Bakteriell vaginos

bv

Bakteriell vaginos kan drabba alla kvinnor som har en östrogenstimulerad slemhinna, vilket inbegriper alla kvinnor i fertil ålder som har mens, alternativt använder sig av östrogenpiller. De flesta märker direkt av när något är fel med snippan, men andra har svårare att se symptom på att något är fel.

Då det ofta är så att man får ovanliga flytningar både vid bakteriell och vid svamp i underlivet så kan man upptäcka det på så vis, men det som de flesta reagerar på är doften. Har man bakteriell vaginos så doftar flytningarna obehagligt, vilket man alltså kommer att märka.

Tillgängliga behandlingar

Följande behandlingar för Baketeriell vaginos finns tillgängliga hos online apotek som rekommenderas på ApotekSvea.

Läs mer om behandlingar för svamp i underlivet »

Orsak

Bakterier finns alltid i slidan och så länge det är balans så är allt som det ska. Det är när det blir obalans bland de ständigt förekommande bakterierna som bakteriell vaginos dyker upp. Det är med ett förhöjt pH-värde som risken för bakteriell vaginos ökar. Den naturliga miljön för slidan är sur, vilket innebär ett pH-värde mellan 1-6. Detta är viktigt att veta när man exempelvis köper intimtvätt eller liknande.

Inuti slidan finns det laktobaciller och dessa bibehåller slidans låga pH-värde. På detta sätt ges slidan ett visst skydd mot infektioner, och det är när dessa undanträngs som bakteriell vaginos uppträder.  När andra bakterier än laktobacillerna tränger undan de vanliga mjölksyrabakterierna så frisätts illaluktande aminer, vilket ger bakteriell vaginos dess obehagliga doft.

Att tänka på

Man vet ännu inte varför bakteriell vaginos uppstår, vilket innebär att man inte kan skydda sig mot det. Som vanligt är det dock på det viset att säkert sex alltid är viktigt. Om du använder kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny partner så är det mer säker på att din slida inte utsätts för otrevligheter, så tänk på det!

Det är även av stor vikt att tänka på att man inte överdriver tvättandet av underlivet. Var försiktig så att du behåller rätt pH-balans med rätt intimtvätt-produkter så som olja, eller tvättkräm. Att endast tvätta sig med vatten är det allra bästa om man vill vara säker på att inte tvätta sig till en obalans i underlivet. Underlivet rengör sig självt, så egentligen ska man inte tvätta sig för ofta, men det gör de flesta av oss ändå. Huvudsaken är att komma ihåg att använda sig av andra produkter än vanlig tvål och att man inte tvättar för mycket.

Du ska aldrig tvätta inuti slidan, eftersom den aldrig är smutsig. Detta är en sådan sak som majoriteten av alla kvinnor vet, men det finns vissa som tror att man ska tvätta inte bara utsidan, utan att man även ska tvätta insidan. Om man gör det så får man också räkna med konsekvenserna och de vanligaste är bakteriell vaginos eller svamp i underlivet.

En annan sak att tänka på vad gäller att skydda sin snippa så mycket som möjligt är att använda sig av bomullstrosor istället för tajt sittande syntetmaterial. Det är inte så svårt att räkna ut varför snippan trivs bättre i ”rena” bra material som luftar än tätt sittande plastiga material, men det betyder inte att alla vet att detta är en bidragande faktor för ett mindre nöjt underliv. Nu vet ni det, så de till att försöka hitta fina bomullstrosor istället för syntet.

När du ska sova är det klokt att antingen sova naken, eller sova med ett par stora shorts i bomull som låter underlivet andas. Det ska inte vara instängt, för då kan det skapas dåliga bakterier. Lufta och gå gärna utan underkläder i hög utsträckning, för det kommer din snippa att tacka dig för!

Man ska aldrig använda sig av tampong såvida man inte har mens. Har man rikliga flytningar ska man instället använda sig av trosskydd, alternativt byta underkläder ofta eller använda en mindre binda. Tampong är uteslutet om du vill vara snäll mot ditt underliv.

