slipper ”chocka” kroppen.

Läkemedel

Det finns läkemedel som lindrar symptomen för höjdsjuka, men dessa är receptbelagda i Sverige. Dessa läkemedel ska endast användas av personer som har vana och som har fått klara direktiv från en läkare gällande hur de ska intas och, kanske framförallt, när de ska intas.

Denna typ av läkemedel går att köpa i andra länder utan recept, men det är inte någonting som rekommenderas. Man ska inte ta denna typ av läkemedel utan att tala med sin läkare först.

Det som är det farligaste är när man tar dessa läkemedel för att kunna klättra snabbare och högre. Detta ska dessa läkemedel inte användas till! De är till för att användas när man har drabbats av höjdsjuka, inte för att göra klättring mer effektiv och snabb. Även om du anser dig vara en van klättrare så är det inte på det viset att du kan ta läkemedel för att öka på prestationen, utan använd endast dessa läkemedel vid förekomsten av symptomen.

Det rekommenderas att man ska klättra högst 300 meter per dygn för att kroppen ska vänja sig. Om man tar det lugnt så är det med andra ord så att man i lägre grad påverkas. Man kan då klättra sig uppåt och bara njuta av det hela, men då gäller det att ha tålamod och inte vara för ”girig”.

Symptom på höjdsjuka

När det kommer till symptom på höjdsjuka så är det såklart så att det varierar från en individ till en annan. Precis som med andra tillstånd så är höjdsjuka någonting som påverkar alla på olika sätt, så man vet inte hur man påverkas förrän man hamnar på högre höjder än vad man är van vid.

Om det är så att det är första gången du ska ge dig av till höga höjder så är det bra att vara inställd på att du kommer att drabbas av höjdsjuka. Då blir det inte en jobbig och trist överraskning, utan istället är man inställd på att man kan drabbas.

Symptom på höjdsjuka är följande:

 • illamående
 • kräkningar
 • trötthet och orkeslöshet
 • huvudvärk
 • sömnsvårigheter
 • koncentrationssvårigheter
 • förändringar av färgseende
 • yrsel

Om man har riktig otur och drabbas extra hårt så kan man få både torrhosta, andnöd, ostadig gång och svårt dunkande huvudvärk.

Att tänka på

Det kan vara så att man planerat en semester som inkluderar att man kommer att befinna sig på höga höjder. Om man inte redan vet hur höga höjder man brukar klara och om man inte vet hur man ska göra så kan det komma som en mycket otrevlig överraskning när semestern visar sig vara bortkastad på grund av att man inte klarar att vara på de höjder man förväntat sig.

Det är av yttersta vikt att ta symptomen för höjdsjuka på allvar, även om det kanske känns som bortkastade pengar. Om man beger sig till en plats med höga höjder så åkan man alltid hitta annat att göra i vacker natur. Visst är det kanske trist att inte kunna klättra om det var det som var planen, men man vet aldrig vad man kan överraskas med!