Ägglossningstest

ägglossningstest clearblueÄgglossning är den process där en äggstock släpper från sig ett ägg. Vanligtvis sker detta en gång i månaden och för att kunna bli gravid krävs det att en spermie når och befruktar ett av dessa ägg. När man använder sig av ett ägglossningstest så mäter man det hormon, luteiniserande hormonet (LH), vilket frigörs från hypofysen och detta sker mellan 24 till 36 timmar före ägglossningen startar.

Det finns många olika typer av ägglossningstest och det är också på det viset att dessa test säljs i många olika butiker. Det är inte endast på apotek och nätapotek man kan köpa dem, utan det finns också många bra nätbutiker med mera dit man kan vända sig för att köpa ett test.

Apotek på nätet som säljer ägglossningstest

ApotekRecensionReceptFri frakt 
Kronans Apotek LogoKronans Apotek
Besök
Apoteket AB LogoApoteket AB
Besök
Meds LogoMeds
Besök
Apoteket365Apoteket365
  • Från 19kr
Besök
Hudotekets Apotek LogoHudoteket
Besök
Apomera LogoApomera
  • Från 149kr
Besök
Mecindo LogoMecindo
  • Från 599kr
Besök
Apotea LogoApotea
Besök
Apotek Hjärtat LogoApotek Hjärtat
Besök
Med24 LogoMed24
  • Från 499kr
Besök
SpoSve LogoAposve
  • Från 300kr
Besök
Apoteksgruppen LogoApoteksgruppen
Besök
Llyods Apotek LogoLloydsApotek
  • Från 59kr
Besök
Bandhagens Apotek LogoBandhagens Apotek (Stängd för tillfället)
Besök

Ägglossningstest som finns i lager

Varför ägglossningstest?

Ett ägglossningstest hjälper dig att ta reda på när under månaden som du har störst chans att bli gravid. Som nämnt ovan så är det hormonet LH som man testar, eftersom det är detta hormon som ökar när det är dags för ägglossning. I mätningen av hormonet är det så att när hormonhalten överstiger testets känslighetsgrad så är det också så att det föreligger stor chans att bli gravid.

Detta är ett av de allra bästa hjälpmedel vi har idag för att öka chansen att bli gravid. vilket innebär att det inte är så konstigt att det säljs stora kvantiteter varje månad, vecka och dag i Sverige. Vissa har mer “perfekta” menscykler än vad andra har och de kanske inte känner ett lika stort behov av att använda sig av ett ägglossningstest, men oavsett hur pålitlig din menscykel är så är det alltid bra att kunna planera graviditeten på detta sätt.

Kvinnor är inte fertila särskilt många dagar, utan det är endast 2-3 dagar i månaden kvinnor har så kallade fertila dagar. Dessa dagar är det så att det är 100 % maxat med chans att bli gravid och du tar själv reda på hur det förhåller sig med dessa dagar genom ett ägglossningstest.

Man kan också göra som så att man kollar kroppstemperaturen under månaden. Det är inte endast hormonnivåerna som varierar under menscykeln, utan det är även så att kroppstemperaturen varierar. Lägst är temperaturen vid menstruationens start och högst är den vid ägglossningen.

Koll på din menscykel?

När det kommer till menscykler så är det så att många har en fungerade “klocka” som man kan förlita sig helt på. Många andra har istället helt tvärtom väldigt svårt med sin menscykel, eftersom varje månad bjuder på något nytt. Har man en jämn och pålitlig cykel så kan man lättare vara förberedd både på pms-dagar, när det är dags att ha mens, när man har ägglossning etcetera.

Om man inte har så bra koll, eller om det är så att den cykel man har inte är pålitlig, så blir det svårare, men efter att man varit uppmärksam i ett par månader så ser man oftast ett mönster som är någorlunda statiskt från en månad från en annan.

Ofta är det så att menscykeln är på 28 dagar och ägglossningen startar från dag 14. Detta gäller inte för alla, och som nämnt så är det lättare för vissa att planera en graviditet än vad det är för andra. Man kan få någorlunda koll på sin menscykel genom att ha ägglossningskalender med mera, men då krävs det att man verkligen ser till att se över månaden både vad gäller menstruation, ägglossning med mera.

Det allra bästa är att, om man har full koll på sin ägglossning, börja mäta några dagar innan du förväntar dig att få ägglossning. På så sätt är man mer säker på att inte missa LH-stegringen. Detta innebär at man ska börja mäta redan dag 11-12, om man har en menscykel på 28 dagar, alltså.

