Klamydia

Klamydia är den absolut vanligaste könssjukdomen och antalet smittade ökar procentuellt varje år. Tiotusentals drabbas årligen bara i Sverige (bara under 2012 drabbades 40 000 personer).

Klamydia är en sjukdom som oftast inte ger några symptom, vilket är den huvudsakliga anledningen till att infektionen förs vidare i den utsträckning vi ser idag.

Klamydia smittar, likt andra könssjukdomar, vid oskyddat sex och det bästa sättet att skydda sig från klamydia är att använda sig av kondom.

Testa dig omgående om du tror att du kan ha fått klamydia! Nedan ska vi berätta mer om hur du testar dig samt annat som är bra att veta om klamydia.

Tillgängliga behandlingar

klamydiabehandlingar


Läs mer & se alla tillgängliga behandlingar

Obligatorisk undersökning

Enligt smittskyddslagen är det obligatorisk att alla (partner/s) som kan ha smittats av dig under de senaste 12 månaderna, om du har klamydia, måste undersökas.

Detta innebär att den person, eller de personer, du haft sex med den senaste tiden behöver informeras så att de kan testa sig.

Om alla sköter testerna på ett bra sätt så kan klamydia bli mindre utbredd som sjukdom. Då den smittar så många årligen så skulle det vara mycket bra om fler och fler började testa sig regelbundet.

Det är väldigt enkelt och snabbt att testa sig och man kan göra det helt gratis.

Har man sex med många olika partners är det, av förklarliga skäl, viktigt att testa sig för alla könssjukdomar ofta. Man har ett ansvar, inte bara för sig själv och sin hälsa, utan också för sina partners hälsa.

Om man har anledning att tro att man är smittad av klamydia, eller någon annan könssjukdom, så är det viktigt att testa sig omgående. Ju tidigare man testar sig, desto mindre behöver man själv riskera vad gäller följdsjukdomar och desto färre eventuella partners riskerar man att smitta.

Om man har klamydia, eller någon annan könssjukdom är det stor risk att ens partner/s är smittad/e också. Så fort man får ett positivt svar (vilket i dessa sammanhang alltid betyder negativt, eftersom ett positivt svar innebär att man är smittad) så ska man kontakta de partners som ligger i farozonen.

Man ska kontakta alla man haft sex med om man har klamydia, och ju fler och ju längre bakåt i tiden, desto bättre.

Eftersom sjukdomen ofta inte ger några symptom så kan man ha klamydia i kroppen väldigt länge utan att vara medveten om det. Man kan med andra ord ha smittat en stor mängd personer under många år.

Om man tycker att det känns obekvämt att ta kontakt med tidigare partners och berätta om att det finns en risk att man smittat dem så kan man be läkaren att kontakta dem. Om man väljer detta alternativ så sker det hela helt anonymt.

Det är vanligt att man väljer detta alternativ, så det är inget att skämmas för. Fråga läkaren och kom ihåg att det är din rätt att be om att läkaren kontaktar dina tidigare partners.

Även om det ger läkaren lite merarbete så är det en sådan sak som man som invånare i Sverige har rätt till, så det är bara att ta vara på denna rättighet.

Eftersom man kan ha klamydia länge utan att veta om det är det också så att det är väldigt svårt att veta vem man blivit smittad av om man har sex med flera partners.

Kanske är det så att det är den nuvarande pojkvännen/flickvännen som burit på smittan utan att veta om det och man blir smittad an hen?

Kanske blev man smittad av en person man inte känner som man hade oskyddat sex med för en längre tid sedan? Kanske är det så att man blev smittad på en semesterresa av en person man kanske inte har kontaktuppgifterna till?

Man kan både få och ge klamydia till vem som helst, så att hålla koll på om man har sjukdomen eller inte är väldigt viktigt. Se till att testa dig när du har oskyddat sex med en ny partner, för så länge du testar dig hela tiden så vet du om du har det eller inte.

På så sätt tar man sitt ansvar och följer den anmälningsplikt som man har vad gäller klamydia enligt smittskyddslagen.

Vård, test och behandling av klamydia är gratis

Eftersom detta är en så utbredd könssjukdom är det också så att det är gratis att testa sig. Vidare är det kostnadsfritt även med vård och behandling.

Vare sig man vill testa sig och se om man har klamydia, eller om man vill få vård och behandling för det så behöver man inte betala en enda krona.

Det är viktigt att det finns möjligheter för alla att testa sig helt gratis, eftersom det då är lättare att både testa sig och få behandling. Det är ofta så att många har lättare för att göra sådana saker som är gratis än att göra sådana saker som kostar pengar.

Det går på ett litet kick att göra ett klamydiatest och väljer man att beställa hem ett test så får man hem det på posten inom några dagar efter att man beställt hem ett.

När ska jag söka vård?

I vanliga fall söker man vård när man har symptom på sjukdom. När det kommer till klamydia är det dock på det viset att de flesta inte uppvisar några som helst symptom och när ska man då söka vård?

