Stödstrumpor

Stödstrumpor är bra av många olika anledningar och har man väl testat att använda denna typ av strumpor en gång så vill man gärna fortsätta med det. De flesta använder stödstrumporna främst under arbetsdagen, under en lång flygresa, under graviditeten eller liknande, men det är också väldigt bra att använda dem under vanliga dagar.

Vi ska förklara hur de funkar, vart man kan köpa dem, hur de ser ut, vad de kostar, hur lång livstid de har med mera. Allt för att ni ska få all information som behövs för att bilda er en bra uppfattning om stödstrumpor!

stödstrumpor

Visa alla tillgänliga stödstrumpor

Varför stödstrumpor?

Ni som inte har testat denna typ av strumpor kanske undrar vad de är till för och om ni kan ha någon nytta av dem? Svaret på om ni kommer att ha nytta av dem är ja och vad man använder dem till är enkelt – man använder dem till att underlätta belastning plus öka blodcirkulationen i både ben och fötter.

När man är ung så är kroppen tålig på alla sätt och vis och även om man arbetar långa pass där man står mycket, går mycket, eller sitta stilla under långa perioder, så klarar kroppen av det utan att man märker av det. Med åren blir man dock mer känslig och efter ett långt arbetspass som exempelvis sjuksköterska så märks det av på så sätt att både fötter och ben blir ”trötta” och gör ont.

När man använder sig av stödstrumpor så ges det ett tryck över ankeln och detta tryck gör så att blodet kan cirkulera bättre i venerna. Med ökad blodcirkulation så sjunker risken för svullna, värkande ben och fötter markant, vilket både ger en behaglig känsla och lägre risk för åderbråck. Stödstrumpor bidrar även till lägre risk för blodproppar, så det finns endast goda ting som kommer ur att använda dem.

Stödstrumpor på jobbet

stödstrumpor

Om du har ett arbete där du står upp mycket så kommer ett par stödstrumpor att vara guld värda för dig. Det är inte utan anledning det är så vanligt att personer som arbetar på sjukhus använder sig av stödstrumpor! Andra arbeten där det är passande med stödstrumpor är allt inom restaurangbranschen, butiksarbeten med mera.

Alla arbeten som kräver att man är på plats utan att man kan räkna med att komma ifrån när man vill är egentligen arbeten som kräver stödstrumpor. Arbetar man framför en dator på ett kontor så kan man alltid ställa sig upp och gå runt lite för att öka blodcirkulationen. Det är ingen kund, patient, eller gäst som behöver ens odelade uppmärksamhet. utan man kan vänta några minuter med att skicka det där mejlet eller vad det nu kan vara.

Vad vi vill ha sagt med  ovan är att vissa yrken, främst de yrken där man inte helt bestämmer över sin egen tid, kräver stödstrumpor medan andra yrken inte kräver det. Man skulle kunna hårdra det genom att säga att alla som arbetar på en plats där man inte kan gå ifrån och ha sin lunch exakt den tid man borde behöver stödstrumpor. Andra arbeten, där man kan gå ifrån när man vill innebär också att man kan röra på sig när man vill och hur mycket man vill.

Om man arbetar på ett ställe där man kan skifta mellan att stå upp och sitta ner samt kan gå runt lite hur man vill så är inte stödstrumpor lika viktigt. De arbeten där man istället exempelvis sitter bakom kassan i flera timmar, står bakom bardisken hela kvällen och natten, eller springer runt bland många olika patienter utan att själv kunna välja om man önskar stå upp eller sitta ner, de kräver bra stödstrumpor.

Kom ihåg att förebygga redan från tidig ålder. Man ska inte vänta tills dess att problemet redan finns, utan det är bättre att förebygga så att man inte behöver få uppleva tröttheten i ben och fötter överhuvudtaget.

Stödstrumpor motverkar risk för åderbråck och blodpropp

Åderbråck är symptom på att klaffsystemet som hjälper blod upp till de djupa venerna och sedan vidare till ditt hjärta sviktar. Vad innebär då detta? Jo, det innebär att åderbråck uppstår på grund av att blodet pumpas mot de ytliga venerna, vilket gör att dessa sätts under högt tryck.

I ”normala” fall fungerar det istället som så att blodet pumpas från de ytliga venerna till de djupa genom ett fungerande klaffsystem, vilket man kan jämställa med en backventil. Klaffsvikt kallas även för ”venös insufficiens” och åderbråck kallas även för ”varicer”, vilket är bra att veta när man ska ta reda på information om det här.

Om du är osäker på om du lider av klaffsvikt kan du ställa dig frågan om huruvida du känner av tunga och svullna fötter och ben och/eller kramper i benen under kvällen. Svarar du jakande så är det högst troligt att du lider av klaffsvikt och då är det för längesedan dags att införskaffa ett par stödstrumpor.

Behåll gamla favoritskor, trots större fötter

Med stödstrumpor så får man inte bara ett bra stöd, utan de ger även kompression både till vader och fötter. Man kan till och med ha skor i en storlek mindre än vanligt. Detta är bra för personer som exempelvis gått upp i vikt och därmed fått större fötter, eller för gravida som även de ofta upplever att fötterna blir större.

