Blackhead Mask

blackhead mask

Blackhead är det engelska ordet för pormask, så en blackhead mask är helt enkelt en mask som man använder för att bli av med pormaskar.

Det bästa för att råda bot på pormaskar när det kommer till typ av ansiktsmask är att välja en peel off-mask.

Dessa finns i många olika varianter och det är inte endast de klassiska svarta peel off-maskerna som ger resultat. Det finns även andra peel-off masker som fungerar perfekt för att fräscha upp porerna i ansiktet.

Man kan dock inte endast använda denna typ av mask då och då och förvänta sig att huden ska bli perfekt, utan det krävs att man tar hand om huden dagligen. För detta krävs en bra hudvårdsrutin och det ska vi berätta mer om nedan!

Rekommenderade skönhetsbutiker online

Lite om pormaskar

Vår kropp och vårt ansikte är täckt med hud och huden har porer överallt.Porer är de små hålen i huden som man ser om man tittar i sitt ansikte.

Porer är talgkörtlarnas, hårsäckarnas och svettkörtlarnas mynningar och det är genom porerna som vår hud kan släppa ifrån sig svett och talg.

När talgkörtelns mynning täppts till så bildas en pormask och de kan vara både svarta och vita. Pormaskar är, till skillnad från finnar, inte inflammerade, men om man klämmer på en pormask så kan huden bli infekterad och då skapas en finne. Man ska alltså inte klämma på pormaskar, även om det är frestande, för då kan man förvärra det hela.

Pormaskar bildas av döda hudceller, talg och bakterier. När det produceras för mycket talg så kan det komma upp en pormask. Överproduktion av talg drabbar personer som antingen har fet och oljig hy, eller personer som har en yttorr hy.

Om man har en fetare hy så ska man behandla den med produkter som är lämpade efter just fet hy, men man ska vara försiktig så att man inte misstar sig och antar att man har fet hy bara för att man har finnar eller pormaskar.

En yttorr hy kräver nämligen annan typ av behandling. Mer om detta under ”En bra hudvårdsrutin = färre pormaskar”.

Pormaskar är inte ett tecken på dålig hygien!

En sak som många får för sig är att pormaskar (och finnar) är ett tecken på dålig hygien. Så är inte fallet! Ofta är det istället så att det är på grund av överdriven tvätt som man får pormaskar.

Om man tvättar med starka och uttorkande produkter så blir huden yttorr och när det händer så börjar huden öka talgproduktionen.

Detta resulterar i att porerna täpps igen. En balanserad hud producerar lagom mycket talg för att smörja huden naturligt, men en hud i obalans får alltså istället igentäppta porer.

Pormaskar är en sådan sak som är ärftligt, precis som hudtyp. Om det är så att man har stora porer och pormaskar på grund av gener så betyder inte det att man inte kan bli av med dessa hudproblem. Det handlar bara om att ta hand om sin hy på bästa tänkbara sätt och sedan försvinner pormaskarna av sig själva!

Stora eller små porer

Vi har alla större eller mindre porer och ju äldre vi blir, desto större bli våra porer. Detta märks av när man börjar närma sig 30-års åldern, så är det så att du plötsligt får sämre hy i vuxen ålder så behöver du inte bli orolig, det är helt normalt.

Det som krävs är att man använder rätt produkter för rätt hudtillstånd. man kan inte använda samma produkter genom hela livet, utan det behövs mer eller mindre aktiva ingredienser i produkterna beroende på hur gammal man är, hurdana hudproblem man har och så vidare.

Just pormaskar kan man få fler av om man har använt fel produkter för ens hudtyp. Som nämnt ovan så torkas huden ut om man använder starka och uttorkande produkter, så var alltid försiktig med vad du använder!

Stora porer behandlar man bland annat med niacinamide, men för pormaskar är en en blackhead mask som kommer i peel off-form ofta en bra lösning. Det är inte alla som kan ha samma produkter och de produkter som är bra för dig passar inte alla andra. Man får testa sig fram, helt enkelt.

En bra hudvårdsrutin = färre pormaskar

Pormaskar är ingenting ovanligt, utan det har de flesta av oss haft åtminstone någon gång i livet. Ofta är det så att man har ett flertal pormaskar och de dyker upp både i ansiktet och på kroppen.