Symptom

Som nämnt ovan så är bakteriell vaginos en obalans i bakteriefloran i slidan. Tillståndet beror på en överväxt av bakterier som normalt finns i slidan, men då i begränsad mängd. Den obehagliga doften handlar om förändringen i bakteriefloran samt att surhetsgraden i slidan förändras.

Symptomen är illaluktande flytningar som ofta är grågula, tunnflytande och ibland skummande. Den otrevliga doften blir starkare när man har mens. Vid menstruation är det en annan doft än vanligt, men det är viktigt att vara uppmärksam på dofter från slidan som man inte är van vid. Vid bakteriell vaginos brukar det lukta illa även om du precis har tvättat ditt underliv, så tänk på att kolla efter när det doftar ”konstigt”. Är du ren ska du också dofta som vanligt och gör du inte det så är det stor riska att du har obalans i underlivet av en eller annan anledning.

Vad gäller symptomen för bakteriell vaginos är det dock på det viset att 50 % av alla som drabbas inte märker av några som helst symptom. Detta är, av förklarliga skäl, allt annat än ultimat. När man har en förändring av bakterieflora i slidan är det bra att få balans så fort som möjligt, eftersom det är viktigt att snippan mår bra!

Om det är så att du upplever en obekant och obehaglig doft är det viktigt att du tar det på allvar och kollar upp vad det kan vara på en gång. Trots att prognosen för bakteriell vaginos är god så skadar det inte att få behandling så fort som möjligt. Behandlingen verkar snabbt och man brukar behandla med vagitorier, kräm eller tabletter.

Ibland leder bakteriell vaginos till att det kliar och svider runt slidmyninningen och om du upplever dessa symptom så har du med stor säkerhet en svampinfektion samtidigt som du har bakteriell vaginos. När det svider, kliar, kommer ovanliga flytningar samt doftar obekant är det alltid viktigt att kolla upp vad som är fel.

Bakteriell vaginos drabbar oftast kvinnor i fertil ålder, men alla kan drabbas. Mellan var femte och var tionde kvinnan som menstruerar får bakteriell vaginos, vilket gör det till ett relativt vanligt problem. Som med exempelvis svamp i underlivet så finns det av denna anledning alltid någon i ens närhet som har erfarenhet av det sedan tidigare, vare sig det är en vän, familjemedlem eller någon annan. Det är alltid bra att kunna tala med någon närstående om denna slags problem, eftersom det är lättare att ta till sig av tips och råd av någon man är bekant med.

Flytningar

De flesta kvinnor har betydligt bättre koll på sitt underliv och dess mående än vad de tror. Så fort något inte är som det brukar vara så reagerar man. Det kan handla om ovanliga flytningar, en doft man inte är van vid, sveda, klåda eller liknande. Ofta kan man också själv se vad det borde beror på. Kanske har man exempelvis bytt intimtvätt, eller så har man haft oskyddat samlag med en ny partner. Det kan vara så att man märker en förändring efter sin mens, före sin mens etcetera.

Flytningar ska man ha och när snippan mår bra så ska de lukta lite syrligt och konsistensen ska vara lite vitaktig, eller genomskinlig. Eftersom flytningar som ändrar färg kan vara ett tecken på att allt inte är som det ska så är det bra att använda sig av vita trosor, eller vita trosskydd om man känner att något är fel. Då kan man snabbare se efter om flytningarna har en annan färg än vad man är van vid.

Då vi är vana vid vår egen doft så vet vi också när det är något som förändrats. Det som är så bra med snippan är att hon (oftast) signalerar både med doft och flytningar om något är fel. Som nämnt ovan så kan det dock vara så att man exempelvis har just bakteriell vaginos utan några symptom.

