Högt kolesterol

Kolesterol är ett fettämne som finns naturligt i kroppen och som är nödvändigt för normal cellfunktion samt för hormonproduktion. Ett enkelt sätt att förklara kolesterol är att säga att det både är nödvändigt och farligt, eftersom det beskriver och sammanfattar kolesterol och vad man behöver veta om det bra.

Idag vet vi massor om kolesterol då det finns bra och utförlig forskning inom området. Utöver kolesterol är även triglycerider fett i blodet så vi har olika fetter och blir de för höga så kan det börja lagras fett i blodkärlen, vilket kan leda till att man drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Om kolesterol

Kolesterol är, som nämnt, nödvändigt och det gäller inte minst i hjärnan. Det är också på det viset att det är en råvara för produktionen av könshormoner och vidare behövs det för att kroppen ska kunna bilda gallsyror samt ta upp exempelvis D-vitamin.

Ett fettämne, eller lipid som det kallas, kommer både från födan via tarmen och från nybildning. Nybildningen sker främst i levern och levern är som en centralstation för ditt kolesterol då det forslas ut via blodet därifrån. Det forslas ut till kroppens vävnader och dessutom så tar levern emot överskottet av kolesterol och förvandlas till gallsyror som förs ut ur kroppen via avföringen.

Då kolesterol inte är vattenlösligt så behövs det hjälp med transporten och detta sker genom att små kapslar som står för transporten (lipoproteiner) hjälper till. Det finns flera olika lipoproteiner och de största kallas för VLDL (Very Low Density Lipoprotein). Dessa har låg täthet och de tar med sig kolesterol och triglycerider, vilket översätts till vardagliga tal som ”fett”.

VLDL omvandlas till LDL (Low Density Lipoprotein) efter ett tag och detta är det kolesterol som kallas för det ”onda” eller det ”dåliga” kolesterolet. Hela kroppens celler har receptorer för LDL, vilket innebär att kroppen kan transportera runt det sit där det behövs. Vissa lider dock brist på dessa receptorer och de personerna riskerar att få kolesterol som fastnar i kärlväggarna. Detta orsakar hjärt-kärlsjukdomar, vilket naturligtvis är oerhört farligt och långt ifrån eftersträvansvärt.

Det lipoprotein som tar med sig kolesterolet tillbaka till levern kallas i sin tur för HDL (High Density Lipoprotein) och det är detta kolesterol som kallas för det ”goda” eller det ”bra” kolesterolet.

ApotekRecensionInfoReceptLeverans
EuroClinix LogoEuroClinixOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
121DocLogo121DocOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Health Express logoHealthExpressOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Treated logoTreatedOnlineläkare & apotek
 • Fri frakt
Besök
Mecindo LogoMecindoSvenskt nätapotek
 • Från 599kr
Besök
Apoteket365Apoteket365Svenskt nätapotek
 • Från 19kr
Besök
Meds LogoMeds (Snabbast)Svenskt nätapotek
 • Fri frakt
Besök
Natural hemp Life LogoNatural Hemp LifeCBD produkter
 • Från 500kr
Besök
Shy2BuyShy2Buy
 • Recept ingår
 • Fri frakt
Besök
WeightWorldWeightWorld
 • Bäst för viktminsking
 • Fri frakt
Besök
Doz Apotek LogoDoz ApotekNytt SE apotek
Besök

Se bara de bästa apoteken online? Här listar vi bäst online apotek.

Kolesterolvärde

Det som orsakar förhöjda kolesterolvärden är oftast en osund livsstil, men det är även genetiskt betingat. Om det är på grund av att man lever ett ohälsosamt liv så är det lättare att acceptera att man drabbas av höga värden vad gäller kolesterolet, men är det ärftligt så kan man lätt känna att det är ”orättvist”, eftersom man själv inte kan påverka det och inte har man heller kunnat påverka det tidigare.

Vilka faktorer spelar då in? Jo, det är vanliga riskfaktorer så som rökning, övervikt och stress som ligger till grund för detta problem, likt så många andra hälsoproblem. Att drabbas av förhöjda blodfetter kallas för hyperlipidemi och detta kan orsaka åderförkalkning. Detta kan, i sin tur, leda till igenproppade blodkärl.