Våra talgkörtlar finns i störst koncentration i ansiktet, på ryggen och på bröstet. Detta innebär att det är på dessa platser man oftast får både pormaskar och finnar.

En bra hudvårdsrutin är A och O om man vill hålla pormaskar och andra hudproblem i schack och det viktigaste är att ta reda på vilken hudtyp man har. Om man använder fel produkter för en annan hudtyp än ens egen så kan man förvärra problemen med huden och det är ju det sista man vill.

Att ta reda på vilken hudtyp man har är inte särskilt svårt, utan det är bara att gå till en proffsig hudvårds-salong och göra ett hudtest. Har du problem med just pormaskar så är produkter med BHA-syra det bästa man kan använda. Du kommer inte att bli av med dina pormaskar med hjälp av en vanlig kornpeeling, utan det är BHA-exfoliering som gäller.

Efter det att man tagit reda på vilken hudtyp man har så ska man införskaffa rätt produkter och det finns väldigt många olika märken som gör bra produkter. Det man ska tänka på är att först och främst satsa på rengöring, peeling och fukt.

Detta innebär att man behöver köpa en rengöring, en peeling och produkter som ger huden fukt.

När det kommer till återfuktande produkter så behöver man åtminstone ha en fuktmask, en dagkräm och en nattkräm. Helst ska man även lägga till serum och andra produkter, men vill man ta det lite försiktigt i början kan man starta med rengöring, peeling, fuktkrämer + en fuktmask.

Peeling – hudens bästa kompis

Döda gamla hudceller är inte bra för huden, vare sig när det kommer till pormaskar, glåmighet, torrhet eller någonting annat. Om man peelar sin hud 2-3 gånger i veckan så kan man vara säker på att gamla trista hudceller inte ligger bakom ens pormaskar.

Ju bättre peeling, desto mer lyster får huden. Det är dock inte endast lyster det handlar om, utan det är även på det viset att huden blir renare efter exfoliering. Det är helt enkelt något man ska göra för att ta hand om sin hud.

Om du har många inflammerade finnar så ska du inte pilla och peela för mycket, för då kan det bli värre. Ju större inflammation, desto viktigare är det att du använder dig av exakt rätt produkter!

Innan du använder en blackhead mask (eller någon annan mask) ska du se till att exfoliera huden först. På så sätt blir huden mer redo att ta emot de aktiva ingredienserna i efterföljande produkter.

Om man inte peelar innan man lägger en mask så kommer inte produkten att komma in i huden på samma sätt, utan då lägger det sig mer på ytan.

Bra hudvård på apotek

Idag är vi bortskämda med riktigt bra hudvårdsprodukter. Det är inte bara hudvårds-salongerna som har bra produkter med aktiva ingredienser, utan man hittar bra produkter även på andra ställen.

Apoteken är bra på att ta in hudvårdsprodukter som är bra för huden, så om man vill skämma bort huden så kan man ta sig till ett apotek för att kolla in utbudet.

Det är viktigt att inte bara köpa första bästa när det kommer till hudvård. man ska först och främst göra mycket research för att ta reda på vilken hudtyp man har och vilka behov ens hud har. Om man gör fel så kommer man att förvärra hudproblem och det är ju det sista man vill.

Bra produkter = roligare tonår!

Man måste inte alltid gå till en läkare när man har problem med sin hy. Ofta kan man få ännu bättre hjälp hos en hudterapeut, så ha detta i beaktande. Att ta hjälp från alla håll och kanter kan vara en god idé, så fråga personer som är utbildade inom hud, oavsett om det är så att du hittar dem på sjukhus eller på en skönhetssalong.

Dessvärre är det så att många tonåringar drabbas av dålig hy och det är inte bara stora finnar som dyker upp som ett brev på posten, utan det är även så att pormaskar dyker upp vid den här tiden i livet.

Som tonåring är det mycket som är jobbigt och svårt och att ha massor av finnar och pormaskar i ansiktet är det sista man behöver! Tyvärr är det så att det är hormonernas fel, så det är egentligen inte mycket annat att göra än att bita ihop och ta hand om sin hud så bra man kan.

Satsa på att ha lite olika produkter hemma. Som vi nämnde i början så kan man inte förlita sig endast på en blackhead mask om man vill bli av med pormaskar, och detta gäller även för andra produkter som punktbehandlar finnar.