Det är lite svårt att veta hur man ska bete sig när det krävs att man uppsöker vård för en sjukdom man inte ens vet om man har.

Det är väldigt viktigt att söka vård, eftersom man kanske har klamydia utan att veta om det. Utöver att det kan påverka en själv negativ i framtiden så kan man även sprida vidare infektionen om man har oskyddat sex med nya partners.

Trots att det viktiga är att man inte uppvisar några symptom när man har klamydia så är det så att det finns vissa symptom som vissa smittade uppvisar. Detta är de symptom man ska ha koll på, eftersom de tyder på att man bär på klamydia:

  • Det svider när du kissar
  • Mellanblödningar
  • Ont i pungen
  • Flytningar från underlivet, ändtarmen eller från urinröret
  • Ledvärk
  • Ont i magen (nedtill)

Kom ihåg att bara för att en person säger att hen inte har klamydia och nyligen testat sig så behöver inte denna information vara korrekt.

Om man inte känner en person man har oskyddat sex med så kan man inte heller veta huruvida hen har klamydia eller inte.

Ta det säkra före det osäkra, för det är inte värt att få en könssjukdom bara för att man har slarvat med att använda sig av kondom!

Hur funkar klamydiatest?

Att testa sig för klamydia är väldigt snabbt och smidigt. Man kan välja att göra det hemma själv, eller så kan man välja att göra det på en mottagning.

De ställen man kan besöka för ett test är ungdomsmottagningen, RFSU-kliniken, barnmorskemottagningen, vårdcentralen etcetera.

Då det är ett så säkert test så kan man med fördel välja att göra testet hemma själv. Om man väljer att testa sig själv så kan man beställa ett gratisprov från Mina Vårdkontakter.

Detta test skickas hem till dig i ett anonymt brev och du får med ett kuvert att skicka tillbaka testet i. Det är gratis porto, så du behöver inte betala en krona för ditt klamydiatest.

Det är klart och tydligt beskrivet hur man går tillväga, så det är lätt att göra rätt när man testar sig själv hemma. Testerna är gratis såvida man inte köper ett test för klamydia på apotek, då kostar det pengar.

Så smittar klamydia

Klamydia är en så kallad bakteriesmitta och infektionen smittar vid oskyddat samlag. Klamydia smittar både via vaginalt, oralt och analt samlag, så det finns inte mer eller mindre säkert oskyddat sex, utan det är lika stor risk att få smittan oavsett.

Snittan finns i sperma och i slidsekret, så det viktiga att komma ihåg är att alltid använda kondom eller slicklapp vid sex. Så länge man är noga med att skydda sig när man har sex så behöver man inte vara orolig.

Smittan ”flyger” inte okring i luften, utan det krävs att man slarvar med skydd under sex. Man har med andra ord helt sig själv att skylla om man smittas av klamydia!

Behandling

När det kommer till behandling av klamydia så är det antibiotika som gäller. Det är antibiotika som innehåller det aktiva ämnet doxycyklin man behandlas med, men skulle det vara så att just detta aktiva ämne inte skulle passa sig för dig av någon anledning så kommer du att få annan antibiotika.

Exempel på när annan antibiotika sätts in är när en gravid kvinnan har klamydia. Det är väldigt viktigt att bli behandlad om man är gravid, för annars kan fostersäcken bli infekterad, vilket kan leda till att barnet blir smittat och får en infektion i ögon eller lungor.

Barnet kan också födas för tidigt om mamman bär på obehandlad klamydia. Det bästa är att genast testa sig för klamydia när man blir gravid. På så sätt kan man sätta in behandling tidigt in i graviditeten, vilket är att föredra.

Man tar vanligtvis tabletter under 9 dagar, men i vissa fall är det på det viset att man kan få en singeldos vid ökad risk för resistensutveckling (undantagsfall).

När man genomgår denna behandling så ska man inte ha sex överhuvudtaget, för innan behandlingen är avslutad så riskerar man att smitta sin partner, alternativt få tillbaka infektionen. Du ska inte ha vare sig samlag eller munsex under behandlingen.

Om man bara följer dessa råd så kommer man inte att få tillbaka klamydian, utan låter man antibiotika-kuren gå sin gilla gång och undviker sex så blir man av med klamydia efter en dryg vecka.

Eventuella följdsjukdomar

Vid obehandlad klamydia kan man bli steril, oavsett kön. För kvinnor visas detta på så sätt att bakterieinfektionen går upp i äggledarna och för män visar det sig på så sätt att bakterierna leder till inflammation i bitestiklarna eller prostatan.

Utöver att man riskerar att bli steril så är det också på det viset att klamydia kan leda till ögoninflammation samt ledbesvär.

Man kan föra över klamydiainfektionen till ögonen om man får infekterat slidsekret på fingrarna och ögonen blir då rinniga och kladdiga. Ögonen svider och kliar också när klamydia förs över till ögonen.

Kvinnor riskerar även att drabbas av utomkvedeshavandeskap, vilket är ett tillstånd som kan vara mycket allvarligt för vissa som drabbas.