Det är ganska vanligt att man vid viktökning får större fötter och då är det bra att kunna använda dessa strumpor för att på så sätt kunna använda sina vanliga skor. Man får inte längre fötter av att gå upp i vikt, vilket ni säkert förstår, men fötterna ”svullnar” ofta upp både på bredden och på höjden när kroppsvikten förändras.

Som nämnt fungerar stödstrumpornas kompression inte endast på fötterna, utan det är även på det viset att vaderna ser ”smalare” ut. Detta är bra för personer som ökat i vikt av en eller annan anledning då det gör att man kan använda visa favoritbyxor som annars blir för smala just vid vaderna.

Stödstrumpor är, som ni kan se, inte endast till för att underlätta arbetsdagen, eller för att göra flygresan behagligare, utan man kan även använda dem för mer renodlat estetiska syften.

Mycket att välja mellan

Då det är så många som använder stödstrumpor idag är det också så att de numera kommer i många olika färger, mönster med mera. Man behöver med andra ord inte ha trista strumpor bara för att de är bra för kroppen!

Du kan bland annat välja att köpa klassiska nylon-varianter där det både finns svart, marin, brun/nude med mera att välja mellan. Dessa är i väldigt fin nylon som har lite skimmer i sig, så de ser betydligt snyggare ut en vanliga nylonstrumpor som man köper i en av de vanliga klädkedjorna.

Det finns naturligtvis också en uppsjö varianter av diverse bomullsstrumpor i olika färger och mönster, så man kan hitta en stödstrumpa till varje tillfälle. Om man ska ut och vandra kanske man inte vill ha ett par nylonstrumpor i vandringskängorna direkt, men det vill man gärna ha när det är de nya snygga höststövlarna som ska på!

Det är omöjligt att man inte hittar en variant att trivas i och det bästa av allt är att man får strumpor som är både bekväma, snygga, praktiska och bra för blodcirkulationen. Det är inte helt omöjligt att vi kan se fram emot att det till och med börjar trilla in lite mer trendiga varianter, för i takt med att det blir mer och vanligt att använda sig av denna typ av strumpor, desto större blir också marknaden.

Hur mäter man vilken storlek man ska ha?

När det kommer till stödstrumpor så mäter man inte efter skostorlek, utan man mäter istället vadens + ankelns omkrets. När du tar dig en titt i en storlekstabell för stödstrumpor så kommer du att få information både om vilket omfång för ankel + vaden och skostorlek. Om det skulle vara så att du har en skostorlek som inte passar helt in med omfånget så är det omfånget du ska utgå från.

Storlekstabellen för stödstrumpor ser ut såhär:

  • Storlek S: Omfång ankel 18-21 cm, omfång vad 28-34 cm (Skostorlek 36-38)
  • Storlek M: Omfång ankel 20-23 cm, omfång vad 31-37 cm (Skostorlek 38-40)
  • Storlek L: Omfång ankel 22-25 cm, omfång vad 34-40 cm (Skostorlek 40-42)
  • Storlek XL: Omfång ankel 24-27 cm, omfång vad 37-43 cm (Skostorlek 42-44)

Som ni kan se så nämns både skostorlek och omfång för vad och ankel. Är det så att du har skostorlek 37, men att exempelvis ditt omfång för vaden är 31 cm, så ska du ha storlek M, även om din skostorlek platsar inom storlek S på stödstrumpor. Det kanske kan verka lite förvirrande, men det är egentligen väldigt enkelt – omfånget är viktigare än skostorleken. Det är bara att mäta, låta apotekspersonalen hjälpa till att mäta (det görs på de allra flesta apotek) och köpa de stödstrumpor sm passar just dig.

Olika klass – olika tryck vid ankeln

Det är även så att det finns olika mycket kompression i olika strumpor. Beroende av vad du behöver strumporna till så ska du väljer strumpor med mer eller med mindre kompression. De olika klasserna ser ut såhär:

  • Klass 1: Lätt kompression (15-21 mm Hg)
  • Klass 2: Normal kompression (23-32mm Hg)
  • Klass 3: Hög kompression (34-46 mm Hg)
  • Klass 4: Extra hög kompression (mer än 49 mmHg)

Du väljer helt enkelt klass 1, klass 2, eller klass 3 beroende av vilka problem/symptom du upplever. Kanske behöver du ha ett par stycken olika? Är det så att du vill använda dig av denna typ av strumpor dagligen så kommer du att kunna ha mer eller mindre kompression, men ändå alltid ha åtminstone lätt, om du köper klass 1-strumpor för vardagens sysslor.

Klass 1 passar när man känner av trötthet i benen, eller att man känner sig aningen svullen. Dessa är perfekta att använda när man flyger längre sträckor, men de är även lämpliga som sport/vandrings-strumpor.

Klass 2 ger normal kompression och de passar efter operation, när trötthetssymptomen i benen är svåra samt vid venösa bensår. Klass 3 och klass 4 är för personer som har värre problem och som behöver väldigt hög kompression.

Du kommer inte att behöva oroa dig över att köpa fel strumpor, för apotekspersonalen är utbildad och vet vilken sort som passar just dig och dina problem.

Betygsätt informationen på den här sidan:
[Totalt: 1 Snitt: 5]