Spermier kan överleva upp till fem dagar inuti din kropp, så att ha sex väldigt mycket under kvinnans mest fertila period ökar chanserna väldigt mycket. Det är inte endast dag 14 som är viktig, utan det är dagarna innan också, eftersom spermierna alltså kan vara vid liv inuti dig i flera dagar.

Vad är mens?

Man får mens då kroppen stöter ut livmoderslemhinnan. Denna är förberedd på att ta emot ett befruktat ägg och när det inte sker så stöts den ut och det är då du får mens. Mensen innehåller med andra ord livmoderslemhinna, men som ni vet så är det också så att det är blodrester i mensen.

För de flesta ser mensen lite olika ut från en månad till en annan och detta gäller både färg, konsistens med mera. Om det är så att mensen ser väldigt annorlunda ut, luktar annorlunda och du överlag känner dig annorlunda mot hur det brukar vara när du har din mens så kan det vara en idé att kolla upp det. Det är dock på det viset att din mens kan vara allt från klarröd till brun, tjock, tunn, “trådig” med mera. Det mesta är bara helt normalt, men visst kan man bli orolig om man inte känner igen sin mens.

Det är bra att hålla koll på sin mens både vad gäller utseende, känsla, lukt med mera. Detsamma gäller de första dagarna efter det att mensen upphört. Man kan bli mer känslig och få exempelvis en känsla av urinvägsinfektion, man kan få en mindre svampinfektion i underlivet med mera.

Vi har alla olika slags mens. Vissa märker knappast av den medan det för andra är den absolut värsta tiden under hela månaden. Det är många som lider av så rikliga menstruationer att de knappast kan gå ut, medan andra endast får små blödningar. Ofta är det så att man blöder mer i början av sin mens och att den blir mindre riklig mot slutet.

Så länge du håller koll, inte tvättar dig med starka produkter med fel pH-värde, byter mensskydd ofta och helst använder “snälla” trosor av ren bomull under dessa dagar så tar du hand om ditt underliv på ett mycket bra sätt! Man ska ju inte göra det värre på grund av tokiga val när det kommer till exempelvis tvål och trosor, utan man ska ta hand om sig väl under mensen.

Efter det att din mens är slut så är det dags för kroppen att bygga upp en ny livmoderslemhinne och det hela startar på nytt.

Störst chans att bli gravid

Vi nämnde ovan att det är viktigt att man har koll på sina mest fertila dagar. Är det så att du har sex samma dag som du får positivt utslag på LH-stickan (plus dagen efter) så har du allra störst chans att bli gravid. Vi nämnde ovan att det är bra att ha sex några dagar innan ägglossning också, då spermierna kan överleva i flera dagar.

Det bästa är att du ser till att göra LH-testet vid samma tidpunkt varje dag och allra helst ska du inte ha kissat på 4 timmar. Kom ihåg att det är LH-stegringen som mäts och inte ägglossningen i sig. En annan sak som är viktigt att veta är att det finns en möjlighet att man kan se en LH-stegring utan att ett ägg lossnat.

Även om det, enligt de flesta, känns ganska trist att ha sex för att man måste “passa på”, så kan man ju alltid försöka göra det lite roligt med sin partner så att det känns mer romantiskt, eller “normalt”. Vi brukar ju ha sex för att vi vill det i stundens hetta, knappast för att man ska utgå från ett ägglossnings-schema, men det går, som sagt, att göra det lite mindre trist genom att göra det mindre stelt och påtvingat.

Hur gör jag ett ägglossningstest hemma?

Att göra ett ägglossningstest är en snabb och smidig grej! Det enda du behöver göra är att antingen kissa direkt på en stav, eller så kissar du i en mugg som du sedan sticker ner en sticka i. Oavsett vilket man väljer så är det så att just urintest är det bästa om man vill få så bra och exakta resultat som möjligt.

Eftersom det är viktigt att få exakta svar så är det också viktigt att man känner sig trygg med det test man väljer att använda. Välj därför ett ägglossningstest från ett varumärke som du litar på.

Var köper jag ägglossningstest?

Det är inga svårigheter att hitta ägglossningstest, utan de säljs lite varstans. Många är vana vid att köpa denna slags saker på apotek och det går såklart alldeles utmärkt! Man kan även köpa både ägglossningstest och andra tester billigt i nätbutiker som fokuserar på att erbjuda billiga och bra tester.

Kolla runt på nätet och handla sedan ägglossningstest från den butik du känner dig mest trygg och säker hos. Det är ju viktigt att du känner att det test du använder går att lita på.