Åksjuka

sjöband

Åksjuka är högst vanligt bland yngre barn i åldrarna 2-10 år, men det är också på det viset att vuxna drabbas.

Vissa är helt enkelt mer känsliga för förändringar i rörelser än vad andra är och då är åksjukan ett faktum.

Om man har varit mycket åksjuk som barn så är det inte en garanti att man blir av med det som vuxen, men det är inte heller så att man kan räkna med att det ”växer bort”.

Det finns bra hjälp mot åksjuka både för vuxna och för barn.

Om du eller ditt barn är drabbat så är chanserna att obehaget som man känner vid åksjuka kommer att lindras.

Apotek som säljer läkemedel mot åksjuka

ApotekRecensionInfoReceptFri frakt
Apoteket365Apoteket365Bäst erbjudanden
 • Från 19kr
Besök
Meds LogoMeds (Snabbast)Snabbast leverans
Besök
Lloyds apotek logoLloyds ApotekUnika medlemspriser
Besök
Mecindo LogoMecindoBäst i mobilen
 • Fr. 599kr
Besök
Natural Hemp Life LogoNaturalHempLifeCBD
 • Fr. 500kr
Besök
Hudotekets Apotek LogoHudoteket Hudprodukter
Besök
Doz Apotek LogoDoz apotekNytt SE apotek
Besök

Vad är åksjuka?

Åksjuka är så vanligt att en tredjedel av alla svenskar någon gång har valt bort en resa på grund av rädslan att bli åksjuk. Det säger mycket inte bara om att det är vanligt att drabbas, utan det säger även mycket om vad det innebär att bli åksjuk.

Åksjuka hos Mecindo

Om det inte var jobbigt så skulle inte så många välja bort det framför en resa. Alla som lider av åksjuka vet vad det innebär och då det är påfrestande att lida under resan så är det inte så konstigt att det är så vanligt att man väljer att inte resa hellre än att bli åksjuk.

Åksjuka, som även kallas för rörelsesjuka eller sjösjuka, uppstår på grund av att din hjärna blir förvirrad över de rörelsemönster som resor för med sig.

När rörelsemönster som exempelvis gungande eller krängande skiljer sig från informationen ögonen ger till hjärnan blir hela upplevelsen svårtolkad för hjärnan och då drabbas man av åksjuka.

När hjärnan avgör vår balans tar den hjälp av ögonen, kroppen och våra balansorgan. När man är på exempelvis en båt så är det så att följande signaler skickas till vår hjärna: kroppen säger att vi är på fast mark och balansorganen säger att allting rör på sig. Slutsats?

Intrycken stämmer inte överens. Som nämnt ovan är det främst små barn som drabbas, men det är inte förrän de är 2 år gamla som åksjuka börjar visa sig. Varför? Därför att barnets balans inte är färdigutvecklad när de är yngre, vilket innebär att förvirrande rörelsemönster inte stör deras hjärnor.

De första tecknen man ska vara uppmärksam på om man är åksjuk är trötthet och många gäspningar. Visst kan man vara allt annat än utvilad i största allmänhet när man är ute och reser, men det är lite av en annan typ av trötthet man drabbas av som åksjuk.

Har man varit åksjuk hela sitt liv så har man förstås full koll på symptomen, men är det en ny företeelse, eller om man är ung så är det bra att veta hur det yttrar sig.

Att kunna resa och njuta av exempelvis ledighet är härligt för många av oss, men lider man av åksjuka så kan det bli riktigt plågsamt att ta sig fram via både flyg, bil, båt, buss och tåg.

Trots att det finns bra läkemedel som gör det lättare för åksjuka personer att resa och trots att det finns en hel del knep så blir resan ofta aningen ansträngande för många. Trots detta så vill man ju kunna röra på sig, så trots åksjuka väljer de allra flesta att resa ändå.

Knep som lindrar åksjuka

Det finns en hel del saker man kan göra själv för att lindra sin åksjuka och tur är ju det! Det finns både bra tabletter man kan ta och små andra bra knep att ta till.

För att så många som möjligt ska kunna bege sig ut på äventyr i världen så är det viktigt att det finns lindring för svår åksjuka, för att tvingas stanna hemma endast på grund av att man är känslig för rörelse är inte okej.

Här kommer några av de knep som lindrar åksjuka:

 • var utvilad inför dina resor
 • försök att sova (balansorganen blir mindre känsliga när man sover)
 • passa på att ta frisk luft (om tillfälle bjuds)
 • ät inte mycket mat innan avresa, men om du äter kan det vara smart att äta pasta eller annan kolhydratrik kost då det visat sig vara bra mot åksjuka i vissa fall
 • läs eller titta INTE i böcker, tidningar etcetera
 • sitt inte med blicken fäst på din mobil, padda eller dator
 • undvik alkohol
 • undvik starka dofter som parfym (ska du resa med någon annan så kan du förbereda dem och be dem att skippa parfymen under resan)

Om du flyger är det bra om du väljer en plats nära vingarna, eftersom det är den plats i planet som är mest stabil. Gå inte runt i planet i onödan, utan sitt på din plats i den utsträckning det går.