Ett normalt kolesterolvärde ligger på under 5.0 och i övrigt ser det ut såhär:

 • Mellan 5.0  och 6.4 = lätt förhöjt
 • Mellan 6.5 och 7.9 = måttligt förhöjt
 • Över 8.0 = mycket förhöjt

Att kolla upp fördelningen mellan det skadliga ”onda” kolesterolet och det nyttiga ”goda” kolesterolet är intressant främst hos personer som har ett kolesterolvärde som ligger över 6.5.

Det går lätt och snabbt att mäta kolesterolvärdet. Det enda som sker är att man tar ett blodprov och detta kan göras på en vårdcentral. Läkaren tittar sedan på hur det ser ut samtidigt som hen bildar sig en helhetsuppfattning om patientens hälsa.

Riskfaktorer och behandling

Bland riskfaktorerna hittar man bland annat följande:

 • sjukdomar i kärlsystemet, så som fönstertittarsjuka, nedsatt cirkulation i benens pulsådror, stroke, störningar i hjärnans cirkulation
 • diabetes
 • högt blodtryck
 • rökning
 • förhöjning av andra blodfetter (triglycerider)
 • ärftliga faktorer
 • övervikt (främst bukfetma)

Behandling av höga kolesterolvärden brukar främst bestå i lämplig kost och att hitta ett sätt att minska eventuella andra riskfaktorer. Man kan komma att behöva äta medicin om det är så att det inte hjälper med en mer sund livshållning. man brukar kolla efter 6-12 månader för att se om det är tillräckligt med förändring i livsstil eller om man behöver medicin.

Att tänka på är följande:

 • försök att undvika nikotin
 • ät fettsnålt
 • undvik att få övervikt
 • motionera regelbundet

Förändring av livsstil

Det må låta enkelt att förändra livsstil med allt vad det innebär, men det är inte alla som gör det i en handvändning utan det är många som får kämpa på ordentligt för att bryta gamla vanor. För andra är det istället så att det sker en förändring direkt efter att man kommer hem från läkaren med beskedet, så vissa får jobba mer medan andra ställer om sin kost och motion på en sekund.

Om man är van vid att motionera sedan unga år och drabbas av högt kolesterol senare i livet så kan det vara lättare just med motionen. är det så att man är intresserad av mat och gillar nyttig mat, men är lite lat och gärna lagar snabb mat som exempelvis pasta eller köper hem en pizza så kommer det gå lätt att ändra matvanor. Visst krävs det lite mer planering och mer tid i köket, men det är det ju värt då man kommer att må betydligt bättre på köpet!

Vad gäller rökning så är det en riskfaktor i största allmänhet och rökning förbättrar inte några redan svåra tillstånd, utan det är tvärtom alltid på det viset att med rökning så förvärrar man ett redan ohälsosamt tillstånd. Då det blir svårare att motionera när man röker så är det redan där ett minus och rökning påverkar även matlust med mera så att lägga av med det så fort som möjligt är att föredra.

Läkemedelsbehandling

Kroppens kolesterolvärden ska vara i balans för att man ska må bra och det kan handla om att både höjs och sänka en persons kolesterolvärde. Beroende av vad för slags rubbning i blodfetterna du har drabbats av så varierar naturligtvis även läkemedelsbehandlingen.

För att reglera blodfetter används dessa läkemedelsgrupper:

 • Statiner: hjälper till att hämma bildningen av kolesterol i levern och leder till att LDL-kolesterolet minskar. Förstahandsvalet för behandling av förhöjda blodfetter
 • Resiner: binder gallsyror i tarmen. Hjälper till att öka nedbrytningen av kolesterolhalten i levern och minskar mängden LDL-kolesterol
 • Fibrater: kan bidra till att din totala kolesterolnivå sänks och mängden nyttig HDL-kolesterol höjs. Fibrater har gynnsamma effekter på omsättningen av blodfetter
 • Kolesterolupptagshämmare: blockerar tarmens kolesterolupptagning. Används antingen ensamt eller i kombination med statiner

Det är individuellt vilka läkemedel som sätts in, så det kan vara vilket som helst av ovan som sätts in om du behöver läkemedel för att sänka ditt höga kolesterol.