Se till att hitta utbildade personer som kan hjälpa dig med vilka produkter du ska använda dig av och kom ihåg mantrat ”aldrig torka ut huden, aldrig torka ut huden, aldrig torka ut huden…”! Det går bra med uttorkande produkter om man bara lägger en liten dos direkt på en finne, men man ska ALDRIG torka ut hela ansiktet. Även en finnig hy behöver fukt, annars blir det den obalans i talgproduktionen som nämns ovan.

Hur funkar blackhead mask?

En blackhead mask är svart och innehåller lera. De flesta av er vet redan hur masken ser ut när den är applicerad på ansiktet, eftersom det finns många bilder på hur det ser ut.

Om ni har sett bilder på hur det ser ut när man har på en av de svarta maskerna så har ni troligtvis också sett bilder på hur masken ser ut när man tar bort den.

Efter det att man dragit av (peel off) masken så visar bilderna att den är helt full av orenheter. Detta tolkar man naturligtvis som att denna typ av ansiktsmask drar bort alla orenheter man har i huden. Är det så? Svaret är både ja och nej. För vissa personer funkar det mycket bra med masker av detta slag, medan det inte funkar lika bra för andra.

Då det är en lerbaserad mask som innehåller aktivt kol och då det är en peel off-mask så dras orenheter ut, men man kanske inte ska räkna med att varenda orenhet följer med, för då kan man bli besviken. Det är dock en riktigt bra ”cocktail” av ingredienser i denna typ av masker, så det är definitivt något som alla med pormaskar borde testa en gång i livet.

Anledningen till att blackhead masker är svarta är för att de innehåller aktivt kol och det är denna ingrediens som effektivt drar ut smuts och överskottstalg.

Efter att man applicerat ett ganska tjockt lager (ett för tunt lager gör att det kan bli svårt att dra av masken) så väntar man en stund och sedan är det bara att dra av den försiktigt. Man måste vara försiktig så att man inte drar för mycket, för då kan det göra ont.

Efter att du använt en blackhead mask ska du tänka på att återfukta din hud, så glöm inte det!

Andra ansiktsmasker som är bra att ha

Som nämnt ovan så är fukt otroligt viktigt för att huden ska må bra. Skäm bort din hud med mängder av fukt, för det kan det inte bli för mycket av. Huden kan reagera negativt på för mycket peeling (för ofta), för starka/aktiva ingredienser mer mera, men fukt kan man bombadera sin hud med!

Investera i en riktigt bra fuktmask och använd den ofta! Många av dagens fuktmasker kan man sova med och det är ett bra tips för att få huden att bli ordentligt återfuktad under natten.

Utöver att ha en bra fuktmask hemma så är det bra att även ha en djuprengörande mask. Man kan skifta genom att använda en blackhead mask 1 gång i veckan och en djuprengörande 1 gång i veckan.

Det är bra att ge huden lite av varje, men man ska inte mixa många olika märken. Försök hålla dig till ett märke, men just när det kommer till masker så kan man köpa en som inte är från samma märke som ens andra produkter. Det är främst gällande för den typen av produkter som vi använder dagligen.

Det finns även andra masker som kan vara kul att ha för att piffa till huden lite extra emellanåt. Vad gäller ovan nämnda är det dock så att de behövs hemma i badrummet om man vill få bukt med pormaskar och andra hudproblem. Till exempel finns det bubbliga masker med syre och de är spännande att använda, men det är inte en sådan sak som man måste ha hemma för att hålla ordning på sin hud.

Detsamma gäller för masker som endast arbetar med att ta fram lyster. Detta är den typ av masker som passar perfekt innan man ska  iväg på fest eller liknande, men det är ingenting som behövs varje vecka.

Billig eller dyr blackhead mask?

Man ska vara ytterst försiktig innan man köper en blackhead mask. Vad gäller hudvård i allmänhet är det så att det är värt att lägga extra pengar på dyrare märken som man köper från en auktoriserad återförsäljare.

Man ska aldrig köpa hudvårdsprodukter som inte kommer från en butik som man är 100 % säker på, för om man köper exempelvis gamla produkter eller fejk-produkter så kan man förstöra sin hud ordentligt.

En blackhead mask kostar inte så mycket när den kommer från ett av de vanligare märkena, utan det är ett pris på runt 200 kronor som du får räkna med.

Den räcker till flera gånger, så det blir inte många kronor man lägger på varje tillfälle man använder sin blackhead mask.