Om det är en båtresa det är frågan om så är det bästa att du placerar dig i mitten av båten, eftersom det är i mitten av båten som det gungar minst.

Om du kan ska du vara ute på däck så mycket som möjligt. Där får du båda frisk luft plus att du kan bekanta dig mer med rörelsemönstret eftersom du står ute och kan blicka framåt i färdriktningen.

När du åker buss eller bil ska du välja en plats långt fram och titta hela tiden ut genom framrutan och fokusera på objekt som INTE rör sig.

Om du tittar på exempelvis vägskyltar, passerande bilar eller liknande så kommer det att bli värre med åksjukan, medan fokus på stilla objekt gör så att du mår betydligt bättre.

Om det är tåg du ska resa med så är det viktigt att välja en plats som är i tågets färdriktning. Om man åker baklänges så är man i princip garanterad åksjuka, vilket är onödigt. Även när det kommer till resor med tåg är det bra att sitta still så mycket som möjligt.

När man går mellan vagnarna så är det lätt att bli illamående, eftersom det skakar och är allmänt mycket rörelser. Många tycker att det är värre med åksjukan om man åker snabbtåg än om man åker ”vanliga” tåg, så det kan du ta i beaktande när du väljer tåg.

Symptom

Det finns olika symptom för åksjuka och ingen person är den andra lik, vilket innebär att vi kan reagera olika trots att vi är drabbade av åksjuka allihop. Detta är de vanliga symptomen för åksjuka:

 • Känslighet mot dofter
 • Trötthet och gäspningar
 • Koncentrationssvårigheter
 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Illamående och kräkningar
 • kallsvettningar
 • Ökad salivutsöndring

Viktigt att ha koll på är att det ska gå över snabbt efter att resan är slut. Det vanliga är att man mår bättre redan efter 15 minuter, men så är inte fallet för alla.

Vissa mår illa hela dagen och kvällen den dag de rest, men då brukar det vara bra dagen efter.

Eftersom man brukar bli trött så är det egentligen ganska lämpligt, eftersom tröttheten gör att man kanske går och lägger sig tidigt. På så sätt sover man bort mycket av obehaget.

Om du märker att du inte blir hjälpt av de receptfria läkemedel som finns på apoteken så ska du kontakta en läkare. är det så att det sitter i flera dagar efter en resa så är det också viktigt att kontakta en läkare.

Trots att det ofta är så att vi tar läkemedel så finns det ett par husmorstips för åksjuka som definitivt är värda att testa!

Exempel på sådana knep är att äta färsk ingefära eller att suga på en citronklyfta. Man kan även göra sina egna åksjukepiller med sådant som du alltid har hemma (citron, smör och florsocker).

Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar har vi alla varit med om. Det finns många olika anledningar till varför man mår illa och/eller kräks och det är också därför det är den typ av erfarenhet som vi alla delar.

Vad gäller åksjuka, illamående och kräkningar så är det vanligare att man endast upplever illamående än att man faktiskt kräks som en följd av illamåendet. Det innebär naturligtvis inte att det även är på det viset att man kräks om man har åksjuka.

Det är individuellt och det är även så att bara för att man kräks en gång så behöver det nödvändigtvis inte innebära att man gör det gången efter.

Illamående är så vanligt och utbrett att man i princip varje dag stöter på någon som mår lite illa, eller att man själv gör det. Då man kan bli illamående av så många olika saker är det också så att det är ganska smart att vara förberedd.

Det är inte endast när man är ute och reser, utan det kan vara så att man väljer fel lunch-hak och blir matförgiftad, att man har druckit för lite vatten, att man varit ute i solen för länge, vissa mediciner har den tråkiga biverkningen att man kan bli illamående och så vidare.

Det är smart att ha med sig exempelvis Postafen, Samarin, Novalucol och liknande i väskan, eller ha det på kontoret. Precis som med huvudvärk kan illamående nämligen komma snabbt och då är det bra att vara förberedd.

När ska jag kontakta sjukvården?

Illamående är knappast en sådan sak som vi kontaktar vårdcentralen för, men om det är så att man har ihållande besvär så ska man definitivt kontakta läkare.

Det kan vara en mängd olika saker som orsakar illamåendet och i vissa fall är det farligt. Om du känner av ett illamående under en längre period (utan stopp) så ska du kontakta en läkare och detsamma gäller om du har återkommande besvär med illamående.

Vidare är det viktigt att kontakta sjukvården om kräkningarna är blodblandade eller svarta, om du är gravid och går ner i vikt, om du har en kombination av kräkningar, diarré och trötthet med mera.

När det kommer till den typ av illamående och kräkningar som kommer sig av åksjuka så behöver man inte kontakta läkare om man mår bra snabbt efter att resan är över (runt 15-30 min), utan det är om känslan håller i sig som det är viktigt att kontakta en läkare.

Tänk på att illamående och kräkningar kan sammanfalla med en resa, även om det inte handlar om åksjuka. bara för att du blir illamående eller kräks under en resa betyder inte det att du är åksjuk.

Av denna anledning är det viktigt att kontakta sjukvården om illamåendet håller i sig även efter det att resan är slut.