Några vanliga exempel på hur sjukdomar eller infektioner påverkar flytningar är följande:

  • Rikligare flytningar (inte att förväxla med lubrikation)
  • Flytningarna har en annan färg än vanligt
  • Gryniga flytningar
  • Blodblandade flytningar
  • Illaluktande flytningar

Vad gäller flytningar från penisen så är det nästan alltid ett tecken på att man har en infektion. Det kan exempelvis handla om att du har fått en könssjukdom, till exempel klamydia, om du har haft oskyddat samlag med en ny partner. Är du man ska du med andra ord alltid kontakta sjukvården.

Behandling

Ofta är det på det viset att bakteriell vaginos går över av sig själv utan behandling. Som nämnt ovan så kan det vara så att man inte upplever några symptom alls när man har bakteriell vaginos. Att det då är så att det kan gå över utan behandling är lämpligt. Det betyder också att många har haft bakteriell vaginos kanske flera gånger utan att veta om det, eftersom inga symptom har detekterats och det har gått över av sig själv.

För dem som får symptom och behöver behandling är det dock så att man först och främst låter det vara och istället låter kroppens eget immunförsvar ta hand om det i första hand. Som med mycket annat i kroppen så kan det vara så att det är svårare för kroppen att klara av att sköta det på egen hand om man har nedsatt immunförsvar av en eller annan anledning. Ju bättre man mår i allmänhet, desto lättare är det för den egna kroppen att eliminera de bakterier som inte ska finnas i slidan.

Om det är så att kroppen inte klarar av att behandla tillståndet så återkommer man till en läkare som då ger en vaginalgel, vaginalkräm eller vagitorier. Man ska med andra ord inte börja sätta in dessa läkemedel för snabbt, för ofta fixar kroppen det på egen hand. Man kan också få tabletter som man äter under en veckas tid. Alla dessa läkemedel eliminerar den typ av bakterier som man har för mycket av och det märks skillnad snabbt.

Prognos

Såvida man inte ska genomgå ett kirurgiskt ingrepp, eller är gravid så är bakteriell vaginos vanligtvis helt ofarligt. Att sätta in behandling när det kommer till en gravid person, eller en person som ska genomgå ett kirurgiskt ingrepp är viktigt. Om du upplever något av symptomen är det därför av yttersta vikt att du kontaktar sjukvården omgående!

Då andra bakterier än endast de skyddande mjölksyrabakterierna ökar vid bakteriell vaginos kan det medföra att slidan får ett försämrat skydd mot infektioner vid senare tillfällen. Om man gör ingrepp i livmodern så är det extra känsligt, varför det är viktigt att berätta för läkare att du har haft bakteriell vaginos. Då kan det bli lättare att avgöra vad det är som orsakar infektionen som kan uppstå efter ingreppet.

Det finns även risk att bakteriell vaginos kan orsaka infektioner i äggledarna och livmodern när man antingen sätter in en spiral, eller om man gör en abort. Vidare har man även sett att bakteriell vaginos hos gravida kvinnor ökar risken för tidig förlossning och för tidig vattenavgång.

Det är, på grund av ovan anledningar, viktigt att man talar om för läkare eller barnmorska om man ser symptom på just bakteriell vaginos.

När ska jag söka vård?

Även om det är på det viset att det ofta går över av sig självt så är det alltid bra att rådfråga sjukvården om du märker av symptom på bakteriell vaginos. Om du märker av flytningar som har ändrat utseende, eller flytningar som luktar illa ska du kontakta en ungdomsmottagning, gynekolog, eller vårdcentralen.

Tänk på att det inte endast är just vid symptom på bakteriell vaginos du ska kontakta sjukvården, utan det är alltid viktigt att kontakta dem så fort man märker av problem i underlivet. Man ska alltid ta det på allvar, för annars kan en infektion gå väldigt långt innan man får behandling.

Ju snabbare man får vård, desto snabbare blir man återställd och det är också på det viset att man genom snabb vård inte utsätter sig för onödiga komplikationer i